Rujeola, alături de rubeolă și varicelă, întregește tabloul bolilor copilăriei. Atenție însă la simptome! Fiind foarte asemănătoare, este ușor să le confunzi.
Toate trei sunt foarte contagioase și se răspândesc la fel de ușor, mai ales în comunitățile de copii. Modalitatea de transmitere este pe cale aeriană, adică prin salivă, secreții nazale. Toate trei sunt cauzate de câte un virus.
Dintre toate, varicela implică cele mai puține complicații, la polul opus situându-se rujeola, cauza principală de deces la copii pe plan mondial. Înainte de introducerea vaccinului împotriva rujeolei, în 1963, și a vaccinării pe scară largă, epidemiile majore apăreau o dată la doi, trei ani. Chiar și vaccinați, copii pot face această boală, deoarece vaccinul oferă o protecție de peste 99% față de infecție și forme severe ale bolii.
Ce virusuri provoacă rugeola, rubeola si varicela?
RUJEOLA (pojarul) este provocata de virusul Morbillivirus morbillorum.
RUBEOLA eeste provocata de virusul rubeolic rubivirus.
VARICELA este provocata de virusul varicelo-zoosterian.
Copiii care au contractat virusul care provoacă varicela (vărsatul de vânt) obțin imunitate pentru toată viața. Cu toate acestea, persoanele care au fost bolnave de varicelă rămân purtătoare ale virusului varicelo-zoosterian, virus care poate declanșa din nou boala într-un moment în care imunitatea organismului este foarte scăzută.
Virusul care provoacă rujeola (pojarul) este sensibil la soluțiile de igienizare, la razele ultraviolete și la căldură. În schimb, devine rezistentă la frig, acest lucru cauzând activitatea virusului mai ales în perioadele reci, cu mai puțin soare (primăvara, toamna, iarna).
Rubeola (pojarul german) se situează undeva la mijloc, este o boală infecțioasă care poate fi ușor prevenită prin vaccinare. Ea devine periculoasă dacă este contractată de femeile însărcinate, mai ales cele din primul trimestru, putând provoca chiar și avort spontan.
Cum se diferențiază simptomele de rubeola si varicela?
Simptome rujeola: primele simptome sunt foarte asemănătoare unei răceli banale: nasul curge, ochii se înroșesc și curg, se inflamează amigdalele, apar dureri în gât și răgușeală, o tuse uscată. Posibil ca aceste simptome să fie însoțite de greață, vomă, stare de slăbiciune și sensibilitate la lumină.
Erupția apare după 4-5 zile de la contractarea bolii. Pete de culoare roșie apar în prima zi mai întâi pe față și în gură (caută un alt semn distinctiv, și anume semnul Koplik, adică pete albicioase pe mucoasa obrazului, la nivelul molarilor), apoi se întind pe trunchi și abia în a treia zi pe mâini și picioare. Dispar cam în aceeași ordine în care au apărut, dând pielii un aspect descuamat. Febra se menține ridicată pe toată durata erupției. Copilul este contagios din perioada de incubație și până la dispariția completă a erupției.
Simptome rubeola: comparativ cu semnele violente de răceală pe care le arată încă din primele zile rujeola, rubeola este mai potolită în semnale. Cresc în volum nodulii limfatici occipitali (în partea din spate a capului). În 24 de ore de la contractarea bolii, erupția acoperă tot corpul. Papule mici, de culoare roz pal, acoperă toată suprafața corpului, cu preponderență pe membre, în zonele imobile ale acestora. De regulă, dispar în 3-4 zile, dar produc mâncărimi foarte mari.
Simptome varicela: debutează brusc, cu febră, dureri de cap, dureri musculare, lipsa poftei de mâncare, greață, vomă, stare generală alterată. Petele roșii care apar mai întâi pe pielea capului, apoi pe față, în gură se transformă, în 10-12 ore de la apariție în vezicule umplute cu lichid. Erupția provoacă mâncărimi. Ulterior, aceste vezicule se sparg, iar lichidul formează o crustă care se întinde foarte repede pe toată suprafața corpului.
