Pot fi un fel principal sau o garnitură delicioasă. Extrem de ușor de făcut, mai ales dacă fierbi cartofii în coajă cu o zi înainte. Apoi lași imaginația să zburde după plăcerea gustului.
După plăcerea gustului, dar să nu uităm de sănătate! Ca să-ți iasă bine rețeta ai nevoie de cartofi speciali pentru salată, o smântână cu cel puțin 20% grăsime, ca să nu se brânzească la copt și o brânză cu o textură asemănătoare cașcavalului, care să se topească la cuptor. Telemeaua sau brânza de burduf nu se topesc, dau gust bun, însă cel de-al doilea tip de brânză nu este indicat copiilor până după vârsta de 3 ani. În principiu, se pot folosi resturi de brânză de prin frigider: brânză de vaci, caș, telemea, cașcaval, chedar, mozzarella – orice fel dintre acestea sau poate în același timp. Atenție! Nu vorbim despre cartofii franțuzești, care conțin felii de ou fiert și cârnați sau afumătură.
Însă, oricât de buni ar fi, pregătește-te să-i gătești mai încolo celui mic. Și că veni vorba de cel mic, cea mai potrivită rețetă de cartofi gratinați în perioada diversificării este cea care conține ingredientele potrivite vârstei la care i-o oferi. Astfel, brânzica potrivită este, probabil, cea calcică, iar de la ou vom folosi doar gălbenușul pentru că, așa cum știi, albușul poate provoca alergii bebelușilor. Ca lactat, evident, laptele cu care este el deja obișnuit, adăugat astfel încât să dea mâncării o consistență mai lichidă. Dar nu-ți face griji, la etapa aceasta, bebelușii vor fi foarte încântați să servească cartofiori gratinați.
În cazul copiilor mai mari, putem folosi oul întreg și crud, precum și telemea sau caș proaspăt.
Cartofi gratinați pentru toată familia
Sau budincă de cartofi, așa cum i se mai spune, este, de regulă, foarte ușor acceptată de către copii. Dar, este o mâncare ce poate fi foarte bine servită pentru toată familia. Ca să nu fie foarte apoși cartofii, sfatul nostru este să fierbi cartofii în coajă.
- Ingrediente pentru 4 porții (1 ½ ani):
- 1 kg de cartofi
- 200 g telemea sau caș
- 600 ml de smântână pentru gătit (sau lapte)
- 3 ouă întregi
Mod de preparare cartofi gratinați:
Spală bine coaja cartofilor sub jet de apă, apoi pune-i la foc să fiarbă. Verifici dacă sunt gata înțepându-i din când în când cu furculița. NU trebuie să fiarbă până la capăt, mai au timp pentru asta la cuptor.
Între timp, bate ouăle, rade brânza direct în oul bătut și adaugă smântâna, amestecând ușor.
Dacă brânza este sărată nici nu aveți nevoie de sare în plus!
Cartofii fierți se răcesc, se curăță de coajă și se taie felii de aceeași grosime.
Într-o tavă termorezistentă se așază primul strat de cartofi, apoi se toarnă amestecul cu smântână peste.
Se continuă cu următorul strat, peste care se toarnă iar amestecul cu smântână.
Se pune tava în cuptorul preîncălzit pentru 45-50 de minute sau până când se rumenește deasupra.
„Accesorii“ potrivite pentru cartofiorii gratinați
Odată acceptată această mâncărică de către micul mofturos, poți începe să o accesorizezi. Adică, poți începe să ascunzi printre ingredientele deja cunoscute, altele, pe care piticul le acceptă mai greu. E o mâncărică care se pretează bine la așa ceva. Să vedem: să zicem că nu-i plac legumele; insuportabilul Broccolino își va pierde gustul sub minunata influență a smântânii amestecată cu ou și brânzică. Va pierde lupta definitiv, ajungând în stomacul combatantului!
Vrei alte exemple? Iată! Prazul (doar partea albă) este o legumă care îl ajută să se familiarizeze cu gustul de ceapă, doar că acesta are un gust mai bine tolerat. Fiert și adăugat peste cartofi, apoi îngropați în sosul de smântână cu brânză va fi ușor acceptat. Spanacul fiert și tocat mărunt poate fi adăugat în amestecul cu smântână, la fel sfecla, fiartă sau coaptă, mai întâi, în cuptor.
Salatele, sunt, fără doar și poate, accesorii „la vedere“ cu care cartofii gratinați se pot mândri. Încearcă să-i unești cu o salată de sfeclă roșie, una de roșii cherry cu busuioc sau una de morcovi rași cu ulei de măsline, pătrunjel verde și un strop de lămâie.