Plăcutele amintiri ale copilăriei se întipăresc în sufletele noastre pentru totdeauna. Unele dintre acestea sunt atât de intense, de vii, încât a le retrăi, la orice vârstă, e o alinare. A dorului de familie, de ocrotire părintească, de camera ta, de bunici, prieteni, ani de grădiniță sau de școală și, nu în ultimul rând, de mâncarea ca la mama acasă. Ați descoperit vreodată, adult fiind, un gust ori un miros familiar? Ați trăit vreodată senzația de întoarcere în timp, vazând sau savurând ceva? Firește că da și, în mod sigur, plăcerea și bucuria v-au copleșit.
Încercăm acum să redeschidem sertare uitate ale memoriei prin povești dulci din vremea când erați copii, iar mamele și bunicile vă răsfățau cu cele mai minunate prăjituri. Ca la mama acasă nu e un loc anume, încadrat geografic pe o hartă a lumii, ci e o stare și atât. O stare de mult bine, de satisfacție a retrăirii unei frânturi din anii de demult. Pentru a vă lăsa aceeași amprentă emoțională pe toate etapele dezvoltarii copiilor, fiți creatoarele de amintiri dragi lor, memorabile, numai bune de împărtășit la orice vârstă.
Dulciurile copilariei – 10 Deserturi ușor de preparat, greu de refuzat
- Cremă de zahăr ars
- Papanași cu dulceață de vișine
- Ciocolată de casă
- Orez cu lapte
- Clătite cu dulceață
- Placinte cu brânză
- Salam de biscuiți
- Napolitană cu foi Lica
- Albă ca Zăpada
- Găluște cu prune
Zahărul în alimentația copilului
Zahărul este un ingredient de bază pentru îndulcirea preparatelor culinare, o importantă sursă de energie pentru organism. Oferă un aport rapid de glucoză, însă caloriile pe care le consumăm prin zahăr nu conțin niciun fel de nutrienți (se denumesc calorii goale). Studiile efectuate în ultima perioadă atrag atenția asupra dependenței de dulciuri (când sunt mâncate în neștire pot cauza diabet, afecțiuni cardiace, obezitate). Consumat cu moderație, zahărul potențează gustul alimentelor, mai ales dacă e adăugat în produse cu conținut ridicat de substanțe nutritive (le face mai apetisante și mai ușor de mâncat). Sunt câteva alimente procesate care chiar sunt insipide, neplăcute, fără acel adaos de zahăr. În plus, contribuie și la finețea texturilor deserturilor precum biscuiții, ciocolatei, înghețata. În cazul produselor de patiserie și panificație, aerează eficient aluaturile prin fermentarea drojdiei proaspete sau uscate.
Ați uitat cumva de aromele copilăriei? Vi le reamintim noi mai jos. Așadar, nu neaparat în ordinea caloriilor de pe lista cu ingrediente, putem să oferim copiilor mai mari de 3 ani în meniu următoarele deserturi:
Cremă de zahăr ars (flan caramel)
Ingrediente
– 8 ouă mari
– 100 gr zahăr tos
– un praf de sare
– 2 plicuri de zahăr vanilat ( ori 2 linguri esență de vanilie / semințele de la o păstaie de vanilie )
– 1 l de lapte gras ( 3,5% grăsime )
Pentru caramel
– 100 gr zahăr tos
Instrucțiuni de preparare:
Într-un bol, mixați 5 – 6 minute ouăle cu zahărul, vanilia și praful de sare. Când zahărul s-a topit, iar compoziția a devenit deschisă la culoare, adăugați treptat laptele rece. Amestecul se subțiază.
Separat, pregătiți caramelul. Puneți zahărul direct într-o cratiță metalică (emailată) și lasați-l la foc mediu, să se topească uniform, până ce devine maro roșcat (cu grijă, să nu cumva să se ardă). În câteva minute e gata. Luați cratița de pe foc și, cu ajutorul unor mănuși de bucărie, o înclinați și o rotiți astfel încât să se tapeteze peste tot cu lichidul fiebinte, dens. Lucrați cu atenție sporită, zahărul încins arde rău pielea. Lăsați la răcorit 15-20 minute (până ce caramelul începe să pocnească). Turnați compoziția (laptele cu ouă și zahăr) peste caramel. O coaceți 45 minute la bain-marie (cu cratița așezată într-o tavă plină pe jumătate cu apă, nu pusă direct pe grătarul cuptorului), la 180 grade C (cuptorul să fie încălzit în prealabil).
