Cunoscuta in popor si cu denumirea de varsta de vant, varicela este o boala a copilariei, pe care cu siguranta ti-o amintesti de cand si tu erai mica, iar mama te batea la cap sa nu te scarpini ca sa nu iti ramana semne. Acum ca esti mama la randul tau, parca nu mai privesti boala cu aceeasi detasare. Iata tot ce trebuie sa stii despre varicela.
Ce este varicela?
Varicela este o boala contagioasa care determina aparitia unor bubite mici si pruriginoase (care provoaca mancarime) pe tot corpul. Desi copiii sanatosi fac complicatii doar in cazuri exceptionale, ei trebuie sa stea acasa in perioada eruptiei.
Odata ce ai avut o data varicela, capeti imunitate pentru intreaga viata. Insa virusul ramane in organism mult timp dupa ce boala este vindecata, si daca vreodata se reactiveaza va cauza o afectiune virala dureroasa denumita Zona Zoster.
Care sunt simptomele varicelei?
Varicela are de obicei un debut nespecific, asemanator oricarei alte viroze. Copilul poate face febra moderata si se poate plange de durere de cap, durere in gat sau dureri abdominale. In mod normal febra nu depaseste 38.8 C.
Eruptia in varicela apare de obicei intai pe abdomen si spate, apoi se extinde pe fata, scalp, membre. Eruptia poate sa apara si pe buze, in gat sau pe mucoase in zona genitala.
Initial, bubitele arata ca niste pete rosii mici, care dupa aproximativ 12 ore incep sa formeze o vezicula cu pereti subtiri, plina cu lichid. Aceste vezicule se sparg si formeaza cruste. Pana la aparitia crustelor, eruptia provoaca mancarimi puternice.
Exista cateva aspecte caracteristice, care deosebesc varicela de alte viroze eruptive:
- Leziunile apar in valuri, timp de 2-4 zile
- Leziunile apar inclusiv pe scalp
- Pe corp exista in acelasi timp toate fazele de evolutie ale bolii, de la micile bubite de la inceput, pana la vezicule si cruste.
Copiii mai mici fac in general forme mai usoare de boala, cu mai putine leziuni decat adolescentii sau adultii. Totusi, leziunile cutanate pot fi mai extinse la copiii care sufera de eczeme sau care au un sistem imunitar slabit.
Cum se raspandeste varicela?
Virusul care produce varicela se raspandeste prin aer, prin tuse sau stranut, si prin contact direct cu mucusul, saliva sau lichidul din veziculele copilului bolnav.
Boala este contagioasa cu 2 zile inainte de aparitia leziunilor cutanate si pana ca formarea crustelor. Copiii trebuie retrasi din colectivitate pana cand toate leziunile au format cruste.
Boala este extrem de contagioasa, iar copiii care au intrat in contact cu copilul bolnav vor dezvolta boala dupa aproximativ 2 saptamani.
Varicela poate fi prevenita?
Exista pe piata un vaccin impotriva varicelei, care ofera o protectie de pana la 99%. Vaccinul se administreaza in doua doze dar nu ofera imunitate pe viata.
Care este tratamentul in varicela?
Avand in vedere ca varicela este o boala virala, tratamentul este simptomatic. Medicul nu va administra antibiotice, dar ele pot deveni necesare daca leziunile cutanate se infecteaza.
In unele cazuri, poate fi necesara administrarea unui medicament antiviral, pentru prevenirea complicatiilor.
Tratamentul varicelei este simptomatic si este menit sa usureze mancarimea pe care o provoaca veziculele:
- Foloseste comprese ude sau fa-i copilului dusuri caldute la fiecare 3-4 ore (exista pediatri care nu recomanda baia in perioada de eruptie a varicelei pana cand crustele nu au cazut complet).
- Toaleta zilnica a mucoaselor este obligatorie.
- Cand stergi copilul, nu il freca cu prosopul ci tamponeaza-l, pentru a nu rupe crustele.
- Foloseste calamina, mixtura mentolata sau un gel special pentru varicela disponibil in farmacii pentru a calma mancarimile
- Evita alimentele acre sau sarate si ofera-i copilului alimente moi si reci, care sa calmeze durerea din gat si gura.
- Ofera-i copilului multe alimente bogate in vitamina C.
- Foloseste paracetamolul ca antitermic in caz de febra
NU ADMINISTRA UNUI COPIL CU VARICELA ASPIRINA SAU NUROFEN !!! in cazuri rare, ele pot determina sindromul Reye, extrem de grav si uneori mortal!
Copilul tau a fost vaccinat impotriva varicelei? A avut boala? Cum ati depasit-o?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.