• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Sarcina pe LUNI Primul An al bebelușului pe săptămâni Nașterea la Regina Maria UTILE pentru PĂRINȚI GHIDUL MAMELOR

Clubul Bebelusilor

Clubul Bebelusilor

Totul despre sarcina, bebelusi si copii mici

Totul despre sarcina, nastere si bebelusi

  • Sarcina
      • Calculator sarcina
      • Sarcina pe săptămâni
      • Sarcina pe Luni
      • Despre sarcina
      • Trimestre de sarcină
      • Alimentația în sarcină
      • Calcul greutate sarcina
      • Semne sarcina
      • Analize prenatale
      • Complicatii in sarcina
      • Ingrijirea gravidei
      • Infectii la gravide
      • Nume de copii
      • Lista nume copii
      • Generator nume norocos
      • Calculator culoare ochi bebe
      • Sexul copilului
      • Povești de Naștere
      • Sarcina TA
      • Calculator ovulatie
      • Preconceptia
      • Conceptia si fertilitatea
      • Infertilitatea
      • Tratarea infertilitatii
      • nume-copii-de-sfinti-februarieNume de sfinți din luna februarie (după calendarul creștin-ortodox) pentru fete și băieți
      • nume-crestine-baieti-decembrieNume de sfinți din luna decembrie (după calendarul creștin-ortodox) pentru băieți
      • nume-fete-crestine-decembrieNume de sfinți din luna decembrie (după calendarul creștin-ortodox) pentru fete
      • nume-sfinti-noiembrie-bebelusiNume de sfinți din luna noiembrie (după calendarul creștin-ortodox) pentru fete și băieți
  • Nasterea
      • Sarcina pe Luni
      • Calculator sarcina
      • Bagajul de maternitate
      • Pregătirea nașterii
      • Povești de Naștere
      • Travaliul
      • Nașterea naturală
      • Nașterea prin cezariană
      • Recuperarea după naștere
      • Depresia postanală
      • Nou Născutul
      • Nașterea la Regina Maria
      • efecte-depresie-mama-bebeImpactul puternic al depresiei materne asupra bebelușului. Cum contracarezi efectele negative
      • gemeni-sindrom-costelloMami de gemeni: aveam să aflu că Theodor, primul bebeluș născut, are o gaură în inimă și că suferă de sindromul Costello
      • transformari-corp-mama-nastereCe e bine să știi despre cele mai importante 7 tranformări ale corpului mamei, după naștere
      • nastere-prematura-bebe-incubatorCum mi-a schimbat viața bebelușul meu născut prematur
  • Bebelusul
      • Primul An pe săptămâni
      • Nou Născutul
      • Bebelușul pe luni
      • Colici la Bebeluși
      • Totul despre bebeluși
      • Dezvoltare bebeluși
      • Sănătatea bebelușului
      • Burtici Fericite
      • Răceala la copii
      • Dermatita atopica
      • Ingrijirea bebelușului
      • Alimentatia bebelusului
      • Puseuri de Creștere
      • Somnul bebelușului
      • Plansul bebelusului
      • Dinții de lapte
      • Hranirea cu lapte praf
      • Dezvoltarea limbajului
      • Febra la copii
      • Despre Vaccinuri
      • Apa pentru bebeluși și copii
      • Alăptarea la început
      • Botezul ortodox
      • Purtarea bebelusului
      • activitati-senzoriale-bebelusi20 activități senzoriale care stimulează creierul copilului și învățarea prin joc
      • vitamine-bebelusi-copiiBebelușul meu are nevoie de vitamine? Opinia nutriționistului
      • raceli-colectivitate-copii7 răceli pe an sunt benefice pentru cei mici, sistemul imunitar are ocazia să se maturizeze
      • falimentul-cresteriiDezvoltarea copilului în afara graficelor de creștere, aventura mamei cu un copil mai mic decât media
  • Alaptarea
      • Despre laptele matern
      • Alăptarea la început
      • Alimentația în alăptare
      • Probleme in alaptare
      • Bebeluși alăptați
      • Sprijin pentru alăptare
      • 10 pasi catre o Alaptare cu Succes
      • Înțărcarea bebelușului
      • Importanta accesoriilor in alaptare
      • alaptarea-si-tratamente-de-par-cosmetice-botox-stomatologFrumusețea și alăptarea. La ce tratamente poți apela liniștită pentru o mămică fericită și (mai) frumoasă
      • alaptare-ala-chioaraLaptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
      • alcoolul-si-alaptareaConsumul (moderat) de alcool și alăptarea – Sfatul consultantului în lactație
      • alimentatie-alaptare-retete-mamaAlimentația mamei în perioada alăptării. 10 idei de mese principale pentru proaspetele mămici
  • Diversificarea
      • Diversificarea naturală (BLW)
      • Diversificarea clasică la bebeluși
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Introducerea fructelor la bebeluși
      • Legumele la bebeluși | Când se introduc
      • Retete diversificare
