Când îl sărbatoriți pe cel mic, la aniversare, onomastică sau cu orice alt prilej, nu le interziceți nici lui, nici copilașilor invitați, consumul de dulciuri. Există o mulțime de deserturi preparate în casă, cu arome minunate și ingrediente potrivite normelor unei alimentații sănătoase, pe care le puteți oferi, fără stresul excesului de zahăr din conținut. Acestea se vor servi oricum spre finalul petrecerii, când aperitivele și alte gustări delicioase vor fi fost deja mâncate. Importantă este evitarea sațietății doar din tort și prăjituri. De asememea, nu doar la petrecerile micuților, ci întotdeauna, vă recomandăm să înlocuiți sucurile acidulate ambalate (pline de aditivi alimentari și coloranți artificiali), cu băuturi răcoritoare făcute, cu drag, tot în casă.
Nu se pune problema de a elimina în totalitate zahărul din alimentația copilului, nici de a-l desființa. E totuși o sursă de energie pentru organism. Precum multe alte produse, trebuie consumat cu moderație. Unde sunt fructe sau legume dulci, coapte, evitați-l. Ca atare, printre rețetele propuse veți regăsi și torturi fără zahăr. Să aveți plăcere și chef de gătit torturi în casă. Copilul e cel mai câștigat, pe lângă o alimentație sănătoasă, capătă un plus de bucurie. Pofta mare!
10 Idei de torturi de casă pentru copii (după 1 an)
- Tort c:u afine
- Tort cu brânză
- Tort de morcovi
- Tort aniversar ( fără zahăr )
- Tort de ciocolată
- Tort cu mere și migdale
- Tort Victoria
- Minitorturi crocante
- Tort de rabarbăr
- Tort cu mousse de mango și fructul pasiunii
Unele rețete ( 5, 6 și 7 ) conțin Xilitol (dupa 2+), o alternativă la zahărul natural, cu același gust dulce care nu afectează indicele glicemic și nici nu generează agitația produsă de zahăr. Se introduce în nutriție crescând treptat doza, astfel încât să-i permiteți organismului să se adapteze ( în cantitati mari, xilitolul are efect laxativ ). Veți observa că rețetele sunt simple, adaptate pentru copiii cu vârste fragede, cu ingrediente ce conferă gust bun și texturi plăcute.
Tort cu afine
Ingrediente
– 120 gr unt, bătut cu mixerul până își mărește volumul
– 1 si 3/4 cană zahăr
– 1 inguriță vanilie (sau zeamă de lămâie)
– 3/4 cană de iaurt simplu
– 2 ouă
– 1 și 1/2 cană făina albă
– un praf de sare
– 2 cani de afine (proaspete ori congelate)
– 2 lingurițe scorțișoară
– 1 lingură zahăr.
Mod de preparare:
Într-un bol mixați 5 minute untul cu zahărul până își dublează volumul. Adăugați vanilia, ouăle, iaurtul, omogenizând bine. Separat, amestecați făina cu praful de copt și sarea. Combinați cu mixtura de iaurt și afine cu zahăr și scorțișoară (puneți într-un castronel scorțișoara și 1 lingură de zahăr; jumătate se presară peste afine, jumătate peste aluat, după ce l-ați turnat într-o tavă de tort, tapetată cu hârtie de copt ori unsă cu puțin ulei și făină ). Coaceți tortul 1 oră în cuptorul preîncălzit la 180 grade C (faceți testul cu scobitoarea ori cu un bețișor de frigărui). Răciți-l 15 minute pe un grătar metalic după care îl transferați pe un un suport obișnuit. Se ornează frișcă, fructe proaspete sau cu dulceața de fructe de pădure. * O altă variantă la fel de bună e tortul la care înlocuiți afinele cu 3 căni de mere curățate și tocate în bucățele.
