Te întrebi dacă fructele de pădure sunt potrivite pentru bebeluși și copii? Când și cum se le introduci în alimentația lor? Fructele de pădure, fiind considerate ingrediente sănătoase, benefice organismului prin elementele pe care le conțin, le tratăm și noi cum se cuvine, pe măsura aportului lor la starea noastră de bine, dedicându-le pe merit un topic exclusiv.
Materialul de față, separat de restul celor cu sugestii de rețete clasificate în funcție de etapele diversificării, tipul felurilor de mâncare, momentului zilei, ingredientului de bază, vă face cunoștință cu căpșunile, zmeura, murele, afinele, fragii, coacăzele, agrișele, merișoarele, măceșele, socul și cătina. În funcție de expunerea semințelor, nu toate cele menționate se incadrează, din punct de vedere botanic, în una și aceeași categorie, însă consumatorii și producătorii s-au obișnuit să folosească pentru ele termenul general de “FRUCTE DE PĂDURE”, ținând cont că au totuși multiple caracteristici comune.
Lăsând la o parte aspectul lor minunat, viu colorat, gustul delicios, intens aromat, fructele de pădure sunt o excelentă sursă de vitamine, fibre și minerale, ce reglează tranzitul intestinal și tensiunea, are efecte antioxidante, antiinflamatoare, antivirale. Iată-le mai jos, în ordine alfabetică, insoțite de câte două, trei recomandări utile. Fructele de pădure pot fi introduse în alimentația bebelușului oricând dar mai potrivit este după vârsta de 8-10 luni, unii medici le recomanda chiar dupa 12 luni, se oferă bebelușului într-o consistența potrivită cu abilitățile lui de a mușca/mesteca.
AFINE – cu un bogat conținut de antioxidanți, vitamina C și fibre. De preferat, cele închise la culoare, care lucesc. Se spală chiar înainte de a fi servite. Boabele mari sunt de cultură, cele mici și foarte parfumate, direct din natură. Merg minunat pasate ( întrucât au coaja tare ) și adăugate în cereale, salată de fructe ori budinci.
AGRIȘE – sunt recomandate în nutriția copiilor datorită conținutului foarte bogat în vitamine și săruri minerale. Au calități laxative, depurative, diuretice, ameliorează durerile reumatice, guta, afecțiunile cardiace și hepatice. Se spune că sunt extraordinare pentru revitalizare.
CĂPȘUNE – sunt efectiv adorate de copii. Evitați căpșunele cu pete deschise la culoare ori terciuite. E de preferat alegerea celor congelate, fără aditivi și îndulcitori, în locul unora crescute forțat, fără gust și lipsite de aromă. Se pot servi în salate de fructe, tarte, simple, învelite în clătite.
CĂTINĂ – denumită și ginseng-ul românesc, are o multitudine de proprietăți. Un bun antioxidant, cu acțiune antiinflamatorie, ajută la menținerea sănătății ochilor, poate reduce riscul apariției atacurilor de cord, iar îmbunătățirea imunității reprezintă cel mai important rol al ei. Uleiul de cătina este frecvent folosit împotriva ridurilor (datorită conținutului bogat de coenzimă Q10), a celulitei, la prevenirea bolilor cardiovasculare sau a cancerului.
*Catină cu miere (după 1 an) – se amestecă miere și boabe de catină în cantități egale. Se lasă la macerat 2-3 săptămâni. Se consumă câte 1 linguriță zilnic, mai ales în sezonul rece, propice gripelor și răcelilor de tot felul. Efectul natural al fructelor sporește dacă adăugați 100 ml aloe vera și 3-4 linguri de polen. Iar ceaiul de cătina se prepară din 1-2 lingurițe cu minunatele boabe portocalii, peste care se toarnă o cană de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 20-30 minute.
COACĂZE – o bogată sursă de energie, vitamine și minerale, săracă în grăsimi și calorii. Micuțele și drăgălașele fructe (negre, roșii, albe) tratează cu succes problemele cauzate de digestie, ajută în curele de slăbire, stabilizează tensiunea, întăresc sistemul imunitar, regenerează celulele cutanate.
FRAGI – în top datorită extraordinarei lor arome, cu parfum unic și absolut delicioși. Cele mai bune fructe pentru cei care se confruntă cu probleme ale colecistului (mai exact cu drenajul hepatobiliar) sau ale aparatului renal. De asemenea, dau rezultate bune în ce privește menținerea unui indice glicemic normal.