      • Cerealele la bebeluși | Când se introduc
      • Introducerea Proteinelor
      • Înțărcarea bebelușului
      • cand-se-incepe-diversificarea-la-6-luni-ce-spune-pediatruCând se începe diversificarea alimentației la bebeluși? Când este pregătit sistemul digestiv să primească solide
      • bebe alaptat incepe diversificareaBebelușul alăptat și diversificarea. Când și cu ce să începi. La ce să te aștepți
      • kaki-la-bebelusiCând și de ce să introducem KAKI în alimentația bebelușului
      • despre autodiversificare (BLW)Bebe poate mânca aproape orice CARNE încă de la începutul diversificării!
  • Retete bebelusi
      • Retete diversificare 6-12 luni
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Retete copii 1 an
      • Retete 1-3 ani
      • Biscuiti de casa copii
      • Retete fara foc (raw)
      • Deserturi copii
      • Retete diverse
      • Retete in timpul sarcinii
      • Retete de Sarbatori
      • Retete cu Babycook
      • Retete Pap Tot
      • retete-mazare-copiiMazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
      • idei-alimente-degetel-bebelusi-finger-foodFinger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
      • retete-cu-spanac-copiiSpanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
      • retete-dovlecel-copiiDovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
  • 1-3 ani
      • Imunitate copii
      • Alimentatie copii
      • Sanatate copii
      • Dezvoltare copii 1-3 ani
      • Alergii la copii
      • Răceala la copii
      • Dezvoltarea limbajului
      • Trecerea la olita
      • Siguranta copilului
      • Prima zi de gradinita
      • Cresa, gradinita, bona
      • Ingrijirea copilului mic
      • copilul-dupa-gradinitaCând copilul e îngeraș la grădi, dar monstruleț acasă – Explicația psihologului
      • combinatii-alimente-sanatoaseAsocieri alimentare sănătoase și combinații de evitat în farfuria copiilor și adulților
      • dureri-crestere-copiiCopilul are nopți agitate? Acuză dureri în picioare? Despre durerile de creștere la copii
      • cum-inveti-copilul-sa-se-stearga-la-fundUn truc simplu care-l învață pe copil să deprindă regulile de igienă atunci când folosește olița/reductorul
  • 3-6 ANI
      • Alimentatie sanatoasa
      • Comportament
      • Autismul
      • Activitati educative
      • Lectura de seara
      • Unde mergem cu copiii
      • Obezitatea la copii
      • Homeopatia in sezonul rece
      • Gripa la copii
      • Sarbatorile de Iarna
      • Activitati de Paste Copii
      • Evenimente
      • Povesti pentru copii
      • Cantece pentru copii
      • Poezii romanesti
      • Colinde de Craciun
      • Rugaciuni copii
      • Actiuni umanitare
      • semne-autism-evaluare-specialisCând vorbim despre autism ar fi bine să intervenim cât mai repede cu putință. Semnele la care ar trebui să fie atenți părinții
      • ghetata-de-casa-copii-1o-retete10 Rețete simple de înghețată de casă pentru copii de toate vârstele, bune de savurat în orice anotimp
      • reteta-tort-casa-copil-aniversareLA MULȚI ANI, COPILĂRIE! 10 Rețete delicioase de torturi de casă pentru copii (după 1 an)
      • retete-briose-copii10 Rețete de BRIOȘE de CASĂ (dulci sau sărate), numai bune pentru micul dejun, la gustarea dintre mese, pe fugă sau pe îndelete
  • Mama
      • Familie si Copii
      • Ghidul Mamelor
      • Utile pentru PĂRINȚI
      • Educatie copii
      • Vacanta cu bebe
      • Atașamentul securizant (AP)
      • Sanatate in bucatarie
      • Viata de cuplu
      • Parinti celebri
      • Ghidul legislativ al gravidei
      • Protecția solară la copii
      • Trusa de urgență de acasă
      • Mame care ne inspira
      • Filmulete bebelusi
      • Primele 1000 de zile
      • depresia postnatalaMama într-o căsnicie eșuată. M-am simțit ca o mamă singură, deși nu eram!
      • mama-cu-3-copiiO declarație cel puțin surprinzătoare. Da, am un copil favorit!
      • atasament-mama-copilTipurile de atașamentul mamă-copil. Ce impact au în dezvoltarea și în devenirea copilului ca adult. Tu în ce tip te încadrezi?
      • masa-de-craciun-copiiMeniuri deosebite pentru masa de Crăciun. 10 sugestii deosebite, de savurat, în zilele festive
  • 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
    21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  • 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
    1 2 3 4 5 6 7
    Clubul Bebelusilor » 3-6 ANI » Deserturi copii » Rețete, povești și nostalgie – Dulciurile copilăriei – 10 Deserturi ușor de preparat, greu de refuzat (de la 3 ani)