ÎNCEARCĂ ȘI: 10 Rețete de BRIOȘE de CASĂ (dulci sau sărate), numai bune pentru micul dejun, la gustarea dintre mese, pe fugă sau pe îndelete
Tort cu brânză
Ingrediente
– 1 și 1/2 cană de pesmet din biscuiți
– 2 linguri unt topit (ulei)
– 4 linguri de suc de fructe concentrat
– 2 ouă bătute
– 1 cană brână fină cu smântână (perle de brânză)
– 1/2 cană miere
– 1/4 lapte praf
– 2 lingurițe vanilie
– 2 linguri suc de lămâie
Mod de preparare:
Într-un bol pregătiți o crustă de plăcintă americană, amestecând în blender biscuiți crocanți de tip Graham cu miere (digestivi îndulciti) astfel încât să rezulte 1 și 1/2 cană de pesmet. Amestecați-l cu 2 linguri unt topit (ulei) și cu 4 linguri de suc de fructe concentrat. Turnați amestecul într-o tavă rotundă și coaceți-l 10 minute. În acest timp combinați ouăle bătute, brânza cu smântână, mierea, laptele praf, vanilia, sucul de lămâie. Turnați compoziția peste crustă, coaceți-o timp de 30-35 minute, în cuptorul preîncălzit la 180 grade C. Cănd s-a răcit, mutați-o pentru o oră la frigider. Se ornează cu căpșune ori alte fructe proaspete.
* O opțiune ar fi adăugarea în compoziție a nucilor măcinate ( 2 – 3 linguri ) sau a unei mici conserve de ananas pasat.
Tort de morcovi
Ingrediente
– 2 ouă bătute
– 1/2 cană ulei de măsline (ulei de floarea soarelui, de struguri)
-1/2 cană miere
-1/2 linguriță scorțișoară
-1 și 1/4 cană morcovi rași
-1 cană nuci măcinate
-1 și 1/4 cană făină albă
– 2 lingurițe praf de copt (1 plic)
Mod de preparare:
Într-un bol încăpător, mixați ingredientele în următoarea ordine: 2 ouă bătute, 1/2 cană ulei de măsline (ulei de floarea soarelui, de struguri), 1/2 cană miere, 1/2 linguriță scorțișoară, 1 și 1/4 cană morcovi rași, 1 cană nuci măcinate, 1 și 1/4 cană făină albă, 2 lingurițe praf de copt (1 plic). Turnați amestecul într-o tavă rotundă ( tapetată cu hârtie de copt ori unsă cu puțin ulei și făină ) și coaceți-l timp de 30 – 35 minute, în cuptorul preîncălzit la 180 grade C. Tortul se ornează cu glazură din nuci ori cremă fină de brânză.
PENTRU ALTE IDEI DE DESERT VEZI ȘI:
Rețete, povești și nostalgie – Dulciurile copilăriei – 10 Deserturi ușor de preparat, greu de refuzat (de la 3 ani)
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Tort aniversar (fără zahăr)
Ingrediente
– 1 și 1/2 cană morcovi cruzi, curățați și dați pe răzătoare
– 1 cană suc de mere concentrat
– 1 și 1/2 cană fructe uscate (stafide caise, prune)
– 2 căni făină
– 1/2 cană germeni de grâu
– 1 lingură scorțișoară
– 2 lingurițe bicarbonat alimentar
– 2 ouă bătute
– 4 albușuri făcute spumă (cu telul ori ci mixerul)
– 1 lingură esentă de vanilie
– 1 și 1/4 cană suc concentrat de mere
– 3/4 cană de sos de mere (sau alt fruct) neîndulcit
Mod de preparare:
Într-o cratiță potrivită (acoperită parțial cu capac), fierbeți morcovii în suc concentrat de mere (circa 25-30 minute, până devin moi). Faceți-i piure fin cu ajutorul unui blender. Adăugați apoi fructe uscate și tocate mărunt (stafide caise, prune sau, după preferință, altele).
Într-un bol încăpător, amestecați următoarele ingrediente uscate: făina, germenii de grâu, scorțișoara, bicarbonatul. Separat, combinați ingredientele umede: ouăle bătute, albușurile făcute spumă, esența de vanilie, sucul concentrat de mere. Puneți ingredientele umede peste cele uscate. Omogenizati-le ușor și completați-le cu piureul din blender și cu 3/4 cană de sos de mere neîndulcit (sau din alt fruct). Turnați compoziția într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt ori unsă cu unt și presărată cu puțină făină. Coaceți tortul timp de 40 – 45 minute, în cuptorul preîncălzit la 180 grade C. Răciți-l înainte de a-l orna cu o glazură din brânză fină.