MĂCEȘE – în special uleiul acestor fructe, despre care se știe că e folosit încă din cele mai vechi timpuri, are grozave proprietăți curative la nivelul epidermei. Iar pudra de măceșe s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât paracetamolul în cazul durerilor provocate de artrită. Fructul în sine este o sursă concentrată de vitamina C și de antioxidanți.
MERIȘOARE – actionează, în principal, ca un antioxidant, fiind totodată și antitumoral, și antiinflamator. Bogate în vitaminele A și C, și cresc imunitatea, fiind considerate a fi extrem de sănătoase pentru organism. Proprietățile lor sunt cunoscute din timpuri străvechi, merișoarele fiind utilizate în special la videcarea rănilor.
MURE – astringente, antiseptice, spasmolitice, laxative, depurative, nutritive, redau acuitatea vizuală, refac celulele lezate ale tubului digestiv și benefice in diabet. Se recomandă a fi opărite și trecute prin sită înainte de a fi oferite bebelușilor. Alegeți mure zemoase, cărnoase, care nu prezintă semne de alterare. Se amestecă perfect cu iaurt, cu alte sortimente de fructe ori în budinci. Nu se păstrează la rece mai mult de o zi.
ZMEURĂ – indiferent de forma în care este consumată, stimulează sănătatea. Bogată în acid elagic, inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Conține antioxidanți puternici, printre care quercitină, vitamina C și acid galic. Preintampină apariția infecțiilor și menține vederea în parametri normali. La fel ca și murele, se recomandă a fi opărite și trecute prin sită înainte de a fi oferite bebelușilor.
SOC – i se folosesc în special florile pentru gustul intens aromat, plăcut, inconfundabil (băuturi răcoritoare cu fermentare naturală, siropuri și ceaiuri). Ca efect terapeutic, mentionăm că au un aport important în remedierea problemelor ce apar la nivelul căilor respiratorii, tubului digestiv și aparatului renal. Oferă rezultate mulțumitoare dacă sunt consumate în caz de răceli, grețuri și vărsături.
Fructele de pădure la bebeluși și copii – 10 idei de rețete
Păstrând pe cât posibil ordinea în care fructele de pădure au fost prezentate, enumerăm mai jos variante apetisante, mai mult sau mai puțin cunoscute, potrivite atât pentru copii, cât și pentru adulți. E de preferat a se consuma fructele proaspete, când e sezonul lor. Doar să fie atent alese, cu învelișul lucios și bine formate. Altfel, pot fi congelate (caz în care li se păstrează nemodificate toate valorile nutritive), deshidratate, fierte, macerate. Frcutele de pădure pretează ca ingrediente la prăjituri, sosuri, dulcețuri, înghețate, compoturi, jeleuri, milk-shake-uri, ceaiuri, sucuri sau siropuri.
- Brioșe cu afine
- Înghețată de căpșune
- Înghețată de pepene roșu și coacăze
- Pastă de maceșe
- Sos de merișoare
- Tort cu mure
- Înghețată de pepene roșu și coacăze
- Socată
- Piure din fragi și mure
- Dulceața de agrișe cu mentă
Brioșe cu afine
Ingrediente (pentru 6 brioșe)
Pentru această rețetă cu fructe de pădure avem nevoie de:
– 1 cană făină
– 2 lingurițe praf de copt
– 1/2 linguriță sare (după 1 an)
– 2 linguri zahăr (după 1 an)
– 1/2 linguriță scorțișoară
– 1/2 cană lapte
– 1 ou
– 1/2 cană de afine proaspete sau congelate
– 2 linguri de ulei ( sau unt topit )
Mod de preparare:
Într-un bol combinați ingredientele uscate (făina, praful de copt, zahărul, sarea, scorțișoara). Faceți în mijloc o adâncitură și turnați în ea laptele, oul și uleiul. Amestecați compoziția până devine omogenă. Presărați treptat afinele. Turnați aluatul într-o tavă specială, având grijă să nu umpleți formele până sus (lăsați loc aluatului să crească punându-l doar pe 3/4 din formă). Coaceți brioșele circa 20 minute, în cuptorul preîncălzit la 200 grade C. Vor avea o culoarea apetisantă, brun-aurie. Folosți hârtie de copt ori ungeți formele cu puțin unt.
