Unii bebelusi depasesc momentul eruptiei cate unui dintisor fara niciun fel de agitatie. Altii, in schimb, sufera rau! Stiai ca eruptia dentara poate fi nedureroasa? Iata cum il poti ajuta pe bebe atunci cand erup dintii de lapte!
Pe toată perioada erupției dentare este bine sa se acorde o atenție sporită igienei personale și a copilului, pentru ca acesta are tendinta de a introduce în gură tot ce gasește la îndemână pentru a-și calma senzația de mancărime, și odată cu acestea ingera o cantitate foarte mare de microbi patogeni existenți pe obiectele introduse în gură iar infecțiile oro-faringiene sunt mai frecvente în această perioadă, de aceea pot apărea și puseele febrile.
Durerea asociata eruptiei dentare
Medicii sunt de acord ca durerea asociata eruptiei dentare nu apare numai in perioada in care muchia dintelui sparge efectiv gingia, ci si mult mai devreme, atunci cand mugurii dentari abia incep sa se dezvolte. Astfel ca cel mic s-ar putea sa fie morocanos din cauze asta cu mult timp inainte ca gingia lui sa arate vreo modificare.
Trucuri pentru a elimina durerea asociata eruptiei dentare
„Stai sa vezi cand ii ies dintii!” Cati binevoitori te-au incurajat astfel, atunci cand te plangeai de colici? Si totusi, se poate sa depasesti aceasta perioada si fara durerea asociata eruptiei dentare. Iata cateva ponturi testate de mamici!
În timpul erupției dinților de lapte medicii recomandă folosirea gelurilor calmante din farmacii care pot fi aplicate cu degetul curat pe gingia bebelușului și folosirea jucăriilor moi din silicon, evident după ce au fost curățate cu apă și săpun.
Alaptezi? Atunci ai solutia perfecta la indemana.
Multe mame spun ca au observat ca celui mic ii mai iese un dintisor abia dupa cateva zile in care a cerut sa suga aproape non stop. Suptul alina durerile de la nivelul gingiilor, datorita miscarilor repetitive si a presiunii exercitate pe suprafata gingiei. Dar nu este doar atat! Suptul la sanul mamei ofera o stare de bine, de liniste si calm. De fapt, specialistii au aratat ca alaptarea este insotita de o secretie mare de endorfine, hormonul fericirii. Endorfinele actioneaza magic in calmarea durerii, caci ele blocheaza receptorii pentru durere. Pe scurt, ele au actiune asemanatoare unui anestezic natural!
Inele de dentitie.
Iti recomandam sa alegi inele de dentitie care au o zona de plastic si o alta umpluta cu lichid. Chiar daca ti se poate parea putin extrem sfatul, la prima vedere, incearca-l cu incredere: pune inelul de dentitie la congelator. Odata lichidul inghetat, scoate-l si lasa-l cateva minute la temperatura camerei pentru ca zona de plastic pe care o va tine copilul in mana sa se incalzeasca. Astfel, manutele nu ii vor ingheta, in timp ce gingiile vor beneficia de amorteala pe care o asigura gheata.
Remedii homeopate.
Cel mai cunoscut dintre ele este Chamomilla CH9. Camilia si Aconita sunt numele altor doua remedii. Multe mame sustin ca le-au folosit cu maxima eficienta la cei mici, in timp ce alte mamici sustin ca nu le-au observat eficienta. Nu strica insa sa il intrebi pe pediatrul copilului si sa le incerci, o data ce acesta si-a exprima acordul.
Periuta de dinti.
Multi copii adora sa molfaie o periuta de dinti. Perii ii fac un masaj bine venit la gingiile dureroase, senzatia este noua si ciudata. Multe mamici au incercat cu succes aceasta solutie. CITEȘTE ȘI: Bebelușii au nevoie de o igienă orală încă din primele zile de viață. Îngrijirea primilor dințișori de lapte
Morcovul crud.
Morcovul este un ajutor de nadejde in perioada eruptiei dentare. Fiind printre primele alimente introduse la inceputul diversificarii, morcovul nu este agresiv pentru sistemul digestiv al bebelusului.
