Poate ca „boala sarutului” este o denumire mai frecvent intalnita si mai cunoscuta, insa realitatea este ca mononucleoza nu are nici o legatura cu saruturile. Oricum, nu mai mare legatura decat alte viroze. Ea ii afecteaza adesea si pe copii. Iata care sunt simptomele bolii si cum se trateaza ea.
Mononucleoza este o boala infectioasa comuna, majoritatea adultilor fiind deja purtatori ai virusului. Afla totul despre cum evolueaza boala si care este tratamentul indicat.
Cine cauzeaza mononucleoza?
Mononucleoza este cauzata de virusul Epstein-Barr, un virus care face parte din familia virusurilor herpetice. Majoritatea populatiei se infecteaza cu acest virus la un moment dat in cursul vietii. La fel ca celelalte virusuri herpetice, acesta ramane in organism in stare latenta. De cele mai multe ori, el nu se va activa niciodata. Uneori insa, acesta incepe sa se multiplice iar persoana infectata il poate raspandi prin saliva si alte fluide corporale. Virusul se transmite prin saliva, sange si alte fluide. In cazul copiilor, infectia se poate contacta la fel de usor ca orice alta viroza, avand in vedere ca micutii nu sunt foarte rigurosi in a respecta regulile de igiena. El se poate transmite prin sarut, stranut sau tuse, sau prin simpla folosire in comun a unui pai de baut sau a tacamurilor.
Care sunt simptomele mononucleozei?
Cei mai multi copii de varsta mica ce intra in contact cu virusul Epstein-Barr raman asimptomatici, sau au simptome extrem de blande. Totusi, la unii copii apar si alte semne de boala, cum sunt febra, durere in gat si aparitia de depozite albicioase in spatele gatului, ganglioni umflati la ceafa, la subrat si in zona inghinala si o stare accentuata de oboseala. In afara acestor semne clasice, se pot asocia si alte simptome, cum sunt frisoanele, dureri de cap, lipsa poftei de mancare, umflarea pleoapelor, marirea ficatului si a splinei, sensibilitate crescuta la lumina si anemie.
In cazuri rare, copiii pot dezvolta unele complicatii: meningita, encefalita sau o paralizie denumita sindromul Guillain-Barre. Rareori, mononucleoza se poate asocia cu miocardita, scaderea trombocitelor si inflamatia testiculelor. De cele mai multe ori, cazurile necomplicate se vindeca de la sine in 2-4 saptamani in cazul copiilor mai mari sau a adolescentilor, starea de slabiciune si oboseala poate persista pana la cateva luni.
Mononucleoza (boala sarutului) – Preventie si tratament
Deocamdata nu exista un vaccin impotriva infectiei cu virusul Epstein-Barr, singura cale de a-l proteja pe micut fiind evitarea contactului acestuia cu alti copii care sunt bolnavi. Insa de multe ori persoanele infectate sunt perfect asimptomatice, asadar este imposibil sa le eviti. Riscul de a contacta boala poate fi minimizat prin spalarea frecventa a mainilor si folosirea propriilor tacamuri si pahare.
Tratamentul cel mai eficient in cazul monoucleozei simple este reprezentat de odihna si consumul de lichide. Daca micutul face febra, ii poti administra nurofen sau paracetamol, niciodata aspirina. In general, aspirina este interzisa la copii mai mici de 16 ani. Daca micutul are parte de odihna de care are nevoie, simptomele dispar complet in cateva saptamani. Daca starea copilului te ingrijoreaza, daca se agraveaza sau daca simptomele par sa persiste exagerat de mult, o reevaluare este indicata.
Mononucleoza (boala sarutului) – Precautii si complicatii
In general, medicii recomanda repaos pe durata bolii, asta insemnand timp de cateva luni, pana cand copilul este din nou capabil sa „functioneze” la cote maxime si sa fie din nou plin de energie. Motivul este acela sa in decursul acestei boli, splina se mareste destul de mult in volum, iar o splina marita se poate rupe usor. Activitatea fizica intensa, sporturile de contact, ridicarea de greutati si chiar joaca energica cu alti copii trebuie evitate.
De cele mai multe ori, refacerea dupa mononucleoza este completa si nu ridica nici un fel de probleme. Uneori insa, pot aparea probleme legate de splina sau ficat, meningita, probleme respiratorii sau inflamatia inimii.
Copilul tau a suferit de mononucleoza? In cat timp si-a revenit?
Citește și despre:
Rujeola la copii
13 Boli infectioase ale copilariei
Boala mana gura picior
Felul cum se aude tusea spune ceva
Zgarieturi, julituri, taieturi
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.