* Sosul de mere se poate prepara în casă (8 mere curățate și tăiate în sferturi, coaja de la o lămâie netratată, 3 linguri zeamă de lămâie, 1/2 linguriță scorțișoară măcinată, 1/2 cană zahăr alb/brun, 1 cană apă, un praf de sare; se fierb toate 25 minute și se pasează, nu înainte de a îndepărta coaja de lămâie).
Tort de ciocolată (cu xilitol)
Ingrediente
– 200 gr făină
– 1/2 lingură bicarbonat de sodiu
– 1 linguriță praf de copt
– un praf de sare
– 100 gr xilitol
– 2 ouă
– 180 ml ulei de măsline ( ori de floarea soarelui )
– 170 gr ciocolată
– 225 gr dovlecei rași
– 50 gr nuci tocate mărunt ( opțional )
Mod de preparare:
Într-un bol amestecați făina cernută, bicarbonatul, praful de copt și sarea. Puneți și xilitolul. Separat, bateți bine ouăle și adăugați treptat uleiul până capătă o consistență ca de maioneză. Încorporați-le cu ingredientele uscate și apoi cu ciocolata topită (la bain-marie sau în cuptorul cu microunde), dovleceii și, în caz că preferați, nucile mărunțite. Turnați totul într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt ori unsă cu unt și presărată cu puțină făină. Coaceți tortul timp de 30 – 35 minute, în cuptorul preîncălzit la 180 grade C (faceți testul cu scobitoarea ori cu un bețișor de frigărui). Răciți-l 15 minute pe un grătar metalic după care îl transferați pe un un suport obișnuit. Trebuie să fie complet răcorit înainte de a-l orna cu o glazură din brânză fină. Pentru glazură, amestecați cremă de brânză cu xilitol și vanilie (după gust). După o bună omogenizare, ungeți tortul și decorați-l cu ciocolată rasă. Se păstrează în frigider, într-un recipent acoperit.
*Aparent, alăturarea dintre dovlecel și ciocolată este una neobișnuită. Încercați, gustul tortului e bogat, delicios, siropos. Copilul nici nu trebuie să afle de ingredientul secret. Odată dovlecelul preparat, nu va fi observat de către cei mici. ** Se pretează la congelare.
Tort cu mere și migdale
Ingrediente
– 6 mere mari, rase cu tot cu coajă
– 500 gr migdale măcinate
– 3 lingurițe scorțișoară
– 1 linguriță praf de copt
– 3 ouă
– 150 gr xilitol
– 100 gr fulgi de migdale pentru ornat
Mod de preparare:
Într-un bol amestecați merele rase, migdalele, scorțișoara, praful de copt. Separat, mixați ouăle cu xilitolul până se formează o cremă albicioasă (să se îngroașe puțin). Încorporați ușor toate ingredientele, folosind o lingură (nu mixerul) și având grijă ca amestecul să nu se lase. Turnați compoziția într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt ori unsă cu unt și presărată cu puțină făină. Coaceți tortul timp de 45 – 50 minute, în cuptorul preîncălzit la 180 grade C (culoarea să fie galbenă, iar textura tare la pipăit). Răciți-l 15 minute pe un grătar metalic după care îl transferați pe un un suport obișnuit. Ornați-l cu fulgi de migdale.
