Este bine cunoscut efectul anemiei asupra aparatului circulator, respiratiei si a altor organe interne. Stiai insa ca lipsa de fier poate afecta negativ dezvoltarea creierului si inteligenta copilului tau? Afla cum!
Majoritatea pediatrilor recomanda suplimentarea dietei bebelusului cu fier incepand cu varsta de 6 luni. Este cunoscuta de asemenea si existenta unui veritabil curent neinterventionist, care recomanda evitarea administrarii oricarui supliment de acest fel, sustinand acerb ca anemia este fiziologica la aceasta varsta. Stiai insa ca studii medicale serioase au demonstrat fara nicio umbra de indoiala ca anemia afecteaza in mod direct si in sens negativ inteligenta copilului?
Anemia feripriva cu alte cuvinte anemia cauzata de resursele insuficiente de fier din organism este frecvent intalnita la gravide si la copiii mici. Bebelusii cu anemie feripriva obtin scoruri mai mici din punctul de vedere al dezvoltarii motorii, cognitive, socio-emotionale si neurofiziologice decat cei care au un nivel normal al fierului. Pe de alta parte, administrarea de fier si corectarea anemiei conduce la remedierea doar partiala a acestor probleme, pe termen lung.
Citește și despre: Copilul poate mânca aproape orice CARNE încă de la începutul diversificării!
Anemia feripriva la gravida se asociaza cu modificari de dezvoltare a sistemului nervos central
Anemia fetala si a nou nascutului este consecinta a 4 elemente principale: anemia gravidei, fumatul, hipertensiunea de sarcina si diabetus mellitus. Dintre acestea, anemia viitoarei mamici este, evident, cea mai frecventa cauza. Atunci cand rezervele de fier ale nou-nascutului sunt mici, creierul lui are de suferit, pentru ca organismul va directiona putinele rezerve de fier catre producerea de globule rosii sanatoase, in detrimentul nevoilor sistemului nervos central.
Nou nascutii nascuti cu anemie au probleme legate de memoria auditiva, in sensul ca nu reusesc sa faca diferenta intre vocea cunoscuta a mamei si o voce straina. De asemenea, nou nascutii cu anemie au reflexe anormale din cauza lipsei de neurotransmitatori si a mielinizarii incomplete a nervilor. Cu alte cuvinte, in cazul lor, lipsa de fier impiedica transmiterea informatiei prin sistemul nervos. Chiar daca deficienta de fier este remediata, pe termen lung acesti copii au rezultate scolare mai slabe si o functionare anormala a sistemului nervos atunci cand vine vorba despre procese legate de memorie. Întârzierea secționării cordonul ombilical imediat după naștere permite continuarea trecerii către făt a sângelui care îi conferă nou-născutului o porție suplimentară de hemoglobină și celule stem. Citește mai multe despre: Secționarea întârziată a cordonului ombilical la naștere: beneficii și contraindicații
Anemia feripriva la bebelusi si copii
S-a demonstrat deja de ceva vreme ca deficienta de fier este cauza dezvoltarii anormale a limbajului, a proceselor cognitive si a abilitatilor motorii. Cercetatorii au aratat insa ca, pe termen lung, copiii care au suferit mult timp de anemie devin adulti cu modificari de structura si integritate a creierului. Se pare ca substanta alba denumita mielina, care inveleste nervii si permite transmiterea impulsului nervos, este cel mai puternic afectata. S-a observat faptul ca acei copii care sufera de anemie au rezultate slabe la testele de matematica si de limba. Aceasta constatare a dus la efectuarea unui studiu, menit sa demonstreze daca variatiile cantitatii de fier din sange se asociaza cu variatia performantelor intelectuale ale copiilor. Rezultatul a fost surprinzator fara nicio indoiala, o dieta echilibrata si un aport suficient de fier in perioada copilariei influenteaza intr-o maniera covarsitoare functionarea si chiar aspectul fizic al creierului.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
De ce este inteligenta influentata de nivelul de fier din sange?
Inteligenta unui individ este corelata cu gradul de dezvoltare si utilizare a sistemului nervos. Un individ inteligent va avea un numar mai mare de sinapse decat unul cu o inteligenta inferioara. Fierul joaca un rol esential in formarea acestor sinapse. In primul rand, el este esential pentru formarea mielinei. Mielina este cunoscuta si ca „substanta alba”. Ea se afla in centrul creierului, si tot ea inveleste fibrele nervoase care ajung la fiecare celula din corp.
Informatia pe care individul o primeste din mediul inconjurator, sau din interiorul propriului organism, este transmisa la nivelul creierului prin intermediul mielinei si a sinapselor. Odata procesata de catre creier, informatia se intoarce la nivelul muschilor, pielii si organelor de simt, carora le spune cum sa reactioneze.
Deficitul de fier duce la o formare defectuoasa a mielinei si de asemenea, la proasta functionare a sinapselor. Cu alte cuvinte, informatia ajunge trunchiata sau nu mai ajunge deloc la creier, iar comanda pe care o da creierul nu ajunge ca atare la organele efectoare. Aceasta tulburare de transmitere a informatiei duce la tulburari de memorie, la un numar scazut de sinapse si, in consecinta, la un nivel redus de inteligenta.
Tu ce suplimente de fier i-ai administrat bebelusului tau si incepand cu ce varsta?
Ce rol a jucat alimentatia in corectarea unei posibile anemii?
CITEȘTE ȘI:
Viața secretă a creierului copilului – Cum te asiguri că ajuți la dezvoltarea lui?
Primul An al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață
OMEGA 3 pentru copii sănătoși și isteți: când, cât, cum le dăm și, mai ales, la ce-i ajută