Dulciurile copilariei – Papanași cu dulceață de vișine
Ingrediente
– 500 gr brânză grasă de vaci
– 100 gr zahăr
– 2 ouă
– 1 linguriţă rasă de bicarbonat
– 1 lingură zeamă de lămâie
– 1 plic zahăr vanilat
– 1 linguriţă coajă de lămâie rasă
– 1 praf de sare
– 200 gr făină (plus 1-2 linguri)
– 300 gr smântână
– 200 gr dulceaţă
– 100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat)
– 500 ml ulei pentru prăjit
Instrucțiuni de preparare:
Mixaţi bine brânza cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins în zeamă de lămâie. Încorporați făina și coaja de lămâie. Amestecați până obțineți un aluat moale care se desprinde ușor de pe mână. În caz ca brânza nu a fost bine scursă, puteți adăuga suplimentar o lingură, două de făină.
Încingeți uleiul într-un ceaun. Pe planșeta înfăinată, porționați aluatul în 8 bucăți mari și 8 bucăți mici (cu lingura și cu lingurița). Cele mici vor fi capacele celor mari. Formați cu mâna discuri și biluțe. Treceți degetul arătător prin făină și rotiți-l astfel încât să faceți câte un orifciu central în fiecare disc. Prăjiți papanașii pe rând, la foc mic, să fie bine făcuți și în interior. Se lasă la răcit pe șervet de hârtie, ca să se absoarbă excesul de ulei (fiind mici, bilele se rumenesc rapid, la discuri durează circa 10 minute). Se servesc calzi, pudrați cu zahăr, cu topping de smântână și dulceța din aroma preferată (a mea e cea de visine). CITEȘTE ȘI: 12 superalimente care ajută sistemul imunitar și satisfac toate nevoile nutriționale ale copiilor
Ciocolata de casă
Ingrediente:
– 200 gr zahăr tos
– un praf de sare
– 1 plic de zahăr vanilat
– 80 ml apă
– 80 gr unt cu 80% grăsime
– 250 gr lapte praf integral
– 50 gr cacao
– circa 100 gr nuci sfărâmate
Mod de preparare:
Se fierb apa, zahărul, praful de sare și zahărul vanilat până rezultă un sirop (cam 5 minute de când au început să apară primii bulbuci). Cu cât lichidul e mai dens, cu atât vă va ieși mai uscată ciocolata. Consistența se verifică punând o picătură de sirop pe degete. E perfectă dacă, la dezlipire, se întinde un pic, ca un elastic (formează o coardă). Luați apoi vasul de pe foc și adăugați untul. Amestecați ușor până ce acesta se topește în totalitate.
Separat, într-un bol încapator, combinați laptele praf cu cacao (cât să nu se formeze cocoloașe). Turnați deasupra, puțin câte puțin, siropul cald. Omogenizați bine cu mâna sau 2 – 3 minute cu mixerul (la prima treaptă). Încorporați și nuca sfărâmată. Compozitția se întinde pe o folie de plastic alimentară cu care ați tapetat în prealabil tava. Păstrați la rece ciocolata aproximativ 4 ore. Când o tăiați cuburi, folosiți un cuțit cu lama umedă.
* Dublați cantitățile ingredientelor pentru o porție generoasă
** Folosiți lapte praf integral alimentar (special pentru deserturi, nu cel pentru bebeluși)
*** Puteți înlocui nucile cu alune, fructe confiate sau stafide (pentru o aromă diferită, nucile se pot prăji câteva minte în cuptor, la 180 grade C).
