La inceputul diversificarii, multi dintre bebelusi incep sa aiba probleme legate de consistenta scaunului. La unii dintre ei aceasta problema se remediaza usor, odata cu cresterea si cu mici ajustari alimentare. La altii, problema persista si mai tarziu, constipatia devenind un chin.
Inceperea diversificarii este un moment delicat pentru bebelus. Dupa ce a consumat timp de 6 luni de zile doar lapte, el incepe deodata sa primeasca diverse alimente solide. Sistemul sau digestiv trebuie sa se adapteze la asta si, pana reuseste sa o faca, pot aparea probleme de tranzit. Inceperea diversificarii cu radacinoase ridica si ea probleme din acest punct de vedere. Morcovul, pastarnacul, patrunjelul au risc alergen aproape zero, insa nu contribuie deloc la un tranzit mai rapid, dimpotriva!
Tu stii ce trebuie sa excluzi din alimentatia celui mic pentru a scapa de constipatie? Atunci cand optiunile disponibile sunt mai largi, incluzand legumele si fructele de baza, sa spunem, exista alimente de care ar trebui sa iti feresti copilul in perioadele sale de constipatie. Iata aici cele mai frecvent utilizate ingrediente ale mancarii pentru copii, care pot agrava constipatia.
Morcovul. Este adesea primul aliment introdus la inceputul diversificarii, pentru gustul sau dulceag. Din pacate insa, morcovul este recunoscut si pentru proprietatile sale de a „lega scaunul”, asadar el trebuie evitat in perioadele de constipatie. Sucul de morcov sau morcovul rontait crud pot fi administrate, insa morcovul gatit nu!
Orezul. Se stie ca orezul este prima optiune in ceea ce priveste mancarea de regim in tulburari gastrointestinale. Cerealele cu orez, orezul expandat, mucilagiul de orez au acelasi efect de intarire a scaunului si accentueaza constipatia. Este bine sa eviti orezul in alimentatia copilului tau, daca stii ca are probleme. CITEȘTE ȘI: Bebelușul este constipat? Ce trebuie să știe părinții despre prevenirea și tratarea constipației
Bananele. Bananele sunt singurul fruct crud acceptat in dieta in cazul gastroenteritelor. Ele sunt o foarte buna sursa de potasiu si in general de minerale, sunt usor digerabile, iar gustul dulce si aromat si consistenta cremoasa le face iubite de copii. Din pacate, ele constipa, asa ca e bine sa le eviti pana cand scaunul celui mic se regleaza!
Branza este un alt aliment important in alimentatia copilului, insa si ea constipa. Pentru a evita probleme suplimentare sau agravarea starii copilului tau, portiile de branza pe care i le administrezi trebuie sa fie nu foarte frecvente.
Discuta cu medicul copilului tau la ce alte surse de proteine si calciu poti apela!
Atentie! Contrar credintei multora, nici iaurtul nu are efect laxativ. El contine asa-numitele bacterii bune, care vor popula intestinul si care influenteaza in bine tranzitul, insa iaurtul administrat in cantitate mare favorizeaza de asemenea constipatia.
Painea alba consumata in exces nu este nici ea indicata. Continand putine fibre, ea nu este de ajutor! Iti recomandam sa o inlocuiesti cu diverse variante de paine integrala sau paine cu tarate, eventual preparata in casa, din faina neaditivata!
Pastele nu sunt nimic altceva decat o alta varianta de faina alba, bogata in carbohidrati si absolut lipsita de fibre. De aceea nici ele nu sunt recomandate in exces in alimentatia copilului.
Cartofii sunt in general contraindicati copiilor care au diaree, de aceea parintii pot crede ca ei au efect laxativ. De fapt, lucrurile nu stau asa. Ei pot provoca balonare, dar daca sunt prezenti in cantitate mare in alimentatie, favorizeaza constipatia.
Sucul de mere este contraindicat in cazul copiilor care sunt constipati. De asemenea, merele coapte vor agrava problema. Marul se va administra doar crud, fibrele pe care le contine ajutand la combaterea scaunelor tari si a durerilor de burtica.
Daca copilul tau este un pic mai mare, trebuie sa retii ca ciocolata si bauturile cu cofeina nu au ce cauta nici macar ocazional in dieta unui copil care sufera de constipatie. Evita-le, copilul nu are nimic de pierdut, ba dimpotriva!
CITEȘTE ȘI: Scaunele nou nascutului | Scurt ghid legat de ce e normal si ce nu
Copilul tau a avut perioade in care era constipat? Cum ati regla tranzitul intestinal din alimentatie?