** Pentru Brioșe cu făină integrală, înlocuiți făina albă din rețetele de mai sus cu făină integrală ori cu făină integrală special făcută pentru produse de patiserie. Vezi mai multe retețe de brioșe: 10 Rețete de BRIOȘE de CASĂ (dulci sau sărate)
Înghețată de căpșune
Ingrediente:
Pentru această rețetă cu fructe de pădure avem nevoie de:
– 30 gr zahăr pudră (după 1 an)
– 40 ml apă
– 250 gr căpșune tăiate în jumătate
– 50 ml suc de portocală (cât de la un fruct mare)
Mod de preparare:
Apa și zahărul se fierb 5 minute într-un vas, până rezultă un sirop. Se lasă la răcit. Căpșunele se pasează cu un blender electric. Se amestecă apoi cu siropul și cu sucul de portocală. Compoziția se toarnă în forme de inghețată pe băț. Se congelează câteva ore ( cât să se solidifice )
* Desertul lasă loc creativității. Folosiți fructe diverse, proaspete sau congelate, pasate ori trecute prin sită, îndulcite cu zahăr / sirop, aromate cu suc de coacaze negre / merișoare. Combinați cu iaurt de băut. O variantă răcoritoare e mixul dintre litchi și zeamă de lămâie verde.
Citește și despre: Lăsați copiii să mănânce înghețată! Nu fac roșu-n gât de la alimente reci!
Înghețată de pepene roșu și coacăze
Ingrediente (pentru 8 înghețate)
Pentru această rețetă cu fructe de pădure avem nevoie de:
– o felie de pepene roșu (circa 300 gr)
– 60 gr coacăze
– 50 gr zahăr pudră pentru glazură (după 1 an)
Mod de preparare:
Se taie bucăți pulpa pepenelui și i se elimină semințele. Se pasează împreună cu coacăzele. Se trec prin sită și se adaugă zahăr pudră după gust. Se toarnă compoziția în forme speciale pentru înghețată și se congelează.
* Intre 9 – 12 luni, bebelușului încă ii ies dințișori. Înghețata este un aliment potrivit pentru calmat durerile gingivale.
ÎNCEARCĂ ȘI: 10 Rețete simple de înghețată de casă pentru copii de toate vârstele, bune de savurat în orice anotimp
Pastă de maceșe
Ingrediente:
Pentru această rețetă cu fructe de pădure avem nevoie de:
– 2 kg maceșe
– 350 gr zahăr (după 1 an)
– zeama de la 1 lămâie
Mod de preparare:
Maceșele se spală bine și se curață cu atenție, eliminându-le capetele negre și dure, ce ar complica procesul de pasare. Se pun la fiert într-o oală, cu apă cât sa le acopere (două degete de apă peste fructe), aproximativ 1 ora. Compoziția scade, însă nu trebuie să mai adăugați apă. Când se strivesc ușor cu furculița, înseamnă că sunt făcute. Se pasează întâi tot conținutul (ma refer și la apa rămasă) cu ajutorul unui blender cu cuțite, apoi se trec manual printr-o sită deasă ori tot printr-un un accesoriu electric de bucătărie (robot cu sită și paletă lată pentru pasat). În vasul de dedesubt va curge o pastă roșie, groasă, cremoasă, lucioasă și densă (stă lingura vertical în ea). Se diluează treptat cu circa 1 l de apă. Să rezulte o textură fină, de consistență fluidă. Se adaugă zahărul, zeama de lămâie (pentru păstrarea intactă a culorii), se ță amestecul la fiert într-o cratiță largă, la foc mic, astfel încât apa să se evapore rapid. Durează vreo 40 de minute până ce va începe sa clocotească , timp în care pasta se amestecă mereu, cu o lingură de lemn. Fierbe, la propriu, 10 minute (necesarul pentru sterilizare). Se lasă la răcorit, se toarnă în borcane încălzite un pic în cuptor, se închid etanș cu capace cu filet și se rastoarnă cu fundul în sus (metoda veche, tot pentru siguranța sterilizării). Pasta merge perfect a fi servită cu clătite. Încearcă si: 20 de rețete simple și sănătoase cu banane pentru copii și bebeluși
Sos de merișoare
Pentru a face ca unele preparate sa arate mai apetisante, să fie prezentate sofisticat, sosului de merisoare e numai bun de folosit. Culoarea e spectaculoasă, gustul minunat, textura potrivita. Haideți sa vedem cum îl preparam, așa încât felul principal să se transforme într-unul special.