    Rețete, povești și nostalgie – Dulciurile copilăriei – 10 Deserturi ușor de preparat, greu de refuzat (de la 3 ani)

    Din categoria: Retete 1-3 ani, Deserturi copii

    dulciurile-copilariei-idei-desert-copii-3-ani

    Plăcutele amintiri ale copilăriei se întipăresc în sufletele noastre pentru totdeauna. Unele dintre acestea sunt atât de intense, de vii, încât a le retrăi, la orice vârstă, e o alinare. A dorului de familie, de ocrotire părintească, de camera ta, de bunici, prieteni, ani de grădiniță sau de școală și, nu în ultimul rând, de mâncarea ca la mama acasă. Ați descoperit vreodată, adult fiind, un gust ori un miros familiar? Ați trăit vreodată senzația de întoarcere în timp, vazând sau savurând ceva? Firește că da și, în mod sigur, plăcerea și bucuria v-au copleșit.
    Încercăm acum să redeschidem sertare uitate ale memoriei prin povești dulci din vremea când erați copii, iar mamele și bunicile vă răsfățau cu cele mai minunate prăjituri. Ca la mama acasă nu e un loc anume, încadrat geografic pe o hartă a lumii, ci e o stare și atât. O stare de mult bine, de satisfacție a retrăirii unei frânturi din anii de demult. Pentru a vă lăsa aceeași amprentă emoțională pe toate etapele dezvoltarii copiilor, fiți creatoarele de amintiri dragi lor, memorabile, numai bune de împărtășit la orice vârstă.

    10 Deserturi ușor de preparat, greu de refuzat

    • Cremă de zahăr ars
    • Papanași cu dulceață de vișine
    • Ciocolată de casă
    • Orez cu lapte
    • Clătite cu dulceață
    • Placinte cu brânză 
    • Salam de biscuiți
    • Napolitană cu foi Lica
    • Albă ca Zăpada
    • Găluște cu prune

    Zahărul în alimentația copilului
    Zahărul este un ingredient de bază pentru îndulcirea preparatelor culinare, o importantă sursă de energie pentru organism. Oferă un aport rapid de glucoză, însă caloriile pe care le consumăm prin zahăr nu conțin niciun fel de nutrienți (se denumesc calorii goale). Studiile efectuate în ultima perioadă atrag atenția asupra dependenței de dulciuri (când sunt mâncate în neștire pot cauza diabet, afecțiuni cardiace, obezitate). Consumat cu moderație, zahărul potențează gustul alimentelor, mai ales dacă e adăugat în produse cu conținut ridicat de substanțe nutritive (le face mai apetisante și mai ușor de mâncat). Sunt câteva alimente procesate care chiar sunt insipide, neplăcute, fără acel adaos de zahăr. În plus, contribuie și la finețea texturilor deserturilor precum biscuiții, ciocolata, înghețata. În cazul produselor de patiserie și panificație, aerează eficient aluaturile prin fermentarea drojdiei proaspete sau uscate.
    Ați uitat cumva de aromele copilăriei? Vi le reamintim noi mai jos. Așadar, nu neaparat în ordinea caloriilor de pe lista cu ingrediente, putem să oferim copiilor mai mari de 3 ani în meniu următoarele deserturi:

    Cremă de zahăr ars (flan caramel)

    Ingrediente
    – 8 ouă mari
    – 100 gr zahăr tos
    – un praf de sare
    – 2 plicuri de zahăr vanilat ( ori 2 linguri esență de vanilie / semințele de la o păstaie de vanilie )
    – 1 l de lapte gras ( 3,5% grăsime )
    Pentru caramel
    – 100 gr zahăr tos
    Mod de preparare
    Într-un bol, mixați 5 – 6 minute ouăle cu zahărul, vanilia și praful de sare. Când zahărul s-a topit, iar compoziția a devenit deschisă la culoare, adăugați treptat laptele rece. Amestecul se subțiază.
    Separat, pregătiți caramelul. Puneți zahărul direct într-o cratiță metalică (emailată) și lasați-l la foc mediu, să se topească uniform, până ce devine maro roșcat (cu grijă, să nu cumva să se ardă). În câteva minute e gata. Luați cratița de pe foc și, cu ajutorul unor mănuși de bucărie, o înclinați și o rotiți astfel încât să se tapeteze peste tot cu lichidul fiebinte, dens. Lucrați cu atenție sporită, zahărul încins arde rău pielea. Lăsați la răcorit 15-20 minute (până ce caramelul începe să pocnească). Turnați compoziția (laptele cu ouă și zahăr) peste caramel. O coaceți 45 minute la bain-marie (cu cratița așezată într-o tavă plină pe jumătate cu apă, nu pusă direct pe grătarul cuptorului), la 180 grade C (cuptorul să fie încălzit în prealabil).

    Papanași cu dulceață de vișine

    Ingrediente
    – 500 gr brânză grasă de vaci
    – 100 gr zahăr
    – 2 ouă
    – 1 linguriţă rasă de bicarbonat
    – 1 lingură zeamă de lămâie
    – 1 plic zahăr vanilat
    – 1 linguriţă coajă de lămâie rasă
    – 1 praf de sare
    – 200 gr făină (plus 1-2 linguri)
    – 300 gr smântână
    – 200 gr dulceaţă
    – 100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat)
    – 500 ml ulei pentru prăjit
    Mod de preparare
    Mixaţi bine brânza cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins în zeamă de lămâie. Încorporați făina și coaja de lămâie. Amestecați până obțineți un aluat moale care se desprinde ușor de pe mână. În caz ca brânza nu a fost bine scursă, puteți adăuga suplimentar o lingură, două de făină.
    Încingeți uleiul într-un ceaun. Pe planșeta înfăinată, porționați aluatul în 8 bucăți mari și 8 bucăți mici (cu lingura și cu lingurița). Cele mici vor fi capacele celor mari. Formați cu mâna discuri și biluțe. Treceți degetul arătător prin făină și rotiți-l astfel încât să faceți câte un orifciu central în fiecare disc. Prăjiți papanașii pe rând, la foc mic, să fie bine făcuți și în interior. Se lasă la răcit pe șervet de hârtie, ca să se absoarbă excesul de ulei (fiind mici, bilele se rumenesc rapid, la discuri durează circa 10 minute). Se servesc calzi, pudrați cu zahăr, cu topping de smântână și dulceța din aroma preferată (a mea e cea de visine).
    CITEȘTE ȘI: 12 superalimente care ajută sistemul imunitar și satisfac toate nevoile nutriționale ale copiilor

