Esti stresata de bolile contagioase? Afla in ce perioada de evolutie sunt molipsitoare cele mai comune boli ale copilariei.
Mai ales la primul copil, mai ales in primii ani de viata, mamele sunt foarte stresate ca micutii lor se pot imbolnavi. Si parca toata lumea din jur este racita sau are vreo problema: copilul vecinei are diaree, cel mai bun prieten de la gradinia are o eruptie, alti copii stranuta sau au nasuri curgatoare.
De unde stii care dintre ei il pot imbolnavi pe copilul tau si care nu? Si invers, cand copilul tau este racit, de unde stii cand il poti scoate in siguranta in parc, fara a te teme ca ii molipseste si pe altii?
Raceala si gripa sunt contagioase. In medie, este normal ca prescolarii sa sufere intre 6 si 10 raceli usoare in fiecare an. Durerea de gat, nasul care curge, tuse, stranut, oboseala, toate pot dura intre cateva zile si doua saptamani.
Virusurile care cauzeaza acest tip de simptome se raspandesc pe calea aerului, prin particulele de saliva infectate, emise cu viteze mari, la distanta mare, prin tuse si stranut. Copilul se sterge la nas sau pune mana la gura cand tuseste, dupa care atinge obiectele din jur, infectandu-le. Copilul este contagios cu 2-3 zile inainte de debutul simptomelor si 3-4 zile dupa, in general pana la disparitia febrei.
Varicela. Considerata a fi una dintre bolile copilariei, varicela poate fi prevenita prin vaccinare, in unele tari vaccinul facand parte din schema nationala. Daca micutul tau nu a fost vaccinat si unul dintre prietenii lui tocmai a facut varicela, contactul cu acesta in cele 7 zile inainte de declansarea bolii sau in primele 5 zile de boala, inainte de formarea tuturor crustelor creste probabilitatea sa stati izolati la domiciliu 2 saptamani.
Faringita streptococica. Este produsa de o bacterie care poate cauza diverse complicatii severe. Streptococul se raspandeste prin stranut, tuse si particule de saliva, dar boala este contagioasa inca inainte de aparitia simptomelor.
Boala se trateaza neaparat cu antibiotic pentru a se evita aparitia complicatiilor, iar dupa 24 de ore de tratament copilul nu ii mai poate imbolnavi pe altii. Ceea ce multi parinti uita sa faca este sa schimbe periuta de dinti a copilului dupa primele 24 de ore de antibiotic, pentru a evita reinfectarea.
Boala mana, gura, picior. Este o afectiune virala comuna care afecteaza cel mai adesea copiii mai mici de 5 ani. Simptomele includ febra, ulcere bucale si o eruptie cutanata. Virusul se raspandeste prin saliva, mucus nazal, materii fecale si fluid din veziculele caracteristice. Copilul este contagios cu 2-3 zile inainte de aparitia febrei si pana ce veziculele formeaza cruste.
Conjunctivita. Conjunctivita este o infectie a ochiului si a pleoapelor. Simptomele includ mancarime, usturime, roseata, productie crescuta de lacrimi, existenta unei secretii, sensibilitate la lumina. Cel mai frecvent conjunctivita este de natura virala si nu necesita tratament cu antibiotic.
Totusi, secretiile sunt infectante, iar boala este foarte contagioasa, adesea fiind facuta de toti membrii familiei. Daca conjunctivita este infectioasa, ea e molipsitoare cu o zi inainte de debutul simptomelor si pana la disparitia secretiilor. Daca ea este de natura chimica sau alergica, nu este molipsitoare.
Gastroenterita. Este o boala adesea virala frecventa la copii, manifestata prin greata, varsaturi, crampe, diaree. Virusul se transmite prin saliva si scaun, copilul fiind contagios si inainte de aparitia simptomelor, dar si dupa, pana la remiterea simptomelor. Citeste mai multe aici despre gastoenterita la copii
Boala a cincea a copilariei. Mai frecventa la copiii de varsta scolara, debuteaza cu febra moderata, durere de cap si nas infundat, dupa care debuteaza o eruptie rosiatica ce apare intai pe obraji, care apar palmuiti, apoi se extinde pe trunchi, brate si picioare. Este cauzata de un parvovirus care se raspandeste prin saliva, sputa si mucus nazal, asadar copilul este infectios pana la disparitia acestor simptome.
Dermatita atopica. Desi din ce in ce mai frecventa in ultimii ani, dermatita atopica nu este contagioasa. Ea este cauzata de un cumul de factori, dar cel mai important este reprezentat de predispozitia genetica la alergii. Asadar, singurul lucru la care trebuie sa fii atenta este limitarea expunerii copilului la alergeni.
Otita. Desi frecventa la copii, majoritatea copiilor mai mici de 2 ani sufera de macar un episod de otita, ea nu este contagioasa. Totusi, fiind de obicei o complicatie a unei infectii care afecteaza nasul si gatul, virusul sau bacteria care au provocat infectia initiala pot fi „preluate” si de catre copilul tau. Daca copilul bolnav nu mai manifesta simptomele initiale, ci sufera doar din cauza otitei, nu exista nici un risc.
Roseola. Aceasta boala frecventa a copilariei debuteaza cu 3-5 zile de febra, dupa care urmeaza aparitia unei eruptii discrete. Dupa disparitia febrei, copilul se poate juca in siguranta cu alti copii, fara riscul de a-i imbolnavi.
Trebuie sa retii faptul ca cele mai multe boli ale copiilor sunt cauzate de infectii virale, iar in cazul lor, raspandirea virusului se face cu cateva zile inainte de debutul simptomelor, asadar prevenirea lor este dificila. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti inveti copilul sa se spele pe maini cat mai des si sa evite sa duca mana la nas si la gura in timpul jocului.