Cand vine vorba despre sintagma “doctor bun” fiecare are o definitie proprie, pentru unii conteaza un anumit aspect, pentru altii cu totul altul. Poate ca este greu sa gasim “doctorul ideal”, desi toti l-am dori mai ales cand il cautam pentru a ne urmari sarcina sau pentru a ne trata copiii, dar daca un doctor are cat mai multe dintre urmatoarele caracteristici poti spune ca ai noroc.
Calitatile unui doctor bun
Are o atitudine sincera, plina de grija, manifesta empatie. Chiar daca nu bunele maniere sunt esentiale pentru a aprecia profesionalismul unui medic este totusi important sa gasim unul grijuliu, empatic, interest de soarta pacientilor, acest lucru fiind in general o garantie ca nu va trata superficial niste simptome, ca va duce investigatiile la capat.
De asemenea pentru orice pacient dar mai ales pentru o gravida cu hormonii aferenti si pentru un copil mic este foarte important sa aiba incredere in doctor si sa se simta confortabil in preajma lui.
Un pediatru ar trebui sa aiba abilitatea de a linisti un bebelus, de a distrage atentia unui copil foarte mic speriat, de a sti sa raspunda pe inteles nelinistilor unui copil mai mare. El trebuie de asemenea sa aiba rabdarea de a explica procedurile pe care urmeaza sa le faca si capacitatea de a-si transpune cunostintele intr-un limbaj accesibil tuturor.
Are darul de a asculta. Un doctor bun nu repede pacientul, nu-i pune un diagnostic pe fuga ci are bunavointa de a-l asculta si de a-i raspunde la intrebari si nelamuriri. Aceasta nu doar din complezenta ci si pentru a putea pune un diagnostic avand in vedere toate aspectele, pentru a nu scapa vreun amanunt.
In cazul unui ginecolog e de asemenea important sa afle ce fel de nastere isi doreste pacienta si sa-i respecte cerintele in masura in care este posibil iar cand vine vorba de un pediatru e important sa va regasiti pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste alaptarea, diversificarea si alte aspecte ce tin de ingrijirea copilului.
Vedere de ansamblu asupra sanatatii pacientului. Un bun doctor nu doar ofera un tratament unei probleme de moment ci are si un istoric al pacientului si un plan de imbunatatire a starii sale de sanatate pe termen lung.
Pentru aceasta trebuie sa fie si interesat de cercetarile de ultima ora, sa participle la diverse congrese pentru a se pune la curent cu noutatile caci sunt si medici care se plafoneaza, ca in orice domeniu.
Un medic de familie sau pediatru bun nu se va ocupa doar de problemele de sanatate aparute ci ar trebui sa ofere si sfaturi adecvate de nutritie, sa impartaseasca masuri de preventie pentru sanatatea intregii familii, sa ofere notiuni si sfaturi de stil de viata sanatos.
O buna reputatie. Desigur ca aceasta conteaza in “masurarea” competentei unui doctor, reusitele sale profesionale fiind o carte de vizita multiplicata de fiecare pacient multumit si data altora.
Desigur ca in general orice doctor cunoscut si cautat va avea si feedbackuri negative caci la o experienta indelungata e aproape imposibil sa nu mai fie mici “rateuri” sau pacienti nemultumiti dintr-un motiv sau altul. Este important sa ne facem o parere de ansamblu luand in considerare parerile si review-urile a cat mai multi pacienti.
Sa fie abordabil, sa-l gasim cu usurinta. Degeaba avem un doctor bun daca e de negasit cand avem nevoie de el sau daca ne programeaza peste 3 saptamani cand avem o problema acuta. Este important sa stim ca ne bazam pe el in caz de urgente, chiar si in timpul weekendului sau al noptii, ca putem da de el telefonic sau ca ne lasa in grija unui coleg in caz ca el e plecat in concediu sau are alte probleme care-l fac indisponibil.
De mare ajutor ar fi sa stim si ca are personal la cabinet pe care te poti baza pentru informatii, care are grija sa nu suprapuna proramari, care este organizat si responsabil. Conteaza si doctorul dar si clinca unde lucreaza si personalul angajat acolo sau asistentii medicali pe care-i are la propriul cabinet.
Are respect pentru timpul pacientului. Asta nu inseamna ca nu vei avea niciodata de asteptat sa intri la el, pot exista o multime de factori obiectivi care sa prelungeasca timpul petrecut in sala de asteptare. Daca un doctor isi prelungeste timpul de consultare al unui pacient pentru a se asiura ca i-a acordat toata atentia necesara este un semn bun, ca va fi dispus sa faca acelasi lucru pentru oricine care are nevoie de o examinare mai amanuntita.
Insa respectul pentru timpul pacientilor trebuie sa existe, in sensul de a fi anuntati daca o programare se amana sau se suspenda, de a li se oferi informatii asupra timpului de asteptare macar estimativ, de a li se explica pe cat posibil decalajele aparute.
Sa lucreze si intr-un spital de stat sau o clinica particulara, nu doar la cabinetul privat. In caz ca vreodata copilul sau alt membru al familiei va avea nevoie de internare, este incurajator gandul ca acolo il vei intalni si pe specialistul in care ai incredere, ca se va ocupa de ei si pe perioada spitalizarii.
De asemenea daca esti gravida, nu e suficient sa ai sarcina urmarita corect daca la momentul nasterii doctorul tau nu te va putea asista, nefiind afiliat unui spital. Asigura-te ca este, de preferinta, un spital localizat convenabil pentru voi si cu o buna reputatie.
Ar fi bine si ca doctorul tau sa lucreze intr-o echipa de incredere, nu doar pe cont propriu, caci cei ce lucreaza in echipa se consulta, cauta impreuna solutii, sansele pentru gasirea celei mai bune scheme de tratament sporesc astfel.
Cu alte cuvinte, nu e tocmai usor sa gasesti un medic si competent, bun pe plan profesional, dar si pe aceeasi lungime de unda cu tine, mereu la dispozitia pacientilor, la curent cu noutatile in domeniu, care sa lucreze intr-o echipa de profesionisti. Daca l-ai gasit, nu-l scapa din maini, cum s-ar zice, e important sa ai o plasa de siguranta serioasa in ceea ce priveste sanatatea.