    Ciocolata de casă

    Ingrediente:
    – 200 gr zahăr tos
    – un praf de sare
    – 1 plic de zahăr vanilat
    – 80 ml apă
    – 80 gr unt cu 80% grăsime
    – 250 gr lapte praf integral
    – 50 gr cacao
    – circa 100 gr nuci sfărâmate
    Mod de preparare:
    Se fierb apa, zahărul, praful de sare și zahărul vanilat până rezultă un sirop (cam 5 minute de când au început să apară primii bulbuci). Cu cât lichidul e mai dens, cu atât vă va ieși mai uscată ciocolata. Consistența se verifică punând o picătură de sirop pe degete. E perfectă dacă, la dezlipire, se întinde un pic, ca un elastic (formează o coardă). Luați apoi vasul de pe foc și adăugați untul. Amestecați ușor până ce acesta se topește în totalitate.
    Separat, într-un bol încapator, combinați laptele praf cu cacao (cât să nu se formeze cocoloașe). Turnați deasupra, puțin câte puțin, siropul cald. Omogenizați bine cu mâna sau 2 – 3 minute cu mixerul (la prima treaptă). Încorporați și nuca sfărâmată. Compozitția se întinde pe o folie de plastic alimentară cu care ați tapetat în prealabil tava. Păstrți la rece aproximativ 4 ore. Când o tăiați cuburi, folosiți un cuțit cu lama umedă.
    * Dublați cantitățile ingredientelor pentru o porție generoasă
    ** Folosiți lapte praf integral alimentar (special pentru deserturi, nu cel pentru bebeluși)
    *** Puteți înlocui nucile cu alune, fructe confiate sau stafide (pentru o aromă diferită, nucile se pot prăji câteva minte în cuptor, la 180 grade C).

    Orez cu lapte

    Ingrediente:
    – 200 gr orez
    – 5 linguri cu zahăr
    – 1 l lapte (3,5% grăsime)
    – coaja de la o lămâie
    – o păstaie de vanilie (esență/zahăr vanilat)

    Mod de preparare
    Se pune laptele la fiert. Când dă în clocot, presărați semințele din păstaia de vanilie (pentru o aromă mai intensă, puteți pune inclusiv păstaia despicată). Adăugați orezul (să fie spălat). Lăsați la fiert în jur de 30-40 minute, amestecând ușor, din când în când, până ce orezul absoarbe tot laptele, iar compozitia devine cremoasă. Turnați apoi zahărul, puneți și coaja de lamâie ( dată pe răzătoarea mică ) și mai lăsați 5 minute, la foc mic (cât să se topească zahărul). Puneți puțin cratița la răcorit. Pentru un aspect apetisant, alternați straturi de orez fierbinte și dulceața de vișine, în pahare mari, transparente.
    * Un sos alb, absolut delicios, poate înlocui cu succes dulceața (într-o cană, amestecați ferm 5 linguri de smântână grasă, 2 – 3 lingurițe zahăr tos , 1 linguriță scorțișoară). Se pregătește pe loc, când serviți orezul.
    ** Pentru un plus de gust, folosiți lapte proaspăt de vacă.
    CITEȘTE ȘI: Cele mai nutritive alimente care ar trebui să se regăsească în meniul fiecărui copil

    Clătite cu dulceață

    Ingrediente
    – 250 gr faină albă (cernută)
    – 550 ml lapte
    – 3 ouă
    – 40 ml ulei/unt topit
    – un praf de sare
    – semințele de la o păstaie de vanilie/esență/zahăr vanilat
    Mod de preparare
    Într-un castron de plastic, bateți ferm ouăle cu sarea. Adăugați 3 – 4 linguri de făină albă (cernută). Amestecați bine. Separat, laptele se combină cu uleiul/untul topit pentru ca aluatul final să nu conțină cocoloașe (grăsimea împiedică formarea lor). Puneți alternativ în castron ingredientele rămase (făina și laptele cu ulei). Textura trebuie să fie fluidă ca un sos moale, nici prea densă, nici prea subțire. La final, presărați semințele din păstaia de vanilie/esența. Înainte de a le rumeni, lăsați-le la rece circa 20 minute.
    Tigaia specială pentru clătite (diametru mare, deloc înaltă) se încinge la foc mare și se unge cu puțin ulei/unt topit. Turnăm 1 polonic din compoziție și lăsăm la prăjit circa 1 – 2 minute, pe fiecare parte. Clătita se va rumeni frumos (o puteți întoarce cu lama lată a unui cuțit ori cu o spatulă din plastic, specială pentru așa ceva). Până la finalizare, păstrați-le calde, acoperindu-le cu o farfurie.
    Se servesc cu orice fel de dulceață, cu miere și nuci, Nutella și felii subțiri de banană, marmeladă de portocale ori cu zahăr tos. Ultimele sunt preferatele mele deoarece ma poartă cu gândul la anii copilăriei.

    Plăcinte cu brânză

    Ingrediente pentru aluat
    – 1 kg faină albă ( cernută )
    – 150 ml ulei
    – 50 gr drojdie proaspătă
    – 450 ml lapte ( 3,5 % )
    – 2 ouă
    – un praf de sare
    – 5 linguri de zahăr
    – coaja de la o lămâie
    – esență de vanilie
    Ingrediente pentru umplutură
    – 600 gr brânză de vacă (dulce, bine scursă)
    – 2 – 3 ouă
    – 200 gr zahăr
    – esență de vanilie
    – 150 gr stafide
    Mod de preparare
    Umplutura
    Într-un bol, mixați ouăle cu zahărul până se omogenizează (zahărul se topește, textura devine cremoasă). Amestecați ușor cu brânza, stafidele, vanilia.
    Aluat
    Drojdia se dizolvă în lapte cald, se amestecă și cu 1 lingură de zahăr plus 2 linguri de făină. Rezultă o maia fină, ce se lasă la crescut, la cald, timp de 20 minute. Într-un castron adânc se cerne făina, se face loc în mijloc unde se pun pe rând sarea, ouăle, uleiul și maiaua. Se frământă aluatul circa 20 minute, atât cât să se desprindă ușor de pe mâini și să devină elastic, omogen ( puteți utiliza robotul de bucătărie ori paletele de frământat ale mixerului ). Se întinde pe planșetă cu sucitorul. Se formează pătrate pe care le umpleți cu brânză, se strâng și se împăturesc colț peste colț. Se lasă la dospit în tava tapetată cu hârtie de copt, circa 15 minute, apoi se ung cu gălbenuș bine bătut și subțiat cu puțin lapte. Se coc 40 de minute (180 grade C, cuptorul încălzit în prealabil). Trebuie să fie frumos rumenite la suprafață. Se presară zahăr pudră atunci când sunt reci.

    Salam de biscuiți

    Ingrediente
    – 500 gr biscuiți populari
    – 200 ml lapte
    – 100 gr zahăr
    – 150 gr unt ( 80 % grăsime )
    – 2 linguri cacao
    – 100 gr stafide
    – 1 fiolă esență de rom
    – 3 linguri nucă de cocos
    Mod de preparare
    Într-un castron, rupeți cu mâna biscuiții în bucățele. Dacă ați folosi robotul de bucătărie, ar ieși prea sfărâmați, iar aspectul n-ar mai fi atât de frumos.
    Separat, puneți laptele la foc mic. Când e fierbinte, adăugați untul pentru a se topi. Turnați ușor și zahărul. Când acesta se topește amestecați cu 2 linguri de cacao. Presărați stafidele cu esența de rom (în cazul în care preferați un plus de ingrediente precum bucățele de rahat, nuci ori fulgi de ciocolată, acum e momentul să-l încorporați). Cât compozitia e încă fierbinte, o varsați treptat peste biscuiți și lasați totul 10 – 15 minute la înmuiat. Apoi amestecați.
    Așezați o folie alimentară pe blatul de lucru. Presărați pe ea un strat subțire de nucă de cocos. Puneți deasupra compoziția caldă, rulați un sul uniform și iată desertul în forma sa finală (pentru o variantă mai puțin complicată, compoziția se poate presa în tava de chec).

    Napolitană cu foi Lica

    Ingrediente
    – 300 gr miez de nucă sfărâmat
    – 250 gr unt (82% grăsime)
    – 5 ouă
    – 1 fiolă esență de rom
    – 1 linguriță sare
    – 1 pachet cu 4 foi de napolitană Lica (20cm X 30 cm)
    Mod de preparare
    Sfărâmați nucile cu ajutorul unui sucitor (pentru o aromă mai intensă le puteți rumeni în cuptor).
    Separat, topiți uniform zahărul fără a-l amesteca cu lingura, doar rotind cratița. Atenție să nu se ardă. Când culoarea devine maro deschis, adăugați untul tăiat cuburi. Bateți repede ouăle cu 40 gr zahăr. Turnați-le peste untul topit și caramel, amestecând continuu cu o lingură de lemn, până simțiți că se ingroașă crema. Puneți și praful de sare. Luați de pe foc, încorporați nucile și esența de rom. Crema omogenizată nu se lasă prea mult la racit. Trebuie întinsă pe foile de napolitană cât e caldă (3 straturi între 4 foi). Dacă din neatenție se ingroașă, își revine încălzind-o un pic la foc mic ori la bain-marie.
    Acoperiți napolitana cu folie alimentară și presați-o câteva ore (sau o noapte) cu o greutate și, înainte de a o tăia romburi, țineți-o undeva, la rece.

