Atunci cand vine vorba despre asocierea dulciuri-copii, ea pare fireasca. Dulciurile dau energie, copiii sunt in permanenta miscare. Sa fie insa reala nevoia copiilor sa manance dulciuri?
Ia, puiule, o bomboana! O bucatica de ciocolata! O prajitura, o felie de chec, o placinta facuta in casa! Lasati doamna, e copil, au nevoie de dulce ca sa aiba energie sa alerge! Iti suna cunoscut?
Copiii se nasc cu o preferinta naturala pentru dulce. Laptele matern este dulce. Dar nu numai copiii iubesc dulcele, ci si adultii. Se crede, gresit, ca dulciurile sunt rele pentru organism. De fapt, organismul are nevoie de dulce pentru a functiona.
Depinde insa CAT dulce mancam, si CE dulciuri mancam.
Ce este zaharul?
Zaharul este un carbohidrat. Stiintific, zaharul este denumit sucroza, si este alcatuit din doua molecule: fructoza si glucoza. Organismul uman foloseste glucoza ca sursa de energie, si are capacitatea de a converti rapid fructoza in glucoza.
Carbohidratii sunt o sursa rapida de energie. Zaharul este repede absorbit in organism si ofera brusc o cantitate importanta de energie. Corpul stocheaza energia de care nu are nevoie.
Zaharul alb din comert este obtinut din radacina de trestie de zahar.
Au copiii nevoie de dulciuri?
Raspunsul la aceasta intrebare este delicat. Copiii nu au neaparata devoie de dulciuri, dar au nevoie de carbohidrati. Este insa important ca acestia sa fie carbohidrati complecsi, din surse sanatoase.
Copiii nu au nevoie de zahar rafinat, ci de cereale integrale, orez brun, paine integrala, fructe, legume si lactate.
Cat zahar mancam de fapt?
Atunci cand fac o prajtura in casa stii exact cat zahar ai adaugat in ea. Daca doresti, poti calcula cat zahar se regaseste in portia pe care i-ai dat-o la desert celui mic. Problema este insa zaharul ascuns in alimente.
Trebuie sa stii ca 300 ml de suc contine 10 !!! lingurite de zahar. De aceea, bauturile din comert nu ar trebui sa faca parte din dieta unui copil.
Cu ce inlocuim zaharul?
Copiii au nevoie de multa energie. Pe langa ritmul fantastic in care cresc in primii ani de viata, ei invata extrem de multe in aceasta aperioada si de asemenea sunt intr-o permanenta miscare.
Glucoza de care au nevoie, insa, poate proveni din multe alte surse. Fructele sunt cea mai sanatoasa alternativa. Ele se digera rapid, fiind o sursa destul de rapida de carbohidrati, dar sunt de asemenea o buna sursa de vitamine si de fibre.
Lactatele sunt bogate in lactoza, un alt carbohidrat. Ele se digera mai lent, oferind energie eliberata treptat in decursul mai multor ore.
Daca ai nevoie sa indulcesti diverse alimente, foloseste miere (adaugata la final, nu in reteta) sau sirop de artar.
Nu interzice definitiv zaharul. Nu te apuca sa citesti fiecare eticheta si sa refuzi sa cumperi produsele care au zahar adaugat.
Nu il lasa pe cel mic sa planga dupa o inghetata! Limiteaza insa portiile de dulciuri si mai ales nu face rezerve de dulciuri acasa. Fii un exemplu si ghideaza-l pe copilul tau sa consume cu placere fructe.
Fa un exercitiu. Timp de o zi, citeste etichetele produselor pe care le mananca copilul tau si calculeaza cat zahar ingereaza.
Studiile au aratat ca inainte de varsta de 7 ani, copiii consuma de sute de ori mai mult zahar decat consumau acum cateva sute de ani.
Cat zahar este sanatos sa mancam?
Nutritionistii sustin ca mai putin de 10% din energia zilnica ar trebui sa provina de la zahar. Problema este nu atat zaharul pe care il mananci constient in preparate dulci de casa sau din comert ci mai degraba cel care este ascuns in alimente.
Zaharul, alaturi de sare, este un foarte eficient potentiator de aroma. In plus, este un foarte eficient conservant. De aceea, el este adaugat in foarte multe produse despre care nu te-ai astepta sa il contina!
Mai multe despre carbohidrati
Exista doua tipuri de carbohidrati: simpli si complecsi. Carbohidratii simpli sunt metabolizati foarte repede si ofera o sursa foarte rapida de energie. Ei cresc brusc nivelul de glucoza din sange. Din categoria carbohidratilor simpli fac parte faina alba, zaharul, orezul alb.
Carbohidratii complecsi se regasesc in cerealele integrale. Ei sunt metabolizati mai lent, astfel incat nivelul de glucoza din sange creste treptat si ramane la un nivel optim o perioada mai indelungata de timp. Aceasta crestere lenta solicita mai putin pancreasul, care nu se vede obligat sa elibereze cantitati mari de insulina brusc.
Copilul tau cat zahar mananca pe zi?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.