Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt ca alaptarea sa continue pana la varsta de 2 ani si dupa, atata timp cat este confortabil pentru mama si copil. Totusi, la un moment dat, copilul va fi intarcat. Si cand acest moment soseste, ce lapte este preferabil sa fie administrat?
Ce lapte se recomanda dupa intarcare?
Pana la varsta de 3 ani si uneori si dupa aceea, copilul primeste de obicei o portie de lapte dimineata la trezire si una seara inainte de culcare. Alaptarea insa rareori se extinde pana la varsta de 3 ani. In Romania varsta medie la care sunt intarcati bebelusii nu depaseste 1 an. Asadar, odata incheiata etapa alaptarii, ce lapte ii oferi micutului tau, care este cel mai potrivit nevoilor sale pentru o dezvoltare cognitiva optima si o crestere armonioasa?
Recomandarile medicilor difera in functie de varsta la care il intarci pe cel mic si de particularitati legate de starea sa de sanatate. De aceea este recomandat sa te sfatuiesti intotdeauna cu medicul pediatru inainte de a face o schimbare majora in alimentatia acestuia. In cazul in care, dintr-un motiv oarecare, bebelusul este intarcat inainte de varsta de 1 an, el va primi lapte praf adecvat varstei.
Medicul pediatru iti poate recomanda o anumita marca de lapte praf sau te poate lasa sa alegi. Bebelusii pot tolera mai bine sau mai putin bine o anumita marca de lapte praf, asadar alegerea este intr-o oarecare masura o loterie. Unii bebelusi se constipa de la anumite marci de lapte praf, altii iau foarte mult in greutate, altii au dureri de burtica.
De la 12 luni, laptele de creștere este recomandat și rămâne un pilon al dietei bebelușului, pe lângă o dietă complet diversificată. Are, comparativ cu laptele de vârsta a 2-a, alte adaptări la nevoile nutriționale ale copilului, în special îmbogățirea vitaminelor și a mineralelor care este adaptată acestuia. CITEȘTE ȘI DESPRE: NU mai judeca mamele care NU alăptează! Și nici pe cele care o fac în public!
Este posibil să înlocuim laptele de creștere cu „lapte vegetal”?
Sucurile sau băuturile de legume, denumite în mod necorespunzător „lapte vegetal”, făcute din migdale, alune, ovăz, castane sau chiar soia … nu au deloc același profil nutrițional ca laptele pentru sugari. Prin urmare, aceste băuturi nu pot fi considerate ca lapte și chiar mai puțin utilizate în locul unor preparate pentru sugari.
De asemenea, laptele de origine animală, altul decât laptele pentru sugari (de capră, oaie, iapă sau măgar) nu respectă reglementările privind laptele destinat copiilor mici (0-3 ani). Este esențial să nu înlocuiți formulele pentru sugari cu aceste produse, deoarece acest lucru ar putea duce la deficiențe la copilul mic, atunci când se află într-o perioadă importantă de dezvoltare.
Citește și despre:
Gris cu lapte pentru bebe
Ce lapte oferim bebelușului după înțărcare
Găluște pufoase. Rețeta secretă ca să iasă perfect
Papanași cu brânză | Rețete sănătoase pentru copii
Lapte organic sau nu?
Laptele de creștere din agricultură ecologică îndeplinesc în esență dorințele familiilor care au optat pentru acest tip de hrană pentru bebelușii lor. Singura diferență este că produsul organic îndeplinește specificațiile agriculturii ecologice, în plus față de cele din reglementările privind hrănirea sugarilor. Este fabricat din lapte colectat cu respect pentru bunăstarea animalelor, din vaci crescute în aer liber (când condițiile meteorologice o permit), hrănite cu furaje organice.
Lapte praf sau lichid?
Indiferent dacă sunt sub formă de pulbere sau lichide, formulele pentru sugari îndeplinesc standarde foarte stricte și satisfac nevoile nutriționale ale copiilor mici. Avantajul preparatelor lichide, gata de utilizare, este că evită erorile de preparare (în special numărul de lingurițe de pulbere comparativ cu volumul de apă) și sunt mai convenabile pentru părinți.
CITEȘTE ȘI: Cum alegi cel mai bun lapte praf atunci când alăptarea nu este posibilă
În toate cazurile, este vorba de respectarea perioadelor de păstrare:
La 3 până la 4 săptămâni după deschidere pentru lapte praf, conform instrucțiunilor de pe cutie. Acesta din urmă trebuie depozitat, bine închis, într-un loc curat și uscat și departe de alimentele deja începute, 48 ore maxim după deschidere pentru laptele lichid, la frigider (între 0 ° și 2 ° C).
De ce să alegeți laptele de praf mai degrabă decât laptele de vacă?