    Albă ca Zăpada

    Ingrediente
    Aluat (se coc 3 foi pe fundul tăvii)
    – 500 gr făină albă
    – 2 ouă
    – 10 linguri lapte
    – 10 linguri zahăr
    – 10 linguri ulei
    – 1 linguriță bicarbonat
    – 2 linguri suc de lamâie
    – un praf de sare
    Crema
    – 1 l lapte
    – 8 linguri făină
    – 8 linguri zahăr
    – 200 gr unt
    – un praf de sare
    – coaja și sucul de la o lămție
    – zahăr pudră/nucă de cocos pentru decor
    Mod de preparare
    Aluat
    Mixați ouăle cu zahărul și sarea. Turnați ușor uleiul, laptele și amestecați bine până la omogenizare. Puneți și bicarbonatul stins în zeamă de lămâie. Încorporați treptat făina cernută până obțineți un aluat nelipicios, compact, moale. Împachetați-l în folie alimentară și lăsați-l 30 minute la rece. Apoi îl împărțiți în 3 părți egale. Cu sucitorul întindeți 3 foi, direct pe hârtia de copt. Așezați-le pe rând pe dosul tăvii și coaceți-le câte aproximativ 5 minute fiecare, în cuptorul încălzit în prealabil la 180 grade C.
    Crema
    Într-un vas cu pereți dubli, amestecați făina, zahărul, sarea și coaja rasa de la o lămâie. Turnați laptele treptat și amestecați ferm să se omogenizeze. Fierbeți crema la foc mic până ies la suprafață primele bule, iar consistența devine îngroșată, ca o budincă. Lasați-o apoi la răcorit, acoperită cu o folie.
    Untul la temperatura camerei se mixează până se face spumă (își dublează volumul). Se încorporează treptat crema rece, iar la final se adaugă și sucul de lămâie. Se întind doua straturi între cele 3 foi. Prăjitura se acoperă cu o folie și cu ceva greu care s-o preseze puțin (un tocător de lemn). Se dă circa 6 ore la rece (ori o noapte) pentru a se putea porționa ușor.

    Găluște cu prune (knedle)

    Ingrediente
    – 500 gr cartofi cu coajă
    – 125 gr făină
    – 50 gr griș
    – un praf de sare
    – 1 ou
    – 1 lingură zahăr
    – 10 prune
    Pentru stratul de deasupra
    – 1 lingurița scorțișoară
    – 200 gr pesmet
    – 50 gr unt
    – 3 linguri de zahăr
    Mod de preparare
    Spălați și tăiati prunele în jumătăți.
    Într-o oală cu apă și cu un praf de sare, puneți cartofii spălați la fiert (cu tot cu coajă). Când sunt moi, scurgeți apa și lăsați-i la răcit. Le îndepărtați coaja și îi pasați in robotul de bucătărie. Mixați cu oul, grișul, făina și praful de sare. Rezultă un aluat ușor lipicios, omogen. Nu măriți cantitatea de făină, că găluștele vor ieși tari. Formați în palmele ude bile din aluat pe care apoi le aplatizați puțin și le puneți câte o jumătate de prună în mijloc. Înfășurați pruna cu marginile aluatului, formănd în podul palmei gălușca. Așezați-le pe un platou ud. Se scufundă în apă clocotită (în care ați pus un praf de sare), o să se lase la fundul vasului, apoi se vor ridică la suprafață și se vor fierbe 10 – 15 minute, la foc mic. Se scot cu paleta cu găurele și se pun direct în tigaia cu pesmet, tăvălindu-le pe toate părțile. Se servesc calde.
    Cât timp se răcoresc cartofii preparați compoziția care va înveli găluștele. Topiți untul într-o tigaie. Turnați pesmetul și amestecați constant, timp de 5 minute, la foc mic. Stingeți focul, adăugați zahărul tos și scorțișoara.
    * Puteți înlocui mixul de pesmet cu un amestec simplu, doar din unt și zahăr tos.

    Să sperăm ca acest material vă va ajuta să formați gusturi de copilărie, pe care cei mici, adulți fiind, mereu și le vor aminti și mereu le vor căuta. Nimic nu se compară cu ceva bun, ca la mama acasă. Trebuie să admitem că gustul dulce e o plăcere a noastră, a tuturor. S-a stabilit că-l preferăm încă de la naștere. Să aveți copii sănătoși și fericiți!
    CITEȘTE ȘI: Cele mai eficiente antibiotice naturale | Cum le folosești pentru a avea afect

    MULTUMESC CĂ AI CITIT PÂNĂ LA FINAL!

    DĂ-NE LIKE ȘI DISTRIBUIE ARTICOLUL CA SĂ AFLE ȘI ALȚI PĂRINȚI!

    CREȘTEM ÎMPREUNĂ!

    IMPORTANT: Informatiile din acest articol sunt niste recomandari cu caracter facultativ si informativ, care nu inlocuiesc indicatiile date de medicul pediatru care urmareste evolutia copilului tau. Cunoscand aspectele individuale ale dezvoltarii copilului, acesta ar fi cel mai in masura sa iti ofere sfaturi specifice.

