La nastere, bebelusul este o pagina alba. El cunoaste mirosul mamei, ii stie vocea, pe a ei si pe a pesoanelor cu care mamica a intrat cel mai des in contact in perioada sarcinii. Din clipa in care a tras prima oara aer in piept, bebelusul incepe sa invete despre lumea inconjuratoare si despre sine. Descopera, testeaza, observa si invata.
„Pune si un praf de sare, pentru gust!” sau „Un varf de lingurita de zahar nu are ce sa-i strice” sau „Nu vezi ca pofteste saracul…!”. De cate ori nu ai auzit expresiile astea de la cei din jur, cand gagalicea din bratele tale avea mai putin de un an? Tocmai pentru ca stim ca aceste presiuni sunt foarte des intalnite, venim in ajutorul tau cu un articol care sa te invete totul despre dezvoltarea gustului la bebelusi.
Ne nastem cu…gusturi?
Cand ne nastem, se pare ca ne plac instinctiv cateva lucruri. Atingerea calda a oamenilor, caci am fost obisnuiti cu ea 9 luni de zile. Leganatul usor, caci si acesta a fost caracteristic perioadei de viata intrauterina. Dar se pare ca bebelusii se nasc si cu o preferinta pentru dulce, caci laptele matern are un continut crescut de glucide si gust dulceag. Asadar da, putem spune ca ne nastem iubind gustul dulce.
Cand si cum se dezvolta gustul la bebelusi?
Inca de la nastere bebelusii sunt capabili sa perceapa aceleasi gusturi pe care le percep si adultii. Papilele lor gustative sunt complet formate si pregatite sa le ofere informatii despre ceea ce le ajunge in gurita. Ei se bucura de gustul dulce al laptelui, se stramba daca le este badijonata limbuta cu glicerina cu nistatin, se stramba daca le este pusa pe limba o picatura de zeama de lamaie.
Dar faptul ca sunt capabili sa perceapa aceste gusturi NU inseamna insa ca este bine sa si fie expusi la ele!
Pana la varsta de 6 luni bebelusii ar trebui sa cunoasca doar gustul laptelui matern sau, daca din diverse motive acest lucru nu a fost posibil, pot sa stie si gustul unei formule de lapte praf adecvate varstei. Odata cu inceperea diversificarii, la varsta de 6 luni, incepe si „antrenarea” bebelusului in ceea ce priveste preferintele culinare. Poate de aceea miza diversificarii este atat de mare. Nu numai ca ea se adreseaza unui sistem digestiv imatur, care trebuie sa invete sa digere si sa prelucreze felurite alimente, insa ea reprezinta inceputul unei lungi scoli a gustului.
Dezvoltarea gustului la bebelusi – Cum il invatam sa faca alegeri sanatoase?
Inca de la inceputul diversificarii alimentatiei bebelusul isi va manifesta preferinta pentru anumite alimente si totalul dispret fata de altele. Cei mai multi agreeaza legumele cu gust dulceag (morcov, cartof, dovlecel, pastarnac) si fructele dulci (piersici, mere dulci, caise dulci, prune coapte).
Iata 3 sfaturi care sa te ajute in promovarea unei alimentatii sanatoase inca de la primele lingurite:
Bebelusii nu poftesc!
Pot manifesta curiozitate sau interes fata de ceea ce ai in farfurie, se pot intinde sa ceara, sa experimenteze, dar asta nu inseamna ca le e pofta. Asa cum nu ii lasam sa experimenteze turnand apa peste prelungitor, nu este nevoie sa ii lasam sa experiementeze nici in domeniul culinar. Diversificarea este un drum lung si nu e bine sa sari etape!
Bebelusii nu au nevoie de sare ca sa fie mancarea gustoasa.
De fapt, ei habar nu au ce e aia sare si la ce foloseste, iar preferintele lor innascute sunt pentru dulce. In afara faptului ca ii confera mancarii un gust sarat, sarea este de fapt un foarte ieftin si eficient potentiator de gust. Asta inseamna ca ea face mancarea mai „gustoasa” accentuand aromele naturale pe care le are. Bebelusii insa au papile gustative foarte sensibile si absolut needucate intr-ale „mancarii gustoase” asa ca nu au asemenea pretentii sau nevoi. In plus, dupa cum stii, sarea este absolut neindicata inainte de varsta de 1 an!
Zaharul este dulce e adevarat, insa si el este un potentiator de arome.
Cu alte cuvinte, zaharul ne educa sa il iubim. Ca si in cazul sarii, atunci cand te obisnuiesti cu „un praf de zahar” pus in mancare, alimentele par fade in absenta lui. Zaharul este insa nesanatos si ar trebui evitat pe cat posibil. In cazurile extrem de rare in care este necesar sa indulcesti ceva, poti apela la glucoza, mult mai potrivita pentru copil. Evita insa folosirea unui indulcitor, oricare ar fi el, si foloseste pentru aceasta fructe natural dulci.
Un alt sfat extrem de util pentru a-i educa gusturile copilului tau este sa inlocuiesti acesti potentiatori de arome cu ierburi aromate, ceapa, usturoi. Ele sunt sanatoase, naturale, parfumate si sunt…de cursa lunga!
Tu ce trucuri folosesti ca sa ii prepari celui mic mancare gustoasa…si sanatoasa?
ÎNCEARCĂ ACESTE REȚETE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce