Cam după vârsta de 1-2 ani, copilul se poate așeza la masa familiei și poate consuma aproximativ aceleași alimenete la fel ca și ceilalți membri. Dacă tot depuneți efortul de a găti pentru toți din casă, de ce n-ați face-o ținând cont de nevoile comune? Mai exact, să pregătiți feluri de mâncare pe gustul și placul tuturor. Dacă nu-i oferiți și lui aceleași preparate pe care voi le măncați, înseamnă că nu veți reuși să-i formați un comportament alimentar adecvat. Nu mai stați pe gânduri, faceți o mâncare gustoasă, ca la mama acasă, și împărțiți-o cu cel mic.
În alte zone ale lumii, copiii au preferințe culinare total diferite, acestea fiind dobândite de la părinți, de la vârste fragede. Ne referim la produse precum brânza tofu, ardeii iuți, varza acră și câte altele. Pentru stimularea apetitului și interesului în ceea ce privește ingredientele noi, dați-i din tot ceea ce mâncați și dumneavoastră, obișnuindu-l treptat și cu minunata lume a bucătăriei noastre tradiționale.
Supele și ciorbele sunt feluri delicioase și ușoare, în care combinați ingrediente sănătoase (diverse legume și proteine organice). Cât timp toate acestea se fierb, puteți face și altceva sau, de ce nu, chiar să va relaxați. Câteva reguli de urmat la masă, după vârsta de 2 ani:
👉 Nu renunțați la diversificarea alimentației. Insistați cu alimentele noi chiar dacă, pentru început, copilului îi displace. Fiți un exemplu bun de urmat.
👉 Serviți masa impreună, încercând să faceți din cină ultima masă a zilei. Nu încurajați deloc ronțăielile din fața televizorului/tabletei.
👉 Ora mesei înseamnă momentul de socializare. În pofida dezordinii create (vase multe murdare, gălăgie, neatenția celor mici), scopul este unul educativ, ce merită efortul.
👉 Dați voie copilului să se hrănească cu ce vrea, cu ce are nevoie. Ei au, în general, o abilitate înnăscută de a mânca doar ceea ce le este necesar. Să nu uitați că și cantitatea consumată diferă de la o masă la alta (o dată mai puțin, la următoarea mai mult).
👉 Oferiți-i feluri variate la mesele principale și la gustările dintre acestea. Nu folosiți calificativele BUN ori RĂU atunci când descrieți un aliment.
👉 Lângă procesul de nutriție, asociați obigatoriu mișcarea, sportul, activitatea de orice fel.
👉 Acordați atenție sporită calității meselor, nu a porțiilor.
5 Rețete de supă preferate de cei mici și tot atâtea amintiri ale copilăriei
- Supă de pasăre cu găluște
- Supă de vită/vițel cu cartofi
- Supă de roșii
- Supă-cremă de cartofi cu smântână
- Supă de hribi
🥣 Supă de pasăre cu găluște
Ingrediente
– 1 + 1/2 kg de carne de pasăre
– 4 l apă
– 3 morcovi
– 1păstârnac / pătrunjel
– 1 țelină
– 2 cepe
– 1 ardei gras (fără semințe)
– 1 tulpină praz (opțional)
– 1 cartof
– 1 lingură de sare
– 1 legătură mărar proaspăt
– 1 legătura pătrunjel proaspăt
Pentru galuste
– 4 linguri griș
– 1 ou
– 1 lingură de unt
– un praf de sare
Mod de preparare:
Într-o oală încăpătoare se pune carnea în apă, la fiert (tăiată în bucăți – aripi, spate, pulpe inferioare, superioare, piept, pipotă, depinde din ce vreți să o pregătiți). Folosiți apă rece, focul să fie mediu astfel încât supa să fiarbă în clocote mici, iar pentru început, oala să nu fie acoperită cu capac. În momentul în care se formează spuma, îndepartați-o cu grijă cu ajutorul unei linguri cu găuri (spumieră). Când supa devine clară, fără nicio urmă de spumă, adăugați legumele și sarea (să fie întregi ori tăiate pe jumătate, curățate și spalate). Acoperiți parțial oala cu un capac, să nu scadă prea mult zeama. Pastrați focul mediu până ce supa e gata. Procesul de fierbere continuă încă o oră, în cazul în care folosiți carne de pui. Pentru alte tipuri de carne de pasăre, procesul de preparare durează mai mult ( găina și curcan – circa 2 ore, iar dacă păsările sunt crescute în curte, carnea devine fragedă abia după aproximativ 3 ore de fiert ). La final, când textura cărnii e moale (verificați înțepând cu furculița), strecurați amestecul, pastrând în oala doar supa clara (morcovii, țelina și carnea se pot servi cu puțin sos alb din hrean cu smântână).
Separat, într-un bol, faceți găluștele din griș, amestecând întâi oul cu untul până devin ca o cremă. Turnați apoi gri șul în ploaie, presărați sarea și omogenizați-le bine, cât să rezulte o pastă de consistența unei smântâni groase.
Când supa clară clocotește, se ia căte o linguriță din compoziția de griș și i se dă drumul în oală. În 20 de minute, găluștele sunt fierte, moi, gustoase și vă garantez că nu se sfărâmă. Aromatizați cu verdețurile proaspete, tocate mărunt (pătrunjel și mărar).
* Un gust deosebit și un plus pentru sănătate se obțin dacă folosiți carnea păsărilor crescute liber, hrănite natural, doar din furaje organice.
** Găluștele se pot înlocui cu tăiței de casă (Se fierb 15 minute, înainte de a stinge focul. Se prepară dintr-un aluat foarte subțire, ce se întinde cu sucitorul. Acesta se face sul și se taie fin cu un cuțit bine ascuțit. Tăițeii rezultați se răsfiră pe masă și se lasă la uscat înainte de a fi întrebuințați. Pentru aluat aveți nevoie de 300 gr făină, 3 ouă și un praf de sare, toate bine amestecate până compoziția devine elastică, nelipicioasă, să fie numai bună de lucrat cu ea).
VEZI ȘI:
Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii
CITEȘTE ȘI DESPRE:
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
🥣 Supă de vită / vițel cu cartofi
Ingrediente
– 1 + 1/2 kg de carne de vită / vițel
– 4 l apă
– 3 morcovi
– 1păstârnac / pătrunjel
– 1 țelină
– 2 cepe
– 1 ardei gras (fără semințe)
– 1 tulpină praz
– 3 – 4 cartofi
– 1 lingură de sare
– 2 legături mărar proaspăt
Mod de preparare:
Într-o oală încăpătoare se pune carnea în apă, la fiert (bucăți de rasol, cu os și măduvă, gata porționate în măcelărie ori comercializate în caserole, la vitrina frigorifică dedicată vitei/mânzatului). Folosiți apă rece, focul să fie mediu astfel încât supa să fiarbă în clocote mici, iar pentru început, oala să nu fie acoperită cu capac. În momentul în care se formează spuma, îndepartați-o cu grijă cu ajutorul unei linguri cu găuri ( spumieră ). Când supa devine clară, fără nicio urmă de spumă, lasați carnea la fiert circa 30-40 minute. Aveți grijă ca oala să fie acoperită parțialcu un capac, să nu scadă prea mult zeama. Abia apoi adăugați legumele, mai puțin cartofii, și sarea (să fie întregi ori tăiate pe jumătate, curățate și spalate). Pastrați focul mic. Procesul de fierbere continuă aproape încă o oră. Apoi adăugați cartofii tăiați în cubulețe și mărarul tocat. Amestecul mai fierbe vreo 15- 20 minute. La final, când textura cărnii e moale (verificați înțepând cu furculița), eliminați din supă doar legumele întregi (morcovii și țelina se pot servi cu puțin sos alb din hrean cu smântână, la fel si carnea). Zeama cu cubulețe de cartofi și mărar e un deliciu.
* La servirea legumelor și a cărnii, puteți înlocui hreanul cu mujdei preparat cu apă, oțet, iaurt ori smântână. Sau, de ce nu, cu un sos alb din castraveți murați în saramură și mărar tocat în exces.
** Măduva se consumă fierbinte, unsă pe pâine și cu puțină sare deasupra
*** La supele/ciorbele de vită, ca tușă de final se pretează doar aroma mărarului proaspăt.
🥣 Supă de roșii
Ingrediente
– 2 kg de roșii de grădină, foarte coapte
– 1 l apă
– 1 căpățână de usturoi
– 1/2 țelină ( opțional )
– 2 morcovi
– 2 linguri busuioc proaspăt, tocat mărunt
– 1 lingură de sare
– 1 lingură parmezan ras pentru fiecare porție
Mod de preparare:
În tava mare a cuptorului (preîncălzit la 180 grade), puneți pentru o jumătate de oră roșiile întregi la copt, împreună cu morcovii curățați, spălați și tăiați rondele, cățeii de usturoi curățați și cel mult 1 litru de apă. Sunt toate gata când devin foarte moi. Le lăsați puțin la răcit cât să puteți îndepărta pielițele roșiilor, acolo pe unde e cazul (când se desprind extrem de ușor de pe roșie ori au coaja foarte groasă și ar dăuna texturii finale). Blenduiți tot, inclusiv cățeii de usturoi, adăugați sarea și, după preferință, subțiati cu apa ramasă în tavă (și cu mai multă dacă vă place). Aromatizați cu busuioc proaspăt, tocat mărunt. Se consumă caldă, cu parmezan presarat în momentul servirii. Opțional, completați cu o lingură de smântână.