    Autor: Echipa ClubulBebelusilor - redactor, Toate drepturile rezervate Clubulbebelusilor.ro (c) 2022

    Data publicare: martie 7, 2022 9:57 am | Data modificare: octombrie 10, 2022 5:23 pm

    Articol anterior: « Viktoria a născut primul său copil așa cum nu și-ar fi imaginat niciodată, într-un buncăr în Kiev. Aveai senzația că se prăbușește peste tine
    Articolul urmator: Bunicile sunt prețioase în orice cultură! Sprijinul bunicelor dă rezultate! »

    Citeste si :

    Crema de masline
    Maslinele sunt aliatele unui organism sanatos fiind folosite din cele mai vechi timpuri atat ca alimente cat si ca medicament. […]
    chec-simplu-cu-cacao-dupa-1-an.jpg
    Chec simplu cu cacao dupa 1 an
    Reteta chec simplu cu cacao pentru copii mai mari de 1 an. Checul este un desert usor, gustos, sanatos si hranitor […]
    biscuiti-de-casa-pentru-copiii-mici-reteta-pentru-copii-peste-1-an.jpg
    Biscuiti de casa pentru copiii mici – reteta pentru copii peste 1 an
    Gemenii Diana si Adrian aveau 1 an si 5 luni cand au mancat si au participat la realizarea biscuitilor. De […]
    supa-crema-de-broccoli-de-la-8-luni.jpg
    Supa crema de broccoli de la 8 luni
    Reteta supa crema de broccoli pentru bebelusi. De la ce varsta se poate oferi bebelusului? Supa crema de broccoli poate […]
    ostropel-de-pui-cu-piure-de-cartofi-pentru-copii-de-la-1-an.jpg
    Ostropel de pui cu piure de cartofi pentru copii de la 1 an
    Aceasta reteta este potrivita copiilor incepand cu varsta de 1 an, in functie de cum alegi sa pregatesti ostropelul. Adecvata […]
    pandispan-cu-cirese-pentru-copii-de-la-18-24-luni.jpg
    Pandispan cu cirese pentru copii de la 18 – 24 luni
    Pandispanul poate fi o gustare buna pentru un copil de 18-24 luni. Reteta prezentata mai jos contine putin zahar si […]

    Bara principală

    Calculator
    Ovulatie
    Calculator
    Nastere
    Calculator
    Greutate Sarcina
    Nume
    Copii
    Nume
    Norocos
    Calculator
    Culoare Ochi
    Calculator
    Ovulatie
    Calculator
    Nastere
    Calculator
    Greutate Sarcina
    Nume
    Copii
    Nume
    Norocos
    Calculator
    Culoare Ochi
    Nume copii
    Alăptarea
    Diversificarea
    Rețete copii
    Familie și copii
    • Mama într-o căsnicie eșuată. M-am simțit ca o mamă singură, deși nu eram!
      Mama într-o căsnicie eșuată. M-am simțit ca o mamă singură, deși nu eram!
    • Importanța alăptării în timpul NOPȚII
      Importanța alăptării în timpul NOPȚII
    • Există o soluție pentru ca bebe să doarmă toată noaptea? Recomandări pentru somnul bebelușului
      Există o soluție pentru ca bebe să doarmă toată noaptea? Recomandări pentru somnul bebelușului
    • Impactul puternic al depresiei materne asupra bebelușului. Cum contracarezi efectele negative
      Impactul puternic al depresiei materne asupra bebelușului. Cum contracarezi efectele negative
    • Am 26 de ani și 5 nașteri naturale, primele 4 au fost superbe, spontane. Ultima mi-a pus capac, era să-mi pierd copilul
      Am 26 de ani și 5 nașteri naturale, primele 4 au fost superbe, spontane. Ultima mi-a pus capac, era să-mi pierd copilul
    Calitatea informatiilor este pe primul loc deoarece cei mici sunt pe primul loc.

    Footer

    Despre noi

    Clubulbebelusilor.ro este, din 2011, una din cele mai importante resurse online pentru părinții din România. Ce găsești la noi? Tot ce ai nevoie!

    Aspirantele la statutul de mamă, viitoarele, proaspetele și actualele mame pot găsi articole de actualitate despre sarcină, naștere, îngrijirea nou-născutului și a sugarului, evoluția normala a bebelușului, alăptare, diversificare, alimentație sănătoasă, activități educative în cadrul familiei dar și multe articole de parenting modern, educație empatică și respect reciproc. 

    citeste aici mai multe despre noi

    Informatii

    • Termeni si conditii
    • Confidentialitate
    • Cookies
    • Contact
    • Calculatoare
      • Calculator Sarcina
      • Calculator Ovulatie
      • Calculator Greutate Sarcina
      • Calculator Nume Norocos
    • Sarcina
      • Simptome sarcina
      • Alimentatie sarcina
      • Sarcina pe saptamani
      • Trimestre sarcina
      • Nume copii
    • Pregatire Nastere
      • Despre travaliu
      • Bagaj maternitate
      • Nastere naturala
      • Cezariana
      • Ora magica
      • Lauzia
    • Bebelusii
      • Nou nascut
      • Puseuri crestere
      • Bebe pe luni
      • Primul an
      • Colici
      • Bebe plange
      • Botezul
      • Somn bebe
      • Dintii de lapte
    • Alimentatie
      • Bebelusi alaptati
      • Hranirea cu lapte praf
      • Diversificarea clasica
      • Autodiversificarea BLW
      • Retete bebe
      • Alimentatie sanatoasa
      • Vitamina D
      • Intarcarea

    Categorii

    • Sarcina
    • Nasterea
    • Bebelusul
    • Alaptarea
    • Diversificarea
    • Retete bebelusi
    • Mama
    • 1-3 ani
    • 3-6 ANI
    • Stiri pentru parinti

    Parteneri

    desprecopii.com
    depositphotos.com

    Setari politica cookies

    Informatiile de pe site-ul Clubulbebelusilor.ro au caracter informativ si nu inlocuiesc recomandarile date de medicii specialisti.

