Cu siguranta ai auzit de ea, macar la stirile tv din perioada verii, caci vara dupa vara se anunta cate o epidemie a bolii gura – mana – picior pe litoral. Ce este aceasta boala, cum apare ea si cum se manifesta, cat dureaza si cum poate fi tratata?
Ce este boala gura – mana – picior?
Aceasta boala este una virala, contagioasa, care afecteaza frecvent copiii mici dar poate fi intalnita si la copii mai mari sau la adulti. Virusul care o produce este un Coxsackievirus. Boala nu este grava, insa simptomele sale sunt neplacute.
Cum poate contacta boala gura – mana – picior copilul tau?
Cea mai frecventa cale de molipsire este reprezentata de ingerarea virusului. Boala se raspandeste prin contactul cu o persoana infectata, prin intermediul salivei sau a secretiilor nazale infectate, prin lichidul din basicile care se formeaza in evolutia bolii sau prin picaturile de saliva raspandite in aer odata cu stranutul sau tusea.
Boala este frecventa in crese si gradinite datorita aglomeratiei de copii si a faptului ca cei mici duc adesea mana in gura. In plus, chiar daca perioada de maxima contagiozitate este cea in care boala evolueaza, copilul ramane purtator de virus timp de cateva saptamani odata ce au disparut simptomele.
Boala gura – mana – picior poate fi prevenita?
O igiena riguroasa a mainilor si evitarea colectivitati sunt teoretic masuri eficiente de preventie. In realitate insa, stim cu totii cat de complicat este sa il faci pe cel mic sa nu se murdareasca sau sa nu duca la fata mana murdara. Cat despre evitarea colectivitatii, ea este imposibila iar raportul risc beneficiu inclina clar balanta in acest caz in favoarea colectivitatii.
Care sunt simptomele bolii gura-mana-picior?
Boala debuteaza, ca orice afectiune virala, cu cateva zile de febra si de stare generala proasta. Copilul nu are pofta de mancare, este iritabil si poate acuza dureri de gat.
Dupa 2-3 zile apar iritatiile caracteristice bolii. Pe limba, gingii, fata interna a obrajilor apar leziuni asemanatoare unor basici, care sunt dureroase si il impiedica pe cel mic sa manance. De multe ori, o iritatie nepruriginoasa dar care poate dezvolta basici apare si pe palme, talpi si, mai rar, pe fata posterioara a coapselor si pe fese.
Perioada de incubatie a bolii este de 3-6 zile. Primele leziuni care apar sunt cele din gura, cele de pe palme si talpi putand aparea mai tarziu sau putand lipsi din tabloul clinic al bolii.
Boala gura – mana – picior – Cand trebuie sa consulti medicul?
In general boala este una usoara, peste care copilul trece relativ repede si fara complicatii. Trebuie insa sa consulti din nou medicul daca leziunile din gura il impiedica pe cel mic sa consume lichide, caci in acest caz exista riscul sa se deshidrateze.
Daca cel mic incepe sa se simta mai rau, apeleaza la medic pentru o noua consultatie. Cea mai frecventa complicatie a bolii este deshidratarea, iar in cazuri mai rare leziunile se pot infecta.
Cum se trateaza boala gura – mana – picior?
Nu exista un tratament specific pentru aceasta afectiune. De cele mai multe ori parintii vor administra paracetamol sau ibuprofen pentru a scadea febra si pentru a ameliora durerile din gura si gatul micului pacient.
Exista cateva lucruri simple pe care le poti face si tu acasa pentru a-i ameliora starea generala micutului pacient:
- Da-i inghetata sau gheata sa suga, pentru a-i amorti zonele cu ulceratii
- Ofera-i apa si lapte reci pentru a se hidrata
- Evita orice bauturi acidulate sau alimente acide (sucuri de fructe, citrice)
- Evita alimentele sarata sau condimentate
- Ofera-i alimente moi, care nu au nevoie sa fie mestecate prea mult timp
- Pune-l sa isi clateasca gura cu apa calduta dupa fiecare masa.
A trecut si copilul tau prin boala gura-mana-picior? Cum s-a manifestat in cazul vostru? Ati depasit-o cu usurinta ?