Ingrediente
Pentru această rețetă cu fructe de pădure avem nevoie de:
– 350 gr merisoare proaspete (dacă sunt congelate, nu necesita să fie dezghetate)
– 200 gr zahăr (pentru a ingrosa sosul), (după 1 an)
– 250 ml apa (1 cană)
– suc de portocala (suc de rodie sau vin roșu)
– nucușoară, coaja de portocala, stafide, 50 gr nuci pecan, coacaze, scortisoara (optional)
Mod de preparare:
Se fierb apa și zaharul pana la dizolvarea completă a acestuia. Se adauga merisoarele, alese și bine spalate, și se lasa în continuare la fiert, circa 10 minute, pana ce aproape toate se sparg. Acum, sosul se poate imbogati, după gust, cu condimentele mentionate. Se lasa la racit, se păstrează la frigider, chiar și 10 zile. Se preteaza la friptura de pui, curcan, rata, porc sau vita, pe feliile de pâine unse cu unt de arahide, în combinatie cu iaurturi, clatite sau wafe.
*Pentru o aroma și mai intensa, cantitatea de apa se reduce la jumătate, diferența urmând a fi inlocuita cu suc de portocala.
Tort cu mure
Ingrediente
Pentru această rețetă cu fructe de pădure avem nevoie de:
– 120 gr unt, bătut cu mixerul până își mărește volumul
– 1 si 3/4 cană zahăr (după 1 an)
– 1 inguriță vanilie ( zeamă de lămâie )
– 3/4 cană de iaurt simplu
– 2 ouă
– 1 și 1/2 cană făina albă
– un praf de sare (după 1 an)
– 2 cani de mure ( proaspete ori congelate )
– 2 lingurițe scorțișoară
Mod de preparare:
Într-un bol mixați 5 minute untul cu zahărul până își dublează volumul. Adăugați vanilia, ouăle, iaurtul, omogenizând bine. Separat, amestecați făina cu praful de copt și sarea. Combinați cu mixtura de iaurt și mure cu zahăr și scorțișoară (puneți într-un castronel scorțișoara și 1/4 cană de zahăr; jumătate se presară peste mure, jumătate peste aluat, după ce l-ați turnat într-o tavă de tort, tapetată cu hârtie de copt ori unsă cu puțin ulei și făină). Coaceți tortul 1 oră în cuptorul preîncălzit la 180 grade C (faceți testul cu scobitoarea ori cu un bețișor de frigărui). Răciți-l 15 minute pe un grătar metalic, după care îl transferați pe un un suport obișnuit.
* O altă variantă la fel de bună e tortul la care înlocuiți murele cu 2 căni de afine
Piure din fragi și mure
Pentru o porție, spălați 50 gr fragi (îndepărtați frunzele) și 50 gr mure. Tăiați-le în bucăți și pasați-le cu ajutorul unui mixer. Treceți piureul printr-o sită deasă pentru a îndepărta semințele care ar putea incomoda bebelușul. După 9 luni, în preparat se poate mixa și puțină mentă proaspătă.
Socată
O excelentă băutură de sezon, puternic aromată, ce necesită doar flori proaspete de soc, zahăr, apă și lămâie. Atenție, fermentează natural, fără drojdie!
Ingrediente:
Pentru această rețetă cu fructe de pădure avem nevoie de:
– 12 flori de soc, mari cât palma
– 400 gr zahăr (500 gr în cazul în care preferati șocată mult mai îndulcită) (după 1 an)
– 3 lămâi netratate (cu multă zeama, nu din cele cu coaja groasă)
– 4,2 l apă
Mod de preparare:
Se aleg flori de soc proaspete, complet înflorite. Se spală cu multă atenție (în câteva ape, să nu rămână urme de praf sau insecte). Se pun într-un borcan din sticlă, cu o capacitate de 4,2 l. De ce specific că e din sticlă? Pentru că fermentarea naturală se produce la căldura, în lumina puternică a soarelui. Se adaugă zahărul, zeama și coaja lămâilor. Se completează cu apă, până sus. Se acoperă borcanul cu o farfurioară (nu-l închideți ermetic, cu capacul filetat) și se lasă la căldură, timp de 3 – 5 zile (în funcție de temperatură). Se amestecă o dată pe zi, astfel încât să nu se formeze depuneri de zahăr pe fundul recipientului. Când e gata (verificați-i gustul), se trece printr-o sită deasă, se toarnă în sticle și se păstrează 4-5 zile, la frigider.