    Copyright © 2023 · Clubul Bebelusilor · Toate drepturile rezervate.

    MENIU
    • Sarcina
      • Sarcina pe săptămâni
      • Sarcina pe Luni
      • Calculator Sarcina si Nastere
      • Semne sarcina
      • Alimentația în sarcină
      • Despre sarcina
      • Calculator Greutate Sarcina
      • Trimestre de sarcină
      • Nume de copii
      • Lista nume baieti si fete
      • Nume norocos copii
      • Infectii la gravide
      • Analize prenatale
      • Complicatii in sarcina
      • Ingrijirea gravidei
      • Sexul copilului
      • Calculator culoare ochi bebe
      • Calculator Ovulatie – Perioada Fertila
      • Conceptia si fertilitatea
      • Infertilitatea
      • Tratarea infertilitatii
      • Preconceptia
    • Nasterea
      • Povești de Naștere
      • Sarcina pe Luni
      • Bagajul de maternitate
      • Pregătirea nașterii
      • Travaliul
      • Nașterea naturală
      • Nașterea prin cezariană
      • Recuperarea după naștere
      • Nou Născutul
      • Jurnal de sarcină
      • Nașterea la Regina Maria
    • Bebelusul
      • Primul An pe săptămâni
      • Nou Născutul
      • Trusa de urgență de acasă
      • Bebelușul pe luni
      • Puseuri de Creștere
      • Botezul ortodox
      • Alimentatia bebelusului
      • Febra la copii
      • Sănătatea bebelușului
      • Răceala la copii
      • Colici la Bebeluși
      • Dezvoltare bebeluși
      • Vacanta cu bebe
      • Totul despre bebeluși
      • Dinții de lapte
      • Ingrijirea bebelușului
      • Dermatita atopica la bebeluși
      • Protecția solară la copii
      • Somnul bebelușului
      • Plansul bebelusului
      • Purtarea bebelusului
      • Despre Vaccinuri
      • Jucarii bebelusi
      • Hranirea cu lapte praf
      • Pentru bebelusi
      • Primele 1000 de zile
      • Filmulete bebelusi
      • Bebelușul pe luni
    • Burtici Fericite
    • Alaptarea
      • Despre laptele matern
      • Alăptarea la început
      • Alimentația în alăptare
      • Probleme in alaptare
      • Bebeluși alăptați
      • Sprijin pentru alăptare
      • 10 pasi catre o Alaptare cu Succes
      • Înțărcarea bebelușului
      • Importanta accesoriilor in alaptare
    • Diversificarea
      • Diversificarea naturală (BLW)
      • Diversificarea clasică la bebeluși
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Apa pentru bebeluși și copii
      • Retete diversificare
      • Fructele la bebelusi
      • Legumele la bebelusi
      • Cerealele la bebelusi
      • Introducerea Proteinelor
    • Retete bebelusi
      • Retete diversificare 6-12 luni
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Retete copii 1 an
      • Retete 1-3 ani
      • Biscuiti de casa copii
      • Retete fara foc (raw)
      • Deserturi copii
      • Retete diverse
      • Retete in timpul sarcinii
      • Retete de Sarbatori
      • Retete cu Babycook
      • Retete Pap Tot
    • 1-3 ani
      • Alimentatie copii
      • Imunitate copii
      • Dezvoltare copii 1-3 ani
      • Ingrijirea copilului mic
      • Activitati educative
      • Sanatate copii
      • Alergii la copii
      • Boli contagioase
      • Siguranta copilului
      • Trecerea la olita
      • Dezvoltarea limbajului
      • Prima zi de gradinita
      • Cresa, gradinita, bona
    • 3-6 ANI
      • Alimentatie sanatoasa
      • Obezitatea la copii
      • Comportament
      • Povesti pentru copii
      • Lectura de seara
      • Unde mergem cu copiii
      • Rugaciuni copii
      • Poezii romanesti
      • Cantece pentru copii
      • GRIPA la copii
      • Homeopatia in sezonul rece
      • Colinde de Craciun
      • Sarbatorile de Iarna
      • Activitati de Paste Copii
      • Evenimente
      • Actiuni umanitare
      • Concursuri
    • Ghidul Mamelor
    • Mama
      • Utile pentru PĂRINȚI
      • Familie si Copii
      • Atașamentul securizant (AP)
      • Ghidul Mamelor
      • Educatie copii
      • Sanatate in bucatarie
      • Ghidul legislativ al gravidei
      • Viata de cuplu
      • Îmbrățișările HUGGIES
      • Mame care ne inspira
      • Stiri
      • Parinti celebri
    • Facebook Clubul Bebelusilor