Roseola infantum sau a șasea boală eruptivă este o infecție virală care afectează cu preponderență copiii mici cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani. De regulă, se tratează acasă și nu este periculoasă.
Simptomul care trage primul semnal de alarmă este creșterea temperaturii, creștere care se menține pe durata a câtorva zile, uneori chiar și o săptămână. Odată cu întreruperea bruscă a acesteia își face apariția o erupție roz (de unde și numele bolii).
Boala, o infecție virală, este provocată de două tipuri ale virusului herpetic uman (tipurile 6 și, mai puțin frecvent, 7), iar modalitatea de transmitere este prin tuse, strănut, picături de salivă de la o persoană purtătoare de acest virus, simptomatic sau asimptomatic sau prin simplu contact cu obiecte contaminate.
Cum arată primele simptome de roseola infantum la copii?
Debutează cu febră mare (peste 38,9 °C), care apare brusc și care poate ține de la 3 zile până la o săptămână. De cele mai multe ori, această stare febrilă este însoțită de o stare de agitație sau o iritabilitate sau, din contră, de apatie și somnolență, precum și de lipsa poftei de mâncare.
Amigdalele își măresc volumul (roșu în gât), de unde și senzația de durere la înghițire care va atrage după sine refuzul copilului de a mânca și, desigur, scăderea poftei de mâncare. În cazul unora, infecția poate veni însoțită și de o stomatită herpetică (provocată de același virus, doar că alt tip herpes simplex), care va spori refuzul mâncării din cauza durerii pe care o provoacă aftele de pe mucoasa bucală. De asemenea, pot apărea secreții nazale apoase, precum și senzație de nisip în ochi, cu mâncărimi, secreții și ochi roșii.
Atenție la aceste simptome care, deși simple, pot produce mari pagube dacă nu intervenim la timp:
Febra mare poate duce la apariția convulsiilor febrile, de aceea este indicat să oferim copilului antitermicele indicate vârstei lui după ce febra trece de 38,5 °C;
Scăderea poftei de mâncare poate duce la instalarea deshidratării. Cel mai bine este să te asiguri că micuțul își ia necesarul de lichide și nu riscă să se deshidrateze.
Când apare și cum arată erupția la roseola infantum?
Simptomele prezentate până acum sunt cele determină, de cele mai multe ori, punerea unui diagnostic greșit, fiind vorba doar de febră, fără alte simptome care să alcătuiască un tablou complet al unei boli. Debutul erupției însă schimbă complet datele problemei.
Roseola infantum poate fi diagnosticată prin analize de laborator. Hemoleucograma care arată frecvent o creștere a numărului de globule albe (mai degrabă a limfocitelor) sugerează o infecție virală. Analiza de proteină C reactivă este o altă analiză medicală ce poate sesiza existența unei infecții virale. Detectarea anticorpilor anti HHV (IgM – care sugerează o infecție acută și IgC – care semnifică trecerea corpului printr-o infecție).
După 2-3 zile (uneori chiar o săptămână), febra se oprește la fel de brusc cum a apărut și pe piele se ivesc mici pete, macule de culoare roz, ușor ieșite în relief, în primă fază localizate la nivelul feței și a gâtului, pe partea superioară a toracelui, precum și pe mâini și picioare. Erupția acestei boli are un element caracteristic cu ajutorul căruia o poți deosebi de celelalte boli eruptive: dacă apeși cu degetul petele apărute pe piele, acestea dispar pentru ca mai apoi, după ce dispare presiunea, să reapară.
Erupția nu provoacă mâncărime, un alt element distinctiv al acestei erupții față de celelalte boli eruptive. Petele roz evoluează în vezicule cu lichid sau puroi.
Abia după dispariția erupției, care ține în medie 2-4 zile, copilul nu mai este contagios.
Cum evoluează roseola infantum?
Odată contractat virusul care provoacă această boală infecțioasă, bolnavul trece printr-o primă săptămână cu febră și stare generală alterată. Se recomandă ajutarea celui mic să depășească această perioadă cu ajutorul medicamentelor simptomatice (ibuprofen pentru febră, lichide sau săruri pentru rehidratare în cazul în care alimentația nu se produce normal din cauza durerilor, un regim alimentar ușor, semi-lichid, repaus, băi cu apă călduță).
Apariția erupției face ca simptomele de dinainte să dispară, iar erupția nu necesită niciun fel de tratament, va dispărea de la sine. NU este nevoie de niciun antibiotic, fiind vorba despre o infecție virală!
Există complicații ale acestei boli?
Da, dar sunt extrem de rare. În afară de convulsiile febrile despre care povesteam în prima parte a articolului și deshidratarea care se poate instala din cauza alimentației precare cauzate de durerea din gât, roseola infantum poate degenera, extrem de rar, suprainfectare bacteriană (acesta ar fi cazul în care bolnavului i s-ar administra antibiotic), în encefalită (extrem de rar!) și purpură trombocitopenică imună (o boală autoimună care atacă, uneori, și copiii).
Însă, în general, infecția durează în medie 7 zile. Evoluția este, de regulă, ușoară, iar tratarea acesteia se poate face acasă, după un consult medical pentru un diagnostic corect și respectând recomandările medicului pediatru.