Multe mamici prefera sa prepare in casa diverse dulciuri pentru cei mici. Cu siguranta, acestea sunt mai sanatoase decat cele care se gasesc ambalate pe rafturile magazinelor. Totusi, se stie ca zaharul ar trebui limitat si in alimentatia adultilor, cu atat mai mult in cea a copiilor. Care sunt deci cateva alternative sanatoase?
Obezitatea la copii este doar una dintre problemele pe care consumul excesiv de zahar le poate cauza.
Diabetul este o alta problema a carei incidenta creste semnificativ in randul copiilor. Zaharul nu este sanatos; mai mult, copiilor cu varsta de pana la un an le este interzis consumul de zahar. Iata cateva alternative cu care il poti inlocui.
Zaharul la copiii sub 1 an
Pentru copiii de pana la un an nu este necesara adaugarea de zahar sau alt dulce in alimentatie. Fructele contin fructoza, care este dulce si care le este suficient. Sfecla rosie coapta este de asemenea dulce.
Daca este neaparat sa indulcesti, poti folosi cu succes glucoza luata din farmacie. Nu uita ca zaharul si mierea sunt interzise inainte de varsta de un an. Consulta aici o lista cu alimente interzise copiilor in functie de varsta.
Zaharul la copiii mai mari de 1 an
In cazul copiilor mai mari de un an exista o serie de alternative sanatoase la zahar. In primul rand trebuie sa stii ca nu toti inlocuitorii de zahar sunt optiuni mai sanatoase decat zaharul insusi.
Exista o serie de indulcitori artificiali a caror utilizare este controversata. Zaharina, aspartamul, xilitolul, acesulfam-potasiul sau sucraloza sunt indulcitori artificiali, insa sunt departe de a fi alternative mai sanatoase decat zaharul.
Zaharul de palmier se obtine prin fierberea florilor de palmier. Se gaseste in comert fie sub forma de granule, asemanatoare zaharului tos, fie sub forma de batoane. Indicele glicemic este moderat. Ca numar de calorii este asemanator zaharului, dar este mai putin dulce.
Este un substitut excelent pentru zahar in copturi sau in cazul marinatelor dulci. In cazul in care vrei sa folosesti zahar de palmier in copturi, tine cont de urmatoarea proportie: o cana de zahar este echivalenta cu o cana si o optime de zahar de palmier.
Indulcitorul din stevie se obtine din planta cu acelasi nume. In comert il poti gasi sub diferite forme: bucati, granulat, macinat sau in forma sa lichida. Indicele sau glicemic este subunitar si nu are nici o calorie, astfel incat nu afecteaza glicemia si productia de insulina. Prin urmare, este o alternativa viabila si in cazul celor care sufera de diabet.
Stevia este folosita ca indulcitor mai adesea in bauturi racoritoare, lapte cu cacao, smoothie-uri, sucuri naturale, dar poate fi folosita si in cazul dulciurilor de casa facute la cuptor. In cazul in care vreti sa inlocuiti zaharul din placinta, inlocuiti o cana de zahar cu 0 lingura de indulcitor din stevie.
Mierea contine in compozitia sa 3 zaharuri naturale: fructoza, glucoza si galactoza. Indexul sau glicemic este moderat, dar este bogata in vitamine si este mult mai dulce decat zaharul. Mierea se potriveste de minune in bauturi reci sau caldute, sau pentru ungerea copturilor.
Trebuie sa ai in vedere insa cateva aspecte. Primul este acela ca mierea se foloseste cruda, nu se incalzeste niciodata mai mult de 40 de grade. Apoi, niciodata sa nu administrezi miere unui bebelus cu varsta mai mica de un an din cauza riscului de botulism.
Si, in final, ai grija de unde cumperi mierea, pentru ca exista pe piata destule produse contrafacute, care contin sirop de zahar in loc de miere.
Indulcitorul din agava este obtinut prin fierberea sevei galbui maronii. Indicele glicemic este mic, iar in compozitia sa intra fructoza si doar 8% glucoza. Numarul de calorii este asemanator zaharului, dar este un pic mai putin dulce.
Se poate folosi cu succes atat in bauturi proaspete cat si in dulciuri coapte. In principiu, o cana de zahar se inlocuieste cu trei sferturi de cana de indulcitor de agava.
Siropul de artar se obtine din seva artarilor. Compusul sau principal este reprezentat de sucroza. Indicele glicemic este ridicat, dar siropul este bogat in zinc si mangan.
In cazul dulciurilor facute la cuptor, siropul de artar este o alternativa excelenta, insa diabeticii ar trebui sa evite sa il foloseasca. O cana de zahar se inlocuieste cu trei sferturi de cana de sirop de artar.
Desi exista alternative dulci mai sanatoase decat zaharul, trebuie sa tii minte ca cele mai sanatoase deserturi raman totusi fructele.
Copiii iubesc dulciurile, insa ele creeaza un anumit soi de dependenta pe care este bine sa o eviti.
In plus, nu folosi niciodata dulcele ca pe o recompensa, deoarece asa se pun bazele unei relatii nesanatoase cu mancarea in cazul viitorului adult.
Tu cum procedezi cand copilul tau iti cere ceva dulce? Obisnuiesti sa prepari cea in casa sau cumperi de la supermarket, cofetarie, patiserie?