- La ce varsta apare primul dinte de lapte?
- Dintii de lapte – Care sunt simtomele asociate eruptiei dentare?
- Este bine sa folosim calmante impotriva eruptiei dintilor de lapte?
- Cand incepem igiena dintilor de lapte?
- Suzeta deformeaza arcada dentara?
Aparitia dintilor de lapte reprezinta un moment fundamental din viata unui sugar si ca toate momentele de maxima importanta este inconjurat de o serie de convigeri mai mult sau mai putin eronate. Aflam impreuna care sunt simptomele eruptiei dentare, cand apar dintii de lapte dar si cand anume vor cadea. Dentitia decidua sau dintii de lapte este compusa din 20 de dinti: 8 incisivi, 4 canini, 8 molari. Dintii de lapte prezinta caracteristici specifice fata de dintii permanenti: sunt de marime mai mica, mai putin ascutiti, cu suprafata mai neteda si de o culoare alb stralucitoare. Momentul eruptiei dentare nu este acelasi la toti bebelusii iar specialistii sunt de parere ca nu exista o corelatie intre eruptia precoce sau tardiva a dintilor si evolutia generala a copilului, fizica, motorie sau intelectuala. La varsta de 2-3 luni multi bebelusi prezinta o salivatie intensa fara ca acest lucru sa semnifice aparatia primului dinte fiind mai mult o consecinta a obiceiului de a-si suge limba, lasand saliva care nu este inghitita sa curga.
La ce varsta apare primul dinte de lapte?
Frecvent, in jurul varstei de 6 luni la multi bebelusi apare primul dinte de lapte, dar nu este nimic anormal ca primul dinte sa apara oricand de la nastere pana la varsta de 18 luni. Primii patru dinti de lapte vor iesi mai repede decat ceilalti 16. Ultimii dinti de lapte pot iesi chiar si spre varsta de 3 ani. De regula, primii dinti de lapte care ies sunt incisivii mediani inferiori (de jos) insa aparitia dintilor nu respecta intotdeauna succesiunea prevazuta de schemele de referinta. Daca parintilor le-a iesit dintii de lapte devreme sau tarziu sunt sanse foarte mari ca si dintii de lapte a copiilor sa urmeze acelasi tipar. Asadar, dentitia este reglata de factori ereditari.
Dintii de lapte apar in functie de o anumita schema la toti copiii?
Uneori aparitia dintilor de lapte nu respecta succesiunea prevazuta de schemele de referinta ceea ce nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare. Poate sa apara mai intai incisivul superior sau incisivul inferior sau chiar molarii inaintea incisivilor. Aceste evenimente pot fi in directa legatura cu factori ereditari si nu au o semnificatie medicala.
Dintii de lapte – Care sunt simtomele asociate eruptiei dentare?
In cele mai multe cazuri aparitia dintilor de lapte are loc fara probleme deosebite, putandu-se intampla ca primul dintisor de lapte sa iasa in liniste si pe neasteptate. Alteori simptomele pot fi foarte vizibile. Este bine de stiut ca simptomele eruptiei dentare sunt destul de comune cu semne ale altor posibile probleme de sanatate a sugarului. Salivatia abundenta si disconfortul la nivelul burticii reprezinta ceva obisnuit pentru sugari cel putin in primele 6 luni de viata asa ca nu pot fi interpretate mereu ca simptome ale eruptiei dentare. Totusi, va puteti ghida dupa aceste semne care pot indica faptul ca urmeaza sa erupa un dinte de lapte:
- 2-3 zile de agitatie maxima fara niciun motiv aparent
- Salivatia abundenta dar care nu este singurul simptom (salivatia abundenta din luna a 3-a a bebelusului este cel mai probabil cauzata de faptul ca bebe nu a invatat inca sa-si inghita balele)
- Iritatie in jurul gurii provocata de saliva
- Gingii rosii si inflamate, cu o linie alba in locul unde urmeaza sa erupa dintele
- Nopti agitate si treziri dese din cauza disconfortului creat de gingiile umflate
- Starea de neliniste generala, plans tot mai des, neconsolat
- Scaderea poftei de mancare, refuzul alimentelor solide, preferinta doar pentru lapte
- Febra usoara pana in 38 de grade C (febra mai ridicata indica de regula o infectie secundata care coincide cu momentul eruptiei dintelui)
- Sugarul poate musca mamelonul mamei sau simte nevoie sa roada diverse obiecte
- Scaune schimbate ca aspect decat de obicei, moi dar nu diaree apoasa
In timpul eruptiei dentare mucoasa gurii, partial congestionata si iritata datorita iesirii dintilor de lapte, este mai susceptibila agresiunii virusilor si microbilor, imunitatea locala fiind mai slabita in acesta perioada. Asa se explica de ce copiii in proces de eruptie dentara dezvolta anumite infectii cu febra uneori chiar foarte mare si alte simptome mai deranjante decat cele normale si mai greu de tolerat. In alte cazuri in care copilul are o stare de sanatate vizibil afectata in timpul eruptiei dentare poate fi vorba si de o coincidenta, copilul contactand un virus nou in acea perioada. CITEȘTE ȘI: În ce boli apare febra la copii și cum se manifestă
Este bine sa folosim calmante impotriva eruptiei dintilor de lapte?
Aceste produse este indicat sa fie folosite avand in prealabil acceptul medicului care urmareste evolutia copilului. Gelurile pentru calmarea durerilor provocate de eruptia dintilor de lapte au un usor efect anestezic. Eficacitatea lor este pusa la indoiala deoarece imediat dupa aplicare se dilueaza cu saliva. CITEȘTE ȘI: Cum sa treci peste eruptia dentara FARA dureri | Remedii pentru bebelusi
Cand incepem igiena dintilor de lapte?
Inca de la aparitia primului dinte de lapte se recomanda igiena orala cu produse adaptate varstei bebelusului: periuta din silicon, moale, pasta de dinti fara fluor care se poate inghiti. Chiar daca copilul are doar un singur dinte sau doi se face igiena lor si a gingiilor zilnic. Aceasta obisnuinta poate ajuta si la reducerea disconfortului creat de eruptiile dintilor de lapte care urmeaza sa apara. Puteti realiza igiena si in alt mod, folosind o compresa sterila imbitata in apa plata pe care o treceti usor pe deasupra dintilor de lapte si gingiei de cateva ori.
Suzeta deformeaza arcada dentara?
Este adevarat ca suzeta poate produce deformari dar nu la nivelul arcadei dentare, mai ales daca este data bebelusului timp indelungat atat noaptea cat si ziua. Mai exact suzeta deformeaza temporar alinierea dintilor, motiv pentru care inchiderea dintre dintii de deasupra si cei de jos nu mai este orizontala ci capata un aspect triunghiular, cu varful la nivelul incisivilor superiori. CITEȘTE ȘI: Întrebări de la părinți despre dinții copiilor și răspunsurile medicului
Bebelusul tau ce simptome a avut cand au erupt dintii de lapte?
De la ce varsta ai inceput sa-l speli pe dinti?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.