Orez cu lapte
Ingrediente:
– 200 gr orez
– 5 linguri cu zahăr
– 1 l lapte (3,5% grăsime)
– coaja de la o lămâie
– o păstaie de vanilie (esență/zahăr vanilat)
Mod de preparare
Se pune laptele la fiert. Când dă în clocot, presărați semințele din păstaia de vanilie (pentru o aromă mai intensă, puteți pune inclusiv păstaia despicată). Adăugați orezul (să fie spălat). Lăsați la fiert în jur de 30-40 minute, amestecând ușor, din când în când, până ce orezul absoarbe tot laptele, iar compozitia devine cremoasă. Turnați apoi zahărul, puneți și coaja de lamâie ( dată pe răzătoarea mică ) și mai lăsați 5 minute, la foc mic (cât să se topească zahărul). Puneți puțin cratița la răcorit. Pentru un aspect apetisant, alternați straturi de orez fierbinte și dulceața de vișine, în pahare mari, transparente.
* Un sos alb, absolut delicios, poate înlocui cu succes dulceața (într-o cană, amestecați ferm 5 linguri de smântână grasă, 2 – 3 lingurițe zahăr tos , 1 linguriță scorțișoară). Se pregătește pe loc, când serviți orezul.
** Pentru un plus de gust, folosiți lapte proaspăt de vacă.
CITEȘTE ȘI: Cele mai nutritive alimente care ar trebui să se regăsească în meniul fiecărui copil
Clătite cu dulceață
Ingrediente
– 250 gr faină albă (cernută)
– 550 ml lapte
– 3 ouă
– 40 ml ulei/unt topit
– un praf de sare
– semințele de la o păstaie de vanilie/esență/zahăr vanilat
Instrucțiuni de preparare:
Într-un castron de plastic, bateți ferm ouăle cu sarea. Adăugați 3 – 4 linguri de făină albă (cernută). Amestecați bine. Separat, laptele se combină cu uleiul/untul topit pentru ca aluatul final să nu conțină cocoloașe (grăsimea împiedică formarea lor). Puneți alternativ în castron ingredientele rămase (făina și laptele cu ulei). Textura trebuie să fie fluidă ca un sos moale, nici prea densă, nici prea subțire. La final, presărați semințele din păstaia de vanilie/esența. Înainte de a le rumeni, lăsați-le la rece circa 20 minute.
Tigaia specială pentru clătite (diametru mare, deloc înaltă) se încinge la foc mare și se unge cu puțin ulei/unt topit. Turnăm 1 polonic din compoziție și lăsăm la prăjit circa 1 – 2 minute, pe fiecare parte. Clătita se va rumeni frumos (o puteți întoarce cu lama lată a unui cuțit ori cu o spatulă din plastic, specială pentru așa ceva). Până la finalizare, păstrați-le calde, acoperindu-le cu o farfurie.
Se servesc cu orice fel de dulceață, cu miere și nuci, Nutella și felii subțiri de banană, marmeladă de portocale ori cu zahăr tos. Ultimele sunt preferatele mele deoarece ma poartă cu gândul la anii copilăriei.
Plăcinte cu brânză
Ingrediente pentru aluat
– 1 kg faină albă ( cernută )
– 150 ml ulei
– 50 gr drojdie proaspătă
– 450 ml lapte ( 3,5 % )
– 2 ouă
– un praf de sare
– 5 linguri de zahăr
– coaja de la o lămâie
– esență de vanilie
Ingrediente pentru umplutură
– 600 gr brânză de vacă (dulce, bine scursă)
– 2 – 3 ouă
– 200 gr zahăr
– esență de vanilie
– 150 gr stafide
Mod de preparare
Umplutura
Într-un bol, mixați ouăle cu zahărul până se omogenizează (zahărul se topește, textura devine cremoasă). Amestecați ușor cu brânza, stafidele, vanilia.
Aluat
Drojdia se dizolvă în lapte cald, se amestecă și cu 1 lingură de zahăr plus 2 linguri de făină. Rezultă o maia fină, ce se lasă la crescut, la cald, timp de 20 minute. Într-un castron adânc se cerne făina, se face loc în mijloc unde se pun pe rând sarea, ouăle, uleiul și maiaua. Se frământă aluatul circa 20 minute, atât cât să se desprindă ușor de pe mâini și să devină elastic, omogen ( puteți utiliza robotul de bucătărie ori paletele de frământat ale mixerului ). Se întinde pe planșetă cu sucitorul. Se formează pătrate pe care le umpleți cu brânză, se strâng și se împăturesc colț peste colț. Se lasă la dospit în tava tapetată cu hârtie de copt, circa 15 minute, apoi se ung cu gălbenuș bine bătut și subțiat cu puțin lapte. Se coc 40 de minute (180 grade C, cuptorul încălzit în prealabil). Trebuie să fie frumos rumenite la suprafață. Se presară zahăr pudră atunci când sunt reci.
