Paste de dinti care contin fluor, suplimente de fluor, toate acestea marketate ca si conditii esentiale pentru o dantura sanatoasa. Sa fie adevarat? Sa fie cu adevarat necesare suplimentele de fluor la bebelusi si copii?
Uneori, periajul regulat nu este suficient pentru ca cel mic sa aiba o dantura sanatoasa. Fluorul este un microelement esential pentru o dantura sanatoasa.
Legatura dintre fluor si dintii sanatosi
La un moment dat, in trecut, cineva a observat ca oamenii care consumau apa dintr-o anumita sursa aveau o dantura mai sanatoasa decat semenii lor. Ulterior, s-a dovedit ca aceasta sursa de apa era mai bogata in fluor decat altele, iar cercetarile au demonstrat rolul important pe care il joaca acesta in ceea ce priveste starea danturii.
Este cunoscut faptul ca fluorul previne aparitia cariilor prin 2 mecanisme. In primul rand, fluorul face parte din structura dintilor, oferindu-le rezistenta. Insa fluorul protejeaza dintii si atunci cand intra in contact cu acestia.
Fluorul blocheaza efectul pe care substantele acide secretate de bacteriile din cavitatea bucala il au asupra smaltului dentar. Fluorul le permite dintilor afectati de placa bacteriana sa se regenereze si sa se remineralizeze. El nu va repata cariile deja vizibile, insa poate preveni aparitia de noi carii in zonele in care leziunile smaltului sunt inca microscopice.
Carii, la copii?
Cariile afecteaza mai multi copii decat ti-ai putea imagina! Statisticile cercetatorilor in domeniul stomatologiei arata ca peste un sfert dintre copii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani au deja carii! Iar procentul creste alarmant, astfel incat aproximativ jumatate dintre preadolescentii cu varste intre 12 si 15 ani au macar o carie.
Suplimente de fluor, si de unde?
Se considera ca cel mic nu are nevoie de suplimente de fluor inainte de varsta de 6 luni. Ulterior, depinde foarte mult de cat fluor contine apa pe care o consuma cel mic. Se considera ca un continut de 0,7 – 1,2 ppm (parti per milion) al apei de baut face inutila sau chiar periculoasa administrarea unui supliment de fluor.
Este esential sa verifici calitatea apei de baut. Uneori apa de la robinet contine suficient fluor. In unele zone se practica fluorurarea apei de robinet, pentru a preveni carentele populatiei. Apa imbuteliata poate contine de asemenea cantitati mai mici sau mai mari de fluor.
De cat fluor are nevoie copilul tau?
Dupa cum am spus deja, inainte de varsta de 6 luni nu se aduce in discutie administrarea de suplimente de fluor.
Dupa aceasta varsta, pediatrul ar putea sa ii recomande copilului un supliment, care sa fie administrat zilnic, pana la varsta de 16 ani. Recomandarea acestuia si dozarea depind de varsta copilului si de cat de bogata in fluor este sursa de apa folosita de catre familie.
Copiii mici pot fi spalati pe dinti cu apa sau cu foarte putina pasta, avand in vedere ca ei nu stiu sa scuipe. Pana la varsta de 6 ani, multi copii inghit o mare parte din pasta de dinti, de aceea e important sa fie supravegheati. Copiii cu varsta de minim 2 ani trebuie sa foloseasca paste de dinti cu fluor.
Excesul de fluor e periculos?
Fluorul are un dozaj strict in organism. Asa cum deficienta de fluor afecteaza negativ sanatatea dentara, excesul este de asemenea nociv.
Inainte de varsta de 8 ani, excesul de fluor administrat copiilor poate determina fluoroza. Aceasta reprezinta o decolorare si degradare a smaltului dintilor definitivi. De aceea este esential ca parintii sa nu administreze fluor copilului decat la indicatia stomatologului specializat pe aceasta categorie de varsta.
Excesul grav de fluor cauzeaza intoxicatii. Dintre simptomele intoxicatiei cu fluor enumeram greata, diareea, voma, durerile abdominale, salivatie si sete excesive. Intoxicatia cu fluor apare doar in cazul ingestiei accidentale a suplimentelor de fluor si impune prezentarea urgenta la camera de garda a celui mai apropiat spital.
Fluorul este periculos?
In exces, fluorul devine periculos, ca orice altceva. Teoriile care invinovatesc fluorul pentru diverse boli cu origini neelucidate inca, sau pentru declansarea cancerului, au fost infirmate. Administrarea supliemntelor de fluor in masa, la copii a caror sursa de apa nu a fost testata, este insa o greseala care poate avea urmari nedorite.
Tie ti s-a recomandat sa ii oferi copilului tau suplimente de fluor? Inainte de a primi aceasta recomandare, s-a discutat cu tine despre continutul de fluor al apei pe care o bea cel mic?