Rujeola – Ce tratament se impune?
Tratament rujeola: tratamentul rujeolei este simptomatic, adică se administrează doar medicamente care combat simptomele:
- antitermice pentru scăderea febrei;
- antitusive pentru calmarea tusei;
- vitamina C pentru întărirea imunității;
- lichide pentru combaterea deshidratării.
Numai în caz de complicații bacteriene se va recomanda de către medic antibiotic. Organizația Mondială a Sănătății recomandă suplimentarea cu vitamina A (două doze pentru fiecare copil diagnosticat cu rujeolă) pentru a preveni complicațiile urâte ale acestei boli.
Tratament rubeola: tratamentul în cazul rubeolei este foarte asemănător cu cel al rujeolei. Lângă cele deja amintite pe prima coloană, se pot adăuga soluțiile calmante pentru tegumente, gen mixtură mentolată, calamină etc.
Tratament varicela: tratamentul va fi simptomatic și va avea rolul de a ameliora febra, mâncărimile, tusea (dacă există) și durerile de cap. Pentru calmarea mâncărimilor se pot face băi călduțe sau răcoroase, chiar și de 3 ori pe zi. Există vaccin contra varicelei, dar acesta nu este inclus în schema națională de vaccinări gratuite. Foarte eficient la copii (99% din cazuri), vaccinul varicelor se recomandă a fi administrat în două doze, una între vârsta de 12-15 luni, iar a doua (rapel), între 4 și 6 ani.
Cum arată complicațiile acestor boli?
Complicatii rujeola: in cazul rujeolei, complicații sunt de temut. Rujeola este o boală foarte parșivă, putând dezvolta complicații chiar și în faza de convalescență, când pielea se descuamează. Vorbim despre:
- complicații date de virusul rujeolic: laringita acută severă, encefalita rujeolică;
- suprainfecții bacteriene: bronhopneumonii, sinuzite, otite, conjunctivite.
Din cauză că lovește foarte tare în imunitatea bolnavului, rujeola induce o fatală lipsă de reactivitate a organismului la infecțiile bacteriene cu stafilococ, pneumococ, hemophilus influenzae. Cea mai înfiorătoare complicație a rujeolei este PESS (panencefalita sclerozantă subacută), o afecțiune foarte rară, ce se caracterizeazăprin inflamația provresivă a creierului în luni sau ani, adesea având ca rezultat decesul bolnavului.
Complicatii rubeola: există câteva complicații ale rubeolei:
- Erupții hemoragice subcutanate, însoțite de scăderea numărului de trombocite;
- Artrita rubeolică, poate să apară în special la fetițe din perioada eruptivă și încă 2-3 săptămâni după;
- Mărirea splinei și a ficatului (rar);
- Meningo-encefalita rubeolică este cea mai severă complicație a rubeolei. Se manifestă prin cefalee, comă, convulsii, ataxie.
Complicatii varicela: nu s-au prea văzut complicații în cazul copiilor, acestea apărând, mai degrabă, în cazul adolescenților și adulților care fac boala. Cea mai frecventă complicație este surprainfectarea bacteriană pe leziunile apărute în urma scărpinatului excesiv. Acestea nu sunt grave, dar necesită tratament de specialitate. Rar, varicela poate da complicații respiratorii (bronșite, bronhopneumonii), nervoase (encefalita), meningita aseptică și sindromul Reye.
Singura metodă de prevenție a PESS este prevenirea rujeolei prin vaccinarea ROR, vaccinul trivalent care protejează copiii, dar nu doar pe ei, de infectarea cu trei boli extrem de contagioase și cu consecințe periculoase: rujeola, oreionul și rubeola.
Citește și despre:
Totul despre Vaccinul ROR
Bolile copilariei
Cele mai frecvente boli pe care le fac copiii in primii ani de viata
Listeria si Rubeola in sarcina – Riscuri si preventie
Amigdalita la copii: cauze, simptome, tratament
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.