Salam de biscuiți
Ingrediente
– 500 gr biscuiți populari
– 200 ml lapte
– 100 gr zahăr
– 150 gr unt ( 80 % grăsime )
– 2 linguri cacao
– 100 gr stafide
– 1 fiolă esență de rom
– 3 linguri nucă de cocos
Mod de preparare
Într-un castron, rupeți cu mâna biscuiții în bucățele. Dacă ați folosi robotul de bucătărie, ar ieși prea sfărâmați, iar aspectul n-ar mai fi atât de frumos.
Separat, puneți laptele la foc mic. Când e fierbinte, adăugați untul pentru a se topi. Turnați ușor și zahărul. Când acesta se topește amestecați cu 2 linguri de cacao. Presărați stafidele cu esența de rom (în cazul în care preferați un plus de ingrediente precum bucățele de rahat, nuci ori fulgi de ciocolată, acum e momentul să-l încorporați). Cât compozitia e încă fierbinte, o varsați treptat peste biscuiți și lasați totul 10 – 15 minute la înmuiat. Apoi amestecați.
Așezați o folie alimentară pe blatul de lucru. Presărați pe ea un strat subțire de nucă de cocos. Puneți deasupra compoziția caldă, rulați un sul uniform și iată desertul în forma sa finală (pentru o variantă mai puțin complicată, compoziția se poate presa în tava de chec).
Napolitană cu foi Lica
Ingrediente
– 300 gr miez de nucă sfărâmat
– 250 gr unt (82% grăsime)
– 5 ouă
– 1 fiolă esență de rom
– 1 linguriță sare
– 1 pachet cu 4 foi de napolitană Lica (20cm X 30 cm)
Mod de preparare
Sfărâmați nucile cu ajutorul unui sucitor (pentru o aromă mai intensă le puteți rumeni în cuptor).
Separat, topiți uniform zahărul fără a-l amesteca cu lingura, doar rotind cratița. Atenție să nu se ardă. Când culoarea devine maro deschis, adăugați untul tăiat cuburi. Bateți repede ouăle cu 40 gr zahăr. Turnați-le peste untul topit și caramel, amestecând continuu cu o lingură de lemn, până simțiți că se ingroașă crema. Puneți și praful de sare. Luați de pe foc, încorporați nucile și esența de rom. Crema omogenizată nu se lasă prea mult la racit. Trebuie întinsă pe foile de napolitană cât e caldă (3 straturi între 4 foi). Dacă din neatenție se ingroașă, își revine încălzind-o un pic la foc mic ori la bain-marie.
Acoperiți napolitana cu folie alimentară și presați-o câteva ore (sau o noapte) cu o greutate și, înainte de a o tăia romburi, țineți-o undeva, la rece.
Albă ca Zăpada
Ingrediente
Aluat (se coc 3 foi pe fundul tăvii)
– 500 gr făină albă
– 2 ouă
– 10 linguri lapte
– 10 linguri zahăr
– 10 linguri ulei
– 1 linguriță bicarbonat
– 2 linguri suc de lamâie
– un praf de sare
Crema
– 1 l lapte
– 8 linguri făină
– 8 linguri zahăr
– 200 gr unt
– un praf de sare
– coaja și sucul de la o lămție
– zahăr pudră/nucă de cocos pentru decor
Modalitate de preparare:
Aluat
Mixați ouăle cu zahărul și sarea. Turnați ușor uleiul, laptele și amestecați bine până la omogenizare. Puneți și bicarbonatul stins în zeamă de lămâie. Încorporați treptat făina cernută până obțineți un aluat nelipicios, compact, moale. Împachetați-l în folie alimentară și lăsați-l 30 minute la rece. Apoi îl împărțiți în 3 părți egale. Cu sucitorul întindeți 3 foi, direct pe hârtia de copt. Așezați-le pe rând pe dosul tăvii și coaceți-le câte aproximativ 5 minute fiecare, în cuptorul încălzit în prealabil la 180 grade C.
