Dacă ești și tu la fel ca ceilalți părinți începători, probabil că ai citit deja o mulțime de chestii despre etapele de dezvoltare și despre cum poți stimula creșterea copilului tău. Dar știai că substanțele nutritive pe care le primește micuțul în primii săi ani de viață sunt la fel de importante pentru dezvoltarea sa ca și timpul pe care i-l dedici? Conform specialiștilor, este nevoie de acești 16 nutrienți pentru o bună dezvoltare a creierului în primii ani de viață.
Fier
Întreaga dezvoltare cognitivă a bebelușului este dependentă de modul în care crește și este hrănit creierul, iar fierul este un mineral indispensabil formării hematiilor. Lipsa de fier determină anemie – o afecțiune care poate deveni severă și care afectează toate organele, care nu sunt hrănite și oxigenate corespunzător.
Până la vârsta de 6 luni, bebelușul are fier din rezervele de la naștere, dar ulterior riscul de anemie feriprivă crește. De aceea este important ca încă de la începutul diversificării, bebe să primească cât mai multe alimente bogate în fier: carne roșie, ouă, ciuperci, dovleac, legume cu frunze verzi. Citește pe larg despre: Lipsa fierului poate afecta dezvoltarea creierului și inteligența copilului
Vitamina D
Vitamina D are un rol esențial în menținerea stării de sănătate a fiecăruia dintre noi. De fapt, vitamina D este unul dintre ingredientele esențiale atunci când vine vorba despre dezvoltarea creierului și despre funcționarea sistemului imunitar.
Vitamina D este disponibilă în pește și ouă și în multe alte alimente, dar în cantitate foarte mică. O parte din vitamina D este sintetizată de piele, în momentul expunerii la soare. Având în vedere că expunerea la soare este contraindicată la copiii mici, administrarea unui supliment de vitamina D este imperativă în primii ani de viață, pentru prevenirea rahitismului.
Vitamina A
Vitamina A contribuie la dezvoltarea unor zone ale creierului responsabile pentru procesarea imaginilor și pentru îmbunătățirea vederii. Din acest moment, vitamina A este extrem de importantă în primul an de viață. Cantități mari de vitamina A se găsesc în morcovi, cartofi dulci și spanac.
Luteină
Luteina contribuie la procesarea imaginilor și la dezvoltarea percepției vizuale. Surse importante de luteină sunt mazărea, broccoli, legume cu frunze verzi sau dovleac. Citește pe larg despre: 10 Idei de REȚETE cu LEGUME, ingrediente importante în alimentația bebelușilor, cu rol major în creștere și dezvoltare
Vitamina E
Pe măsură ce bebelușul crește, dezvoltarea lobului frontal al creierului devine din ce în ce mai importantă. Aici se desfășoară procese cognitive importante, inclusiv învățarea de cuvinte noi.
Alături de fier, proteine și acidul docosahexaenoic (DHA), vitamina E este esențială pentru dezvoltarea creierului. Numeroase nuci și semințe conțin vitamina E, inclusiv semințele de floarea-soarelui, migdalele și alunele de pădure.
Proteine
După cum știi deja, creierul și organele bebelușului au nevoie de proteine pentru a crește și a se dezvolta. În lipsa lor, dezvoltarea creierului este afectată, la fel ca și IQ-ul. După vârsta de 6 luni, laptelui matern trebuie să i se adauge carnea slabă, peștele, carnea de pui, fasolea, lintea și năutul ca surse de proteine. Citește pe larg despre: 10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Colină
Colina este mai puțin cunoscută publicului, dar în ciuda acestui fapt, este un nutrient esențial pentru funcția celulelor nervoase, ceea ce înseamnă că bebelușul are nevoie de el pentru creșterea și dezvoltarea creierului. Proprietățile și funcțiile sale sunt întrucâtva asemănătoare grupului de vitamine B. Surse bogate de colină sunt ficatul și fructele de mare, dar bebelușul se poate bucura de un aport suficient și cu ajutorul ouălor, conopidei sau broccoli-ului.
Iod
Glanda tiroidă are nevoie de iod pentru a sintetiza hormonii care controlează creșterea, dezvoltarea și metabolismul. În cazul unui aport insuficient de iod, creșterea și dezvoltarea intelectuală a bebelușului pot fi afectate. Prin urmare, este esențial să te asiguri că bebelușul tău se bucură de un aport suficient de iod prin intermediul dietei. Ouăle, bananele, creveții și algele sunt surse bogate în iod.