Medicii pediatri recomandă laptele praf, deoarece îndeplinește cel mai bine nevoile nutriționale specifice ale copilului dumneavoastră, ceea ce laptele de vacă adult nu. Într-adevăr, cantitățile recomandate de alimente bogate în fier (carne, pește, ouă etc.) pe care copilul dumneavoastră le ingerează de la 12 luni ca parte a unei diete diversificate, variate și echilibrate, nu le acoperă complet nevoile. Prin urmare, are nevoie de un aliat: laptele de vârsta a 3-a, al cărui consum de 500 ml va acoperi 80% din necesarul său zilnic de fier.
Acest lapte pentru sugari are multe alte avantaje față de laptele de vacă, inclusiv conținutul său de acizi grași esențiali (EFA), care sunt importanți pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor. De asemenea, îmbogățit cu minerale și vitamine, conține și cantități de sodiu și proteine mai potrivite pentru copilul tău decât cele din laptele de vacă. CITEȘTE ȘI: Dezbaterile lapte matern versus lapte praf nu folosesc nici bebelușilor, nici mămicilor
Cum se inlocuieste laptele matern cu lapte praf?
In principiu inlocuirea laptelui matern cu lapte praf se face treptat, in asa fel incat bebelusul sa se poata obisnui cu noul lapte. Daca marca de lapte praf aleasa nu este potrivita pentru bebelusul tau, medicul pediatru iti poate recomanda sa incerci o alta, dar trecerea de la un lapte la altul se face la fel, treptat, inlocuind treptat cate o masura din vechiul lapte cu cel nou. Trecerea se va face complet in 2-5 zile.
Daca bebelusul tau are o problema de sanatate anume, medicul pediatru iti poate recomanda o formula speciala de lapte praf in continuarea alaptarii. Astfel, pentru bebelusii mai mici de 6 luni care sufera de reflux gastro-esofagian, care nu au inceput diversificarea si care nu mai sunt alaptati, medicul va recomanda un lapte special antireflux.
Bebelusii cu intoleranta la lactoza vor primi un lapte delactozat, iar cei alergici la proteina laptelui de vaca si care nu mai pot primi lapte matern vor fi trecuti pe o formula speciala de lapte praf, in care proteinele sunt partial sau complet hidrolizate.
Lapte praf sau lapte de vaca?
Daca bebelusul a fost alaptat pana la varsta de un an, parerile specialistilor sunt impartite cu privire la laptele care ar trebui administrat. Unii medici afirma ca toti copiii ar trebui sa primeasca lapte matern sau lapte praf pana la varsta de 3 ani. Este vorba de portiile de lapte de dimineata si seara, in restul preparatelor fiind folosit lapte de vaca.
Ei argumenteaza aceasta recomandare prin aceea ca laptele de vaca nu are o compozitie care sa ii ofere copilului toti nutrientii necesari unei dezvoltari armonioase. Alti specialisti afirma ca dupa varsta de un an, un copil bine diversificat poate primi si lapte de vaca in locul laptelui praf, deoarece hrana solida va reprezenta principala sursa de vitamine si minerale, oligoelemente si proteine. CITEȘTE ȘI: Laptele în cel de-al doilea an de viață
Laptele de capra este potrivit pentru copii?
Laptele de capra este, din punct de vedere al compozitiei, cel mai apropiat de laptele matern. De aceea, el este de multe ori considerat mai sanatos si mai potrivit pentru bebelusi decat laptele de vaca. Laptele de capra este uneori acceptat de copiii cu alergie la proteina laptelui de vaca. Din pacate, aceasta nu este o regula, deoarece cele doua specii sunt destul de apropiate incat alergia la o anumita categorie de proteine din compozitia laptelui de vaca sa apara si in cazul laptelui de capra.
Problema laptelui de capra este ca are un gust, o aroma particulare, care il fac uneori mai greu de acceptat de catre copii si chiar de catre adulti. Asadar este destul de probabil ca cel mic sa refuze aceasta alternativa.
Un semnal de alarma care este tras de catre medicii pediatri este ca, in cazul in care bebelusului si chiar copilului de peste 1 an nu i se mai administreaza lapte praf, exista riscul anemiei feriprive. De aceea este bine ca medicul sa supravegheze indeaproape copilul si sa recomande analize de sange periodice care sa verifice nivelul de fier din organism. Anemia poate cauza probleme serioase de sanatate si nu trebuie neglijata. CITEȘTE ȘI: Alergiile alimentare la bebeluși și copii. Cum arată, de ce apar, cum se țin sub control și regulile de prevenție
Tu ce fel de lapte i-ai oferit micutului tau dupa ce l-ai intarcat? Cu cine te-ai sfatuit pe aceasta tema?