Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centre for Disease Control and Prevention – CDC) a revenit asupra recomandărilor legate de purtarea măștilor de protecție de către oameni. CDC recomandă acum folosirea măștilor, sau a altor țesături care pot fi făcute acasă, atunci când intrăm în spații publice, cum ar fi magazinele alimentare sau stațiile de transport în comun care se află în spații închise. Cu alte cuvinte, orice mască protejează. Cei care nu poartă riscă să se îmbolnăvească!
Dacă la începutul izbucnirii pandemiei, OMS și CDC s-au declarat total împotriva purtării măștilor de protecție, acum amândouă autorități și-au schimbat radical recomandările – purtarea măștilor de protecție sau a oricăror țesături realizate în casă care să acopere nasul și gura se dovedește a fi utilă și este recomandată pentru întreaga populație.
Ce i-a făcut pe aceștia să se schimbe? Un interviu realizat cu un medic coreean, pe numele său Woo Joo Kim , de la un spital universitar din Coreea.
Pentru cei care vor să-l vadă, îl găsiți aici: https://www.youtube.com/watch?v=gAk7aX5hksU
Săptămâni la rând, autoritățile din domeniul sănătății din SUA au descurajat americanii sănătoși să poarte măști de protecție, spunând că purtarea acestora este probabil să facă mai mult rău decât bine în lupta împotriva infectării cu noul coronavirus. Autoritățile din domeniul sănătății din SUA au susținut mult timp că măștile trebuie purtate doar de cadrele medicale și de pacienții care suferă de COVID-19, boala cauzată de coronavirus.
CDC și-a bazat această recomandare pe faptul că astfel de măști oferă o protecție redusă pentru cei care le poartă și pe nevoia de a păstra proviziile de echipamente de protecție și așa prea puține. Dar acum, pe măsură ce cercetătorii au aflat mai multe despre modul în care se propagă virusul extrem de contagios, oficialii și-au schimbat recomandările.
Pe măsură ce virusul s-a răspândit în fiecare stat din SUA, a devenit clar că oamenii pot contracta și răspândi virusul fără a prezenta simptome, ceea ce face dificil – dacă nu chiar imposibil – să distingem o persoană sănătoasă de una infectată, fără un test de confirmare. Deci, purtarea unei măști poate proteja alte persoane care vin în contact cu o persoană infectată, care nu știe că este infectată, fiind asimptomatică.
Masca nu trebuie să fie de calitate profesională pentru a oferi protecție. De fapt, oficialii spun că probabil nu ar trebui să fie: CDC recomandă să vă construiți propria mască de stofă, astfel încât să vă asigurați că medicii și asistentele pot obține acces la măștile chirurgicale simple sau la măștile N95, în condițiile în care acestea nu sunt suficiente.
Cu acest anunț, SUA urmează exemplul mai multor alte țări care au recomandat – sau au ordonat direct – rezidenților lor să poarte măști în public. Oficialii din China și Coreea de Sud au distribuit măști cetățenilor. Mai nou, și alte țări, precum Austria și Republica Cehă, au făcut deja recomandări populației să poarte măști atunci când intră într-un magazin sau în alte spații publice închise.
De ce nu poartă românii măști?
Mămica pediatru, doamna doctor Irina Costache, scrie pe siteul său:
„Îndrăznesc să opinez: unii pentru că nu au găsit (ceea ce e corect). Alții pentru că după ce nu au găsit, nici nu au mai căutat pentru ca medicii și personalul medical să aibă. Alții pentru ca ignoră, cu bună știință. Nu li se poate întâmpla lor sau, dacă li se întâmplă, sigur sunt imuni. Alții cred în teoria inițială a britanicilor (prim-ministrul lor, Boris Johnson, tocmai a fost dus la spital și are nevoie de o formă de oxigenare!), că toți trebuie să facem boala și, oricum, nu scăpăm. În toate ultimele cazuri ține de educație. E bine să asculți de alții, ceva mai pregătiți și să porți masca. De azi (luni, 6 aprilie), în 4 județe din România este obligatorie masca (Galați, Vaslui, Iași și Maramureș). De aseară, există o recomandare FERMĂ a dr. Arafat să fie purtată masca. De câteva zile, OMS și CDC recomandă MASCA TUTUROR. Sper ca ultimele 2 categorii să înțeleagă că în această poveste toți trebuie să facem ceea ce este corect.“
Un alt medic care știe ce spune și pe care l-am citat de câte ori a scris pe pagina lui de Facebook, dr. Mihai Craiu, spune: „NU PUNEM cârpe (sau alte materiale textile în loc de mască) pe fața copiilor cu vârstă sub 2 ani sau a persoanelor inconștiente. Se pot sufoca! Folosim doar «dispozitive» ce seamănă cu măștile profesionale la aceste grupe de risc.“
Cum și din ce îți poți face o mască acasă, metoda cu sau fără cusături
De-acum e oficial! CDC și OMS recomandă de acum purtarea măștilor pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, alături de măsurile deja instituite, acelea de distanțare socială și de spălarea riguroasă a mâinilor cu săpun.
CDC spune că pentru oamenii care trebuie să intre în magazine, farmacii sau alte spații închise și aglomerate, sunt la fel de utile orice măști confecționate acasă, acestea reușind într-o mai mare măsură decât nimic să răspândească virusul. Astfel, conform CDC, măștile pot fi confecționate din tricouri vechi, hârtie, iar la linkul de mai jos găsiți modalitatea de a vi le croi singuri acasă. Modelele sunt realizate din materiale accesibile și sunt ușor de realizat.
Iată un model de mască realizată dintr-un tricou:
Aici găsiți modele de confecționare măști:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html?fbclid=IwAR2T3aHuKTVaPVYM5CgruEhZZjYLtY4_HrvSCelJpoIYhX7bY2a4s_Y0xRI
Nu uitați de atenționarea doctorului Mihai Craiu în legătură cu cine n-ar trebui să poarte astfel de măști și nici de regulile care ne țin sănătoși – distanțare socială, spălarea mâinilor cu săpun cel puțin 20 de secunde, de mai multe ori pe zi, purtarea măștilor de protecție în spații închise și aglomerate.
Surse:
https://www.npr.org/sections/coronavirus-live-updates/2020/04/03/826219824/president-trump-says-cdc-now-recommends-americans-wear-cloth-masks-in-public?t=1586153009680
https://pediatricblog.info/
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html?fbclid=IwAR2T3aHuKTVaPVYM5CgruEhZZjYLtY4_HrvSCelJpoIYhX7bY2a4s_Y0xRI
Spitalul Virtual pentru Copii