Seleniu
Seleniul este un compus esențial al numeroase enzime și proteine ce protejează organismul împotriva infecțiilor și a deteriorării celulelor. Este un lucru important în perioada în care creierul este în continuă dezvoltare, prin urmare părintele trebuie să se asigure că îi oferă bebelușului alimente bogate în acest element.
Cerealele integrale și lactatele sunt surse excelente de seleniu.
Cupru
Cuprul este un ingredient important pentru dezvoltarea timpurie a creierului și este implicat în funcționarea sistemului nervos și a celui imunitar. În timpul vieții intrauterine, bebelușul primește suficiente rezerve de cupru încât să îi fie acoperit necesarul în primele 6 luni de viață. Ulterior, are nevoie de alimente bogate în cupru pentru a-și continua dezvoltarea: fasole, carne de vită, ficat, ciuperci și nuci.
Acid folic
Acidul folic este un ingredient indispensabil dezvoltării sănătoase a creierului. În primele 6 luni de viață, bebelușii au nevoie de 65 mcg acid folic zilnic, cantitate ce crește la 80 mcg în a doua jumătate a primului an de viață. Legumele, în special broccoli și cele cu frunze verzi, sunt surse bogate în acid folic.
Niacină
Niacina este una dintre vitaminele grupului B. Niacina este implicată în producerea de energie și în menținerea sănătății sistemului nervos și digestiv. În același timp, creierul bebelușului – în special cerebelul – are nevoie de niacină pentru coordonare și echilibru, ceea ce înseamnă că acest nutrient este extrem de important în perioada în care bebelușul începe să își câștige independența în ceea ce privește deplasarea.
Surse bogate în vitamina B3 sunt semintele de dovleac, fasolea și legumele.
Zinc
Pe măsură ce bebelușul învață să meargă de-a bușilea, și apoi în picioare, echilibrul și coordonarea devin abilități din ce în ce mai importante. Ele sunt controlate de o zonă a creierului denumită cerebel, care are nevoie, printre altele, de zinc ca să funcționeze optim. Zincul se regăsește în spanac, fasole uscată, gălbenușuri de ou și carne de vită.
Vitamina B12
Toți oamenii au nevoie de vitamina B12 pentru ca organismul să poată produce hematii. Dar vitamina B12 este și un nutrient esențial pentru dezvoltarea creierului. Majoritatea bebelușilor primesc suficientă vitamina B12 prin laptele matern sau laptele praf, dar Centrul de Control și Prevenire a Bolilor afirmă că mamele vegane sau vegetariene ar trebui să monitorizeze atent concentrația serică de vitamina B12 la bebeluși, deoarece organismul lor nu poate furniza suficient, fiind ele însele carențate de multe ori.
DHA
DHA este un acid gras omega-3 care face parte din structura elementară a creierului, în special a cortexului cerebral. Din acest motiv, aportul zilnic de DHA este foarte important inclusiv în cazul adulților.
Peștele gras de tipul somonului, tonului, păstrăvului, heringului sau macroului conțin cantități adecvate de DHA. Din fericire, studiile recente au demonstrat că introducerea acestor alimente în alimentația bebelușului e bine să fie făcută cât mai devreme. Citește pe larg despre: Rețete cu somon pentru copii | De la ce vârstă se ofera la bebelusi?
Vitamina B6
Vitamina B6 este esențială pentru dezvoltarea sistemului nervos,atât în perioada de creștere a acestuia, cât și pentru a ajuta la procesarea ulterioară a neurotransmițătorilor. Din fericire, bananele – un aliment popular la începutul diversificării – conțin o cantitate mare de vitamina B6. Vitamina B6 se mai găsește în cereale, morcovi, ouă, legume, mazăre, cartofi și spanac.
Nu e ușor să îi asiguri bebelușului un aport de vitamine și minerale adecvat, mai ales în perioada în care, mic fiind, este și destul de mofturos sau circumspect față de alimentele noi. Cu ajutorul medicului, însă, și cu multă răbdare, vei reuși!
Citește pe larg despre: Alimentația corectă a copilului isteț, un potențial ajutor în dezvoltarea creierului + 10 Idei de rețete pentru o nutriție optimă
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.