* Se prepară vara și toamna, când e sezonul roșiilor. Cele mai gustoase sunt cele din grădină, crescute din semințe netratate chimic și nemodificate genetic
** Alegeți, chiar dacă îl folosiți la gătit, usturoi românesc (parcă alte soiuri au o iuțeală sintetică).
*** Pentru ca supa să fie sățioasă, fierbeți-o cu 4 linguri de orez (20 – 25 minute, la foc mediu, amestecând ușor cât să nu se lipească boabele de fundul oalei, după care aromatizați cu busuioc și parmezan).
**** Busuiocul poate fi înlocuit cu 2 legături de mărar proaspăt, tocat mărunt.
PENTRU DESERT: Rețete, povești și nostalgie – Dulciurile copilăriei – 10 Deserturi ușor de preparat, greu de refuzat (de la 3 ani)
🥣 Supă-cremă de cartofi cu smântână
Ingrediente
– 1 1/2 kg de cartofi albi
– 4 l apă
– 3 morcovi
– 1 țelină
– 1 păstârnac
– 1 ceapă mare
– 1 dovlecel
– 1 ardei gras
– 1 lingură sare
– un praf de chimen
– 1 linguriță tarhon
– 1 lingură de smântână pentru fiecare porție
– crutoane de casă
Mod de preparare:
Toate legumele se curăță, se spală și se pun întregi la fiert, într-o oală mare acoperită parțial cu un capac (să nu scadă apa dintr-odată). Sarea se adaugă de la primele clocote. Când toate devin foarte moi, iar apa a mai scăzut, supa e aproape gata. Aromatizați cu praf de chimen si tarhon mărunțit. Durează cam o oră, o oră și un sfert, la foc mediu. O strecurați și o lăsați puțin la răcit. Eliminați din conținut ceapa, ardeiul și partea ațoasă a păstârnacului. Pasați legumele ramase ca pe un piure, în prima etapă. Apoi, blenduiți-le cu robotul de bucătarie, adăugand treptat zeama până obțineți consistența dorită. Se servește fierbinte, completată cu crutoane și cu o lingură de smântână.
* Alegeți cartofi albi, sfărâmicioși. Se paseaza ușor și conferă supei o textură fină
** Faceți crutoane în casă, tăind felii de păine un pic mai uscată în cubulețe, pe care le coaceți 7-8 minute în cuptorul încălzit la 180 grade C (tava nu necesită hârtie de copt). Un plus de savoare e dat de stropirea pâinii cu ulei de măsline, un praf de rozmarin deasupra ori de alte ierburi din aceeași gamă.
ÎNCEARCĂ ȘI: 7 Rețete rapide și savuroase pentru copii | PORȚIA DE IMUNITATE
🥣 Supă de hribi
Ingrediente
– 500 gr hribi proaspeți
– 3 l apă
– 1 morcov
– 1 țelină
– 1 ceapă
– 1 ardei gras
– 2 linguri unt
– 1 lingură făină
– 1/2 lingura sare
– 1 gălbenuș
Mod de preparare:
Alegeți hribi sănătoși, proaspeți. Curățați-i și spălați-i foarte bine. Tăiați-i în bucăți potrivite (jumătați, sferturi, felii pe lung). Împreună cu ceapa tocată mărunt, veți pune ciupercile cu 1 lingură de unt la călit (înăbușit), la foc mic, într-o tigaie potrivită. Adăugați sarea. Aveți grijă să nu se ardă ceapa, doar să se înmoaie. Sau, pe înțelesul multora, îi tragem la tigaie.
Separat, prăjiți ușor 1 lingură de unt cu 1 lingură de făină și adăugați treptat supa de legume. Puneți hribii și ceapa înabusite în unt. Lăsați pe foc circa 30 minute (până bucățile de hribi se înmoaie). Chiar în momentul în care e gata, dregeți supa cu un gălbenuș (bătut bine și amestecat cu o ceașca de apă rece). Se servește caldă, opțional cu mujdei adăugat direct în farfurie.
*Supa de legume se prepară prima, extrem de ușor, fierband ingredientele cu un praf de sare, maximum 1 oră, la foc mediu (oala să fie acoperită parțial cu capac).
** Pentru mujdei, folosiți numai usturoi românesc
*** Supa de hribi (specifică Bucovinei) este felul meu preferat din copilărie. Influența zonei se regăsește de asemenea la ciorba rădăuțeană și la borșul de sfeclă.
CITEȘTE ȘI: Cele mai nutritive alimente care ar trebui să se regăsească în meniul fiecărui copil