Fiind destul de dur, riscul ca cel mic sa rupa bucati din el sau sa se inece este redus. Pentru mai multa siguranta, aseaza-l mereu pe bebelus in fund atunci cand ii dai sa roada.
Daca morcovul a fost tinut in frigider jumatate de ora inainte sa fie oferit, cu atat mai bine! Odata ce bebelusul mai creste si are macar un dintisor, trebuie sa fii mai atenta cu ce ii oferi, caci de acum poate rupe bucati din orice ii cade in mana.
Poti folosi de acum un saculet special pentru diversificare, pe care sa il umpli cu banane inghetate sau cu boabe de strugure inghetate, sau cu felii mari de mar scoase din congelator.
CITEȘTE ȘI: Pericolul înecarii cu alimente la copii, Manevra Heimlich de salvare de la sufocare
Anestezice naturale.
Ghimbirul curatat, cuisoarele macinate si amestecate cu putina apa, uleiul de cuisoare, extractul natural de vanilie pot fi aplicate pe zona dureroasa cu ajutorul unui betisor de urechi.
Gelurile de gingii.
Exista in farmacii o oferta variata de geluri de gingii care contin diverse concentratii de anestezic si care pot fi aplicate pe gingia dureroasa. Citeste cu atentie prospectul sa vezi cat de des le poti aplica. O jumatate de ora dupa aplicare se recomanda sa nu ii dai bebelusului sa bea si sa manance, caci se poate intampla ca si limba sau gatul sa ii fie usor amortite si sa se inece!! In cazurile foarte grave, in care copilul nu se poate alimenta si nu se poate odihni, iar medicul a fost consultat si a constatat ca nu exista nici o alta cauza de disconfort, ii poti da o doza de paracetamol sau ibuprofen inainte de culcare. Atentie insa, acestea sunt medicamente, au efecte secundare si se recomanda prudenta in utilizarea lor! Citește și despre: Îngrijirea orală a bebelușului începe din prima zi! Iată ce produse pot face erupția dentară mai ușoară
Inghetata preparata de tine in casa.
Bine, de fapt nu e chiar inghetata in adevaratul sens al cuvantului. Poti face propriile „acadele” din suc de fructe congelat. Ai grija insa la multele pete pe care le vei avea de scos de pe haine! CITEȘTE ȘI: Roşul în gât la bebeluşi şi copii
Colierele de chihlimbar sunt de ajutor pentru ameliorarea durerilor de dinți?
Din păcate, utilitatea colierelor de chihlimbar nu numai că nu este dovedită, dar ele sunt accesorii periculoase pentru bebeluși. Acidul succinic pe care îl conține chihlimbarul nu este absorbit prin piele și nu are nici un fel de efecte analgezice. Pe de altă parte, biluțele de chihlimbar pot fi cauza unor accidente periculoase. CITEȘTE PE LARG DESPRE: Colierele din chihlimbar pentru calmarea durerilor de dinți la bebeluși și riscurile posibile pe care e bine să le știi
Nu contează momentul și nici ordinea erupției dinților. Articolele de pe internet, dar și cărțile de specialitate arată că există un moment al erupției fiecărui dinte, dar acestea sunt doar orientative. De la aceste grafice, specialiștii spun că este normală o abatere de 6 luni, înainte sau după momentul consemnat în cărți. Și acest lucru este considerat normal. La fel de normal este ca unui copil să nu-i apară dinții de lapte în ordinea pe care o raportează sursele mai sus amintite. Fiecare copil este diferit, nu uita! Normal este ca până la 12-14 ani toți dinții definitivi (cu excepția molarului de minte) să fi erupt. Nu contează ordinea în care apar dințișorii de lapte, nici momentul când îi cad și nici când erup cei definitivi. CITEȘTE ȘI: Totul despre dinții de lapte la bebeluși | Erupția dentară
Tu ce remedii ai folosit pentru a alina durerile care apar odata cu eruptia dentara?