Laptele de vaca se introduce in alimentatia bebelusului cat mai tarziu posibil, preferabil dupa varsta de 1 an, deoarece prin compozitia sa nu este potrivit copiilor mici. Laptele matern si formulele de lapte (laptele praf) au prioritate in fata laptelui de vaca cel putin in primul an de viata. Atunci cand introduci laptele de vaca in alimentatia bebelusului alege neaparat lapte organic (diferenta de pret nu este atat de mare dar beneficiile sunt) sau laptele provenit de la vacile care nu au fost supuse tratamentelor cu antibiotice si hormoni (daca stii o ferma de incredere si laptele este transportant in siguranta respectandu-se conditiile de pastrare si igiena).
Nu oferi lapte cu arome sau cacao unui bebelus deoarece are un adaos important de aditivi alimentari, carbohidrati, majoritatea zaharuri. Atentie! Copiii trebuie hraniti doar cu lapte pasteurizat.
Dar de ce nu este potrivit laptele de vaca pentru bebelusi?
- Laptele de vaca prin continutul mare de proteine poate afecta rinichii bebelusului;
- Laptele de vaca este foarte sarac in fier si din acest motiv expune bebelusul la anemie;
- Este sarac in vitamina C care are un rol important in absorbtia fierului si in consecinta sporeste si mai mult riscul de anemie;
- In plus laptele de vaca interfereaza cu absorbtia fierului din alte alimente;
- In unele cazuri laptele poate provoca hemoragii intestinale;
- Este bogat in sare, nu se recomanda sarea inainte de 1 an;
- Daca bebelusul primeste lapte de vaca prea devreme poate dezvoltata o intoleranta la acesta sau la lactoza;
- Unele probleme de sanatate din zona respiratorie ar putea fi agravate de produsele lactate, desi nu se cunoaste pe deplin legatura cauza-efect dintre acestea. Se presupune ca alergia la proteinele din lapte ar juca un rol in declansarea acestora;
- Laptele de vaca poate provoca in unele cazuri dureri abdominale, balonare, flatulenta si chiar diaree datorita lactozei. Persoanele care au un deficit de lactaza – o enzima care digera lactoza sunt predispuse acestei neplaceri – intoleranta la lactoza
Cand se introduce laptele de vaca in alimentatia copilului se recomanda laptele integral (ecologic) si nu cel degresat. Bebelusul are nevoie de grasimea din lapte pentru energie si substantele nutritive pe care le contine si care sunt mai putine in laptele degresat.
Laptele de vaca si derivatele sale sunt o sursa buna de calciu, vitamina D, proteine si grasimi. In primul an de viata mai potrivite pentru bebelus sunt derivatele din lapte reprezentate de iaurt si branza proaspata de vaci. Tipuri de produse lactate potrivite pentru bebelusi si copiii mici:
Iaurt – este o sursa importanta de calciu si proteine, alege iaurt simplu din lapte integral cu continut mare de grasimi pentru bebe.
CITEȘTE ȘI: Cum alegem iaurtul potrivit pentru copil
Lapte batut/Sana – gros si cremos, pastreaza acelasi continut de calciu si proteine.
Kefir – desi este un aliment foarte sanatos care ajuta tubul digestiv prin continutul de probiotice este acceptat mai greu de unii copii datorita gustului usor acrisor.
CITEȘTE ȘI: Grăsimi bune de care au nevoie copiii in dezvoltare
Branza proaspata de vaci – poate fi oferita in asociere cu fructe, cereale, mamaliguta.
Smantana – poate fi introdusa inainte de varsta de un an adaugandu-se cate o lingurita in supele crema, piureul de legume, branzica. Alege o smantana nedegresata pentru copil.
Laptele de capra – desi are un continut similar de proteine si calorii cu cel de vaca are un continut mai mic de acid folic decat acesta si decat laptele matern. Trebuie sa stii ca un copil alergic la laptele de vaca este alergic si la laptele de capra.
CITEȘTE ȘI: Este potrivit laptele vegetal pentru copii
Nu uita ca laptele de vaca este un mediu propice dezvoltarii bacteriilor. Din acest motiv ofera-i copilului tau intotdeauna lapte pasteurizat din surse sigure si nu din piata, de unde nu ai siguranta sursei si a faptului ca a fost depozitat la o temperatura adecvata care nu permite multiplicarea bacteriilor. CITEȘTE ȘI: Laptele de vaca versus laptele praf
Cea mai bună formulă de lapte pentru bebelușul tău este cea care răspunde nevoilor lui, urmând ca aceasta să se schimbe odată cu creșterea acestuia. Din dorința de a aduce compoziția laptelui praf cât mai aproape de compoziția laptelui matern, formulele de lapte pentru bebeluși sunt îmbogățite cu vitamine, minerale și acizi grași cu lanț lung, probiotice, prebiotice, acizi grași Omega 3 și 6.
Se aduc continuu îmbunătățiri formulelor de lapte de pe piață, cea mai recentă fiind, se pare, adăugarea unui șir lung de acizi polinesaturați (DHA și ARA), cu scopul de a impulsiona dezvoltarea creierului, dezvoltarea creierului, a retinei și a sistemului nervos. Toate acestea și, probabil și următoarele adăugiri ale formulelor de lapte pentru bebeluși, se regăsesc deja în laptele matern care nu se poate compara încă cu nimic din ceea ce poate produce omul. Citește în continuare pe larg despre: Laptele matern poate să fie egalat de o formulă de lapte? Cum alegi cel mai bun lapte praf atunci când alăptarea nu este posibilă
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.