Crema
Într-un vas cu pereți dubli, amestecați făina, zahărul, sarea și coaja rasa de la o lămâie. Turnați laptele treptat și amestecați ferm să se omogenizeze. Fierbeți crema la foc mic până ies la suprafață primele bule, iar consistența devine îngroșată, ca o budincă. Lasați-o apoi la răcorit, acoperită cu o folie.
Untul la temperatura camerei se mixează până se face spumă (își dublează volumul). Se încorporează treptat crema rece, iar la final se adaugă și sucul de lămâie. Se întind doua straturi între cele 3 foi. Prăjitura se acoperă cu o folie și cu ceva greu care s-o preseze puțin (un tocător de lemn). Se dă circa 6 ore la rece (ori o noapte) pentru a se putea porționa ușor.
Găluște cu prune (knedle)
Ingrediente
– 500 gr cartofi cu coajă
– 125 gr făină
– 50 gr griș
– un praf de sare
– 1 ou
– 1 lingură zahăr
– 10 prune
Pentru stratul de deasupra
– 1 lingurița scorțișoară
– 200 gr pesmet
– 50 gr unt
– 3 linguri de zahăr
Modalitate de preparare:
Spălați și tăiati prunele în jumătăți.
Într-o oală cu apă și cu un praf de sare, puneți cartofii spălați la fiert (cu tot cu coajă). Când sunt moi, scurgeți apa și lăsați-i la răcit. Le îndepărtați coaja și îi pasați in robotul de bucătărie. Mixați cu oul, grișul, făina și praful de sare. Rezultă un aluat ușor lipicios, omogen. Nu măriți cantitatea de făină, că găluștele vor ieși tari. Formați în palmele ude bile din aluat pe care apoi le aplatizați puțin și le puneți câte o jumătate de prună în mijloc. Înfășurați pruna cu marginile aluatului, formănd în podul palmei gălușca. Așezați-le pe un platou ud. Se scufundă în apă clocotită (în care ați pus un praf de sare), o să se lase la fundul vasului, apoi se vor ridică la suprafață și se vor fierbe 10 – 15 minute, la foc mic. Se scot cu paleta cu găurele și se pun direct în tigaia cu pesmet, tăvălindu-le pe toate părțile. Se servesc calde.
Cât timp se răcoresc cartofii preparați compoziția care va înveli găluștele. Topiți untul într-o tigaie. Turnați pesmetul și amestecați constant, timp de 5 minute, la foc mic. Stingeți focul, adăugați zahărul tos și scorțișoara.
* Puteți înlocui mixul de pesmet cu un amestec simplu, doar din unt și zahăr tos.
Să sperăm ca acest material vă va ajuta să formați gusturi de copilărie, pe care cei mici, adulți fiind, mereu și le vor aminti și mereu le vor căuta. Nimic nu se compară cu ceva bun, ca la mama acasă. Trebuie să admitem că gustul dulce e o plăcere a noastră, a tuturor. S-a stabilit că-l preferăm încă de la naștere. Să aveți copii sănătoși și fericiți!
Dulciurile copilariei și rețetele tradiționale românești: comori de neuitat
Dulciurile copilăriei ne poartă cu gândul la prăjiturile simple și delicioase pregătite de mame și bunici. Rețetele tradiționale românești, transmise din generație în generație, păstrează gustul autentic și ne umplu casa de miresmele dulci ale sărbătorilor de altădată. Dulciurile copilăriei rămân o parte din moștenirea noastră culinară, evocând nostalgie și bucurie în fiecare farfurie.
Reducerea risipei alimentare începe cu planificarea atentă a meselor și utilizarea creativă a resturilor, transformând ingredientele rămase în preparate noi și delicioase. Fiecare gest de reciclare culinară ne ajută să protejăm resursele și să apreciem valoarea fiecărui aliment. Gustul copilăriei tale e unic, plin de amintiri dulci și parfumuri care îți încălzesc sufletul la fiecare rețetă pe care o recreezi în prezent.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.