Papanasii cu branza sunt un desert popular pentru copii
Încearcă variantele delicioase de prajiți, fierți sau la cuptor, însoțite de diverse toppinguri. Prăjiți, fierți, la cuptor. Cu smântână, miere, gemuri de diferite feluri, ori cu migdale și zahar, chiar nuci, ori cocos. Papanașii. Un desert care pare să fie pe gustul tuturor. Cum îl servim copiilor?
Nu cred că mai există gospodărie în România unde să nu se fi servit papanași. Eu, una, am avut un șoc acum vreo 10 ani când era copila mea micuță, să descopăr că nu e un desert tradițional românesc. Ei bine, par să fi fost inventați dintr-o greșeală (da, exact, ca toate mâncărurile care au scris istorie) prin Danemarca, de către un pescar. Apoi, rețeta papanașilor fierți a apărut în cărțile de bucate ale Imperiului Austro-Ungar, iar varianta lor prăjită în grăsime pare-se că se regăsește prin Moldova noastră.
De-a lungul timpului, rețeta de bază, adică minunata combinație dintre brânza de vaci, ouă și griș (pentru cei fierți) și cu făina în loc de griș pentru cei prăjiți a căpătat alte ingrediente, după plăcerea gustului.
Secrete clasice de papanasi tradiționali
Deși pare să fie vorba despre un desert foarte ușor de făcut, papanașii au câteva secrete care, odată dezvăluite, îi transformă într-un desert perfect.
Ei bine, aceste secrete nu țin de felul lor de preparare, pentru că aici e chestie de gusturi și, fie vorba între noi, pot fi foarte buni și fierți, și prăjiți. Ingredientele au, însă, niște reguli care, puse în practică, îi conferă desertului perfecțiunea de care vorbeam. Ia să vedem…
Regula nr. 1 face referire la ingredientul principal al desertului, și anume la brânza de vaci. Aceasta trebuie să fie moale și densă. Iar pentru a obține un aluat omogen trebuie amestecată cu blenderul sau trecută printr-o sită.
Regula nr. 2: excesul de zahăr strică! Mai ales în cazul celor prăjiți unde, din cauza temperaturii înalte de preparare, zahărul din aluat se transformă în sirop, modificând astfel consistența preparatului final. Cel mai bine e să-i îndulciți cu gemuri de casă, pe cei dulci, iar pe cei sărați, cu sosuri după preferință.
Regula nr. 3 spune că indiferent care ar fi ingredientul care unește brânza cu ouăle – făina de grâu, amidonul, făina de tărâțe, grișul – numai grișul dintre toate acestea conferă papanașilor textura fină de care te vei îndrăgosti.
Citește și despre:
Când se introduce grișul la bebeluși + REȚETE bune de încercat
Ce lapte oferim bebelușului după înțărcare
Găluște pufoase. Rețeta secretă ca să iasă perfect
Gris cu lapte pentru bebe
Rețete de papanași potrivite pentru copii
PAPANAȘI FIERȚI pentru copii
Papanașii copilăriei mele au fost cei fierți, clasici (brânza de vaci cu griș, ouă și coajă de lămâie) care, după ce erau fierți, se tăvăleau prin pesmet rumenit în unt și se presărau cu zahăr. Se aseamănă cu găluștele cu prune sau caise care au cartofi în aluat.
Ingrediente pentru 12 bucăți:
- 250 g brânză de vaci
- 3-4 linguri de griș (în funcție de cât de moale e brânza)
- 1-2 linguri cu făină (prea multă făină face papanașii prea )
- 1 ou
Mod de preparare:
Amestecă toate ingredientele și lasă apoi compoziția să se odihnească.
Pune la fiert 2-3 litri de apă.
Când începe să fierbe, modelează biluțe din acest aluat (cu palmele umezite) și dă-le drumul în oală. Lasă-le să fiarbă aproximativ 15 minute.
BONUS:
- Celui mic, servește-i simpli, cu iaurt și cu gem de prune fără zahăr ori cu piure de fructe.
- Copilului de peste 3 ani, îi poți servi papanașii cu smântână cu zahăr tos ori dați prin pesmet rumenit în unt topit la tigaie.
PAPANAȘI CU IAURT pentru copii
Sunt o bună modalitate de a-i oferi micului mofturos iaurtul de care, poate, nu mai prea vrea să se apropie. Nu se fierb în apă și nici nu se prăjesc în ulei. Sunt foarte sănătoși pentru copii.
Ingrediente pentru 12 bucăți:
- 200 g iaurt gras
- 150 ml apă
- 100 g griș
- 1 ou
- 10 g unt
- 30 g pesmet
- 1 praf de sare
- vanilie
pentru servit:
- smântână
- 100 g zahăr pudră
- vanilie
Mod de preparare:
Pune iaurtul și apa la fiert.
Când dau în clocot, adaugă grișul în ploaie și vanilia, amestecând continuu până se îngroașă.
Ia de pe foc și adaugă oul întreg, amestecând până se omogenizează.
Până se răcește amestecul, topește untul într-o tigaie, adaugă pesmetul și amestecă până se rumenește.
Ia câte o lingură din prima compoziție și modelează biluțe cu palmele umezite.
Papanașii astfel modelați se tăvălesc în pesmetul din tigaie.
Se servesc cu smântâna amestecată cu zahăr pudră și cu vanilie. Pentru cei mici, schimbă zahărul cu gem făcut în casă, fără zahăr.
Încearcă și:
Biscuiti cu iaurt si marar
Biscuiti cu morcov
Biscuiti cu fulgi de ovaz si mere
Biscuiti cu merisoare si stafide
Biscuiti deliciosi pentru bebe
Biscuiti homemade
Reteta saratele de casa copii