Tort Victoria
Ingrediente
– 175 gr făină
– 1 linguriță praf de copt
– 175 gr xilitol
– 175 gr unt la temperatura camerei
– 3 ouă mari
– 1 linguriță esență de vanilie
– gem de caise/vișine pentru umplutură (fără zahăr)
Mod de preparare:
Într-un bol potrivit amestecați făina cernută și praful de copt. Adăugați xilitolul, untul, ouăle și vanilia. Mixați până se omogenizează. Textura trebuie să fie foarte moale (compoziția să se prelingă pe marginea vasului). Dacă e prea densă, subțiați-o cu 2 linguri de apă. Turnați-o într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt ori unsă cu unt și presărată cu puțină făină. Coaceți tortul timp de 1 oră, în cuptorul preîncălzit la 170 grade C (faceți testul cu scobitoarea ori cu un bețișor de frigărui). Culoarea trebuie să fie galbenă, iar textura elastică la pipăit. Răciți tortul 15 minute pe un grătar metalic după care îl transferați pe un un suport obișnuit. Când e complet răcorit, secționați-l pe jumătate și umpleți-l cu un gem de calitate.
* Tortul nu conține zahăr, are o textură moale, zemoasă. Xilitolul îl face să poată fi tăiat cu ușurință.
** Produsul se pretează la congelare
Minitorturi crocante
Ingrediente
-100 gr ciocolată ruptă în bucățele
– 2 linguri pastă de susan (ori unt nesărat de arahide)
– 50 gr ovăz
– 50 gr nuci tăiate bucățele
– 50 gr nucă de cocos deshidratată
– 50 gr semințe de dovleac
– 1 lingură semințe de in măcinate
– un praf de scorțișoară sau ghimbir (după gust)
Mod de preparare:
Topiți ciocolata la bain-marie (ori în cuptorul cu microunde) apoi încorporați pasta de susan. Amestecați cu ingredientele uscate până se omogenizează. Porționați în forme mici, rotunde. Lăsați-le la rece ca să se întărească.
* Sunt super hrănitoare, delicioase. Se leagă perfect și cu unt de arahide ( asigură aportul de grăsimi esențiale, proteine, minerale, vitamine )
** Amestecul de ovăz, nuci, semințe se poate varia în funcție de preferințele copilului dumneavoastră
Tort cu rabarbăr
Ingrediente
– 400 gr rabarbăr
– 3 ouă
– 300 gr făină
– 1 linguriță bicarbonat
– 150 gr zahăr pudră
– 4 linguri lapte
– 4 linguri ulei
– 20 gr unt
Mod de preparare:
Într-un bol mixați 5 minute 2 ouă cu 4 linguri de zahăr pudră. Adăugați făina în care ați încorporat bicarbonatul, alternând cu uleiul și laptele, turnate treptat. Puneți compoziția într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt ori unsă cu unt și presărată cu puțină făină. Nivelați-o ușor cu o lingură. Așezați deasupra un strat de tulpini de rabarbăr, curățate și tăiate în cubulețe. Presărați cu zahăr. Coaceți 30 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade C. Între timp, mixați oul rămas, restul de zahăr și untul topit. Scoateți tava, turnați glazura peste tort și continuați coacerea pentru încă 15 minute. Lasați la răcit înainte de a-l tăia. Serviți feliile ornate cu frișcă.
Tort cu mousse de mango și fructul pasiunii
Ingrediente
– 2 mango curățate și tăiate cubulețe
– 6 bucăți de fructul pasiunii
– 400 gr smântână lichidă pasteurizată
– 1 păstaie de vanilie ( 2 linguri esență de vanilie )
– 4 foi de gelatină
Mod de preparare:
Mixați fin mango. Pasați printr-o sită pulpa de la fructele pasiunii. Amestecați sucul rezultat cu piureul de mango. Inmuiați gelatina într-un bol cu apă rece. O topiți apoi într-un vas, la foc mic ( să nu fiarbă ori să se încălzească prea tare ). Despicați păstaia de vanilie, extrageți semințele și aromatizați cu ele smântâna. Mixați-o 2-3 minute, adăugați gelatina și mixați iar până devine frișcă. Combinați treptat cu piureul de mango ( ușor, cu o spatulă din silicon ) Turnați compoziția într-o formă rotundă. Lasați-o minimum 4 ore în frigider. Serviți ornat cu pulpa din fructul pasiunii și frunze de mentă.
ÎNCEARCĂ ȘI: Retețe înghețata de casă, desertul preferat al copilăriei