Atunci cand parintii isi imagineaza viata in 3 alaturi de un bebelus, se gandesc mai degraba la chiote de bucurie si gangureli suave si mai putin la scutece murdare sau…saliva in exces. Totusi, multi bebelusi saliveaza intruna. Sa vedem de ce si daca este ceva de facut!
Oricat de deranjanta ar fi din punct de vedere estetic pentru parinti sau alti adulti, salivatia asa-zis excesiva a bebelusilor este absolut normala. De fapt, vei fi surprinsa, nici macar nu discutam despre un exces de secretie al glandelor salivare!
Cand incepe bebelusul sa saliveze?
Salivatia indeplineste mai multe functii benefice pentru nou nascuti: mentine umiditatea gurii, usureaza inghitirea iar printr-o anumita enzima (ptialina) ajuta la neutralizarea acidului din stomac si imbunatateste digetia. Dupa varsta de 6 luni saliva il ajuta pe bebelus sa inmoaie alimentele solide si sa le inghita mai usor, spala resturile de mancare si protejeaza dintii de lapte.
Cei mai multi parinti se plang de aparitia salivatiei excesive in jurul varstei de 3 luni a bebelusului. Exista o explicatie perfect rationala pentru aceasta: in jurul varstei de 3 luni, glandele parotide ajung la maturitate si isi incep secretia. Faptul ca tot in jurul acestei varste bebelusii dobandesc abilitatea de a-si baga mainile in gura si de a molfai nu face decat sa stimuleze aceasta secretie.
Totusi, de ce saliveaza bebelusul?
Foarte simplu! Pentru ca nu stie inca sa inghita saliva. Bebelusii stiu sa inghita lichidul care le ajunge in partea din spate a cavitatii bucale – cum se intampla cu laptele atunci cand sug. De aceea, atunci cand stau intr-o pozitie semiridicata, bebelusii lasa sa le curga din gura o parte din saliva. O alta cauza a hipersalivatiei poate fi reprezentata de eruptia dentara. Aceasta este dureroasa si produce o iritare gingivala continua, care se asociaza cu hipersalivatie. CITEȘTE ȘI: Bebelușii au nevoie de o igienă orală încă din primele zile de viață
De ce saliveaza bebelusii la 2 luni
La vârsta de aproximativ 2 luni, bebelușii încep să-și dezvolte controlul asupra mușchilor și a reflexelor orale. Salivarea excesivă la această vârstă poate fi rezultatul mai multor factori:
Dezvoltarea reflexelor orale: Bebelușii încep să își exploreze lumea înconjurătoare, inclusiv propriul corp. Ei încep să-și miște limbila și să-și sugă degetul, ceea ce poate stimula producția de salivă.
Procesul de înghițire: În primele luni de viață, bebelușii învață să înghită și să digere lichidele, inclusiv saliva. Aceasta poate duce la o producție crescută de salivă.
Dentiția: Chiar dacă nu este comun ca bebelușii să aibă dinți la vârsta de 2 luni, începutul procesului de erupție dentară poate provoca o creștere a salivării. Gingiile devin mai sensibile și poate fi un răspuns natural al organismului pentru a proteja această zonă.
Stimularea gustativă: În timp ce exploră lumea din jurul lor, bebelușii pot fi expuși la diferite gusturi și texturi care pot stimula producția de salivă.
În general, salivarea excesivă la vârsta de 2 luni este considerată normală și nu este motiv de îngrijorare, cu condiția ca bebelușul să aibă o alimentație adecvată și să fie sănătos. Cu toate acestea, dacă salivarea este însoțită de alte simptome sau semne de disconfort, este întotdeauna indicat să consultați un medic pentru evaluare și sfaturi suplimentare.
Citește și despre:
Semne că bebe e pregătiti de diversificare
Laringita la copii
Cand e contagios in bolile copilariei
Mononucleoza sau boala sarutului
Exista si beneficii ale salivatului?
O cantitate mare de saliva nu este neaparat un lucru rau. Saliva ajuta la curatarea gingiei si a dintilor de resturile alimentare si de bacterii. Enzimele pe care le contine saliva ajuta la digerarea carbohidratilor. Saliva, datorita mucusului pe care il contine, joaca si rol de lubrefiant al aparatului digestiv. Exista un numar mare de bebelusi care sufera de un reflux gastrointestinal moderat. In cazul lor, saliva lubrefiaza esofagul protejandu-l de actiunea iritanta a sucului gastric si dilueaza aciditatea acestuia.
Studiile au demonstrat si ca saliva contine o substanta denumita factor de crestere, care actioneaza asupra mucoasei intestinale, grabindu-i maturizarea. Daca salivatia copilului este extrem de abundenta, poti incerca sa discuti despre asta cu medicul pediatru. Exista rare cazuri in care copiii care manifesta vreun fel de intarziere de dezvoltare au dificultati de inghitire a salivei, generate de o slabiciune a muschilor implicati in acest proces. In rest, in cazul copiilor perfect sanatosi, salivatia in exces este perfect normala si dispare in timp. CITEȘTE ȘI: 75% dintre copiii care folosesc suzeta timp îndelungat prezintă o îngustare a maxilarului
Cum poti limita neplacerile cauzate de salivatia in exces?
Ai mereu la indemana bavete curate si uscate. Baveta poate deveni un accesoriu modern, daca o alegi cu grija si o asortezi cu imbracamintea copilului. Astfel cel mic va avea hainele protejate si uscate. Foloseste o crema speciala pt bebelusi pentru zona iritata din jurul gurii sau de pe barbia bebelusului. Crema ii protejeaza pielea sensibila de saliva care este iritanta. Sterge-l pe cel mic la gurita cu batiste moi si foloseste miscari de tamponare, nu de frecare, pentru a nu irita mai tare zona.
Cand il culci pe cel mic, mai ales daca nu a ajuns la varsta la care sa se rostogoleasca singur de pe o parte pe cealalta, incearca sa il asezi pe o parte. Saliva in exces se aduna in partea din spate a gatului si produce un anumit tip de respiratie zgomotoasa, care este de multe ori confundata de parinti cu simptome de raceala.
Daca este vorba de bebelusi mai mari, care se intorc singuri, s-ar putea sa constati ca pozitia de somn pe burtica este cea mai avantajoasa din acest punct de vedere. In cazul in care esti sigura ca salivatia excesiva este cauzata de eruptia dentara si se asociaza cu semne de disconfort evident (copilul plange, este nervos, doarme prost si in gingie se vede dintele care „sparge”) ii poti administra copilului un gel special din farmacie pentru a-i calma durerea sau un antiinflamator usor prescris de medicul pediatru.
Copilul tau a salivat mult? La ce varsta a depasit aceasta faza?
CITEȘTE ȘI: Cum recunoști demineralizarea dinților de lapte și care sunt cauzele
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.