Se stie ca laptele are un rol vital in primul an de viata. Copilul tau urmeaza sa implineasca 1 an si nu stii ce fel de lapte sa-i oferi de la aceasta varsta? Iata cateva informatii care iti pot fi de folos.
Organizatiile mondiale de sanatate recomanda alaptarea copilului in primii doi ani de viata si mai mult, atat cat doresc copilul si mama. Realitatea arata insa ca putini copii sunt alaptati dupa 1 an din diverse motive: lipsa informatiilor despre alaptare, auto-sabotarea prin oferirea suplimentului in primele luni de viata, presiunea familiei care considera ca un copil trebuie intarcat la varsta de 1 an, greva suptului care nu poate fi depasita si multe altele.
In cazurile in care alaptarea inceteaza in jurul varstei de 1 an mamele isi pun problema tipului de lapte pe care ar trebui sa il bea copilul in continuare. Iata informatii de ultima ora:
Copiii mai mari de 1 an nu au nevoie de lapte praf! Copiii peste 1 an nu au nevoie neaparat sa bea lapte.
In ciuda marketingului care promoveaza formule de lapte pentru 1-3 ani, “lapte de crestere”, “lapte de continuare”, laptele praf nu are beneficii dupa primul an de viata. Dimpotriva, el poate reduce apetitul pentru hrana solida si poate duce la dezinteres pentru o alimentatie corecta. Daca va intrebati ce cantitati de lapte trebuie sa bea zilnic un copil mai mare de un an raspunsul este de fapt: nu trebuie, dar sa vedem in ce conditii. Copiii peste 1 an isi pot lua toti nutrientii necesari din produse lactate fermentate precum branza, iaurt nu este nevoie sa bea lapte ca atare, cel putin nu zilnic si nu cantitati mari. Copiii care au afectiuni care-i impiedica sa consume lactate isi pot lua calciul din alte produse precum nuci, alune, unt de arahide, somon, tofu si alte surse naturale de calciu.
Copiii mai mari de 1 an nu au nevoie de biberoane.
Folosirea biberoanelor dupa 1 an este asociata cu risc crescut de carii, numite de altfel “carii de biberon”. La aceasta varsta copiii isi pot bea lichidele cu diverse tipuri de cani pentru copii fara tetine sau chiar cu cani si pahare obisnuite.
Citește și despre: 75% dintre copiii care folosesc suzeta timp îndelungat prezintă o îngustare a maxilarului
Copiii mai mari de 1 an nu au nevoie nici de substitute ale laptelui de origine animal.
Desi multe mame considera laptele de diverse cereale si plante important pentru o alimentatie corecta, astfel de tipuri de lapte precum cel de soia, ovaz, migdale si asa mai departe nu sunt esentiale pentru dezvoltarea copilului. Daca totusi folositi in dieta copilului aceste produse cititi cu atentie etichetele pentru a vedea daca nu au zahar adaugat sau alte ingrediente mai putin benefice.
Cel mai important punct: alaptarea nu trebuie sa fie oprita dupa 1 an!
In ciuda “gurii lumii” care se bazeaza pe argumente nefondate, mituri, alaptarea dupa 1 an continua sa fie deosebit de importanta si sa aduca multe beneficii. Alaptarea nu este doar hrana ci si anticorpi vitali pentru intarirea sistemului imunitar, alaptarea inseamna conectare, alin in caz de disconfort, dezvoltare armonioasa atat fizica cat si afectiva si psihica. Daca inca nu ati cedat presiunilor de a intarca nu renuntati la alaptarea, ea este un aliat de nadejde si in urmatorii ani, nu doar in primul.
Alaptarea este intre copil si mama asa ca daca copilul nu este pregatit sa renunte la laptele matern, si in general copiii mai mici de 2 ani nu sunt pregatiti pentru intarcare, continuati sa alaptati atat cat va este confortabil si voua si copilului.
CITEȘTE ȘI: Relactarea şi inducerea lactaţiei | A doua şansă pentru alăptare