Tort de zmeură și ciocolată
Un desert baby-friendly, din ingrediente sănătoase, gustoase, aspectuoase.
Blat:
200 gr făină
150 gr zahăr (puteți folosi zahăr din nucă de cocos) (după 1 an)
50 gr pudră de cacao
250 ml lapte (puteți folosi varianta vegană, din migdale, de vanilie)
200 ml cafea fierbinte (puteți utiliza fără cofeină)
2 ouă
1 lingură oțet
2 lingură esență de rom/vanilie
2 lingurițe praf de copt
1 linguriță bicarbonat alimentar de sodiu
1 linguriță sare (după 1 an)
Umplutura:
250 gr dulceață (gem) de zmeură
Cremă de ciocolată:
200 gr branză fină Philadelphia
100 gr unt la temperatura camerei
20 gr cacao (1 lingură)
50 gr zahăr pudră
Decor:
500 gr zmeură proaspătă
Mod de preparare:
Amestecați într-o cană laptele cu oțetul. Combinați apoi toate ingredientele uscate (făina, zahărul, cacaoa, sarea, bicarbonatul, praful de copt), Procedați la fel cu cele umede, separat, în alt vas (mixați ouăle, laptele si uleiul de cocos topit, nu fierbinte/uleiul normal de floarea soarelui, la temperatura camerei, esențele). Încorporați cele două tipuri de ingrediente (umede și uscate), amestecându-le bine până la omogenizare. La sfârșit, adăugați cafeaua, continuând să mixați, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Turnați aluatul într-o formă rotundă, tapetată cu hârtie de copt. Dați la cuptor (încălzit în prealabil la 180 grade C), pentru 50 minute. Verificați textura făcând testul cu scobitoarea. Între timp, preparați crema de ciocolată, amestecând perfect componentele, în ordinea următoare:. întâi brânza, apoi untul (până devin cremoase) urmat de zahăr și cacao. O păstrați la frigider pana când blatul e gata de decorat.
Scoateți tava din cuptor, lasati-o să se răcească 10-15 minute, scoateți blatul și, când e complet racit, îl tăiați în jumătate, pe orizontala. Pe prima bucata ungeti cu cantitatea de gem de zmeura/dulceața, o acoperiți cu a doua și îmbrăcați totul în crema de ciocolata. Ornati cu multă zmeura proaspătă (să nu se vadă deloc crema, să fie toată suprafața de culoare roșie). Înainte de a-l servi, trebuie sa stea minimum 30 minute la rece, în frigider. Pofta mare!
PENTRU ALTE IDEI DE DESERT VEZI ȘI:
Rețete, povești și nostalgie – Dulciurile copilăriei – 10 Deserturi ușor de preparat, greu de refuzat (de la 3 ani)
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
LA MULȚI ANI, COPILĂRIE! 10 Rețete delicioase de torturi de casă pentru copii (după 1 an)
Dulceața de agrișe cu mentă
Ingrediente:
– 1/2 kg zahăr pudră (după 1 an)
– 2 cani cu apa
1 kg + 1 cană de agrișe
1-2 crenguțe de mentă
Mod de preparare:
Apa și zahărul se fierb într-o cratiță potrivită, până ce rezulta un sirop, destul de bine legat. În tot acest timp se strange spuma care se formează, aceasta fiind cauzată îndeosebi de impuritățile zaharului alb. Se adaugă apoi agrișele spălate și se continuă fierberea, de data aceasta la foc mare. Procesul de spumuire continuă doar dacă este cazul. Se adaugă menta, pentru un plus de aromă. Este finalizată atunci când siropul este suficient închegat (se face testul picurând sirop dintr-o linguriță pe o farfurie, textura lui trebuind să fie fermă, iar stropii să ia forme de bobițe – proba bobului legat). Se lasă cratița acoperită cu un capac, la răcit. Ulterior, se toarnă în borcane (fără crenguțele de mentă), se închid ermetic și se păstrează în loc adecvat, uscat, aerisit, ferit de razele soarelui.
PENTRU MENIUL SĂPTĂMÂNAL CONSULTAȚI URMĂTOARELE REȚETE:
20 idei de rețete cu fructe
Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi
Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi
Prânzul pentru copii – Felul II
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an
Meniu săptămânal copii de 12-18 luni