Iritaţiile în zona gâtului la bebeluși sunt frecvente. În primele săptămâni de viaţă, nou născutul are adesea tot felul de bubiţe pe piele, cele mai multe dintre aceste minore probleme dermatologice dispărând de la sine. Este şi cazul iritaţiei din zona gâtului, uneori observabilă printre pliurile pielii din zonă. Nu este o problemă serioasă pentru care să intri în panică, dar e bine să ai grijă de pielea fină a celui mic.
Care sunt cauzele cele mai frecvente ale iritaţiilor de pe gâtul celor mici?
În această zonă, iritaţia bebeluşului arată ca nişte mici buburuze roşiatice pe piele. Ele sunt mai evidente la copiii cu pielea mai deschisă la culoare. Printre cauzele favorizante ale afectiunii, enumeram:
Resturile de lapte: de multe ori, când mănâncă, bebelusii mai scapa picaturi de lapte din gurita, picaturi care se scurg pe barbie către gât. Adunat prin pliurile de piele din zonă și necurăţat la timp, laptele devine un mediu ideal de cultură pentru bacterii, care se înmulţesc şi determină iritaţii.
Frecarea: Având în vedere că bebeluşii au gâtul scurt şi multe pliuri de piele în zonă, există mereu o frecare în regiunea gâtului. Umezeala rezultată în urma transpiraţiei, împreună cu această frecare, face ca iritaţia aceasta să apară, să dispară şi să revină de mai multe ori, până la momentul în care micuţii învaţă să îşi susţină capul singurei.
Saliva: între 3 şi 6 luni cei mai mulţi bebeluşi salivează o mulţime; este o etapă normală în dezvoltarea lor. De multe ori saliva se scurge din gură pe bărbie şi pe piept şi, exact ca resturile de lapte, se adună în cutele pielii. Umezeala, aciditatea şi frecarea irită pielea atât de fină.
Căldura: acest tip de iritaţie declanşată de căldură este mai frecventă vara, dar poate apărea şi în alte anotimpuri, în camere supraîncălzite şi la copiii înfofoliţi. Bubiţele mici apărute declanşează şi o uşoară mâncărime locală. CITEȘTE ȘI: Alergii cutanate la bebeluşi: cauze, simptome, tratament, prevenție
Ce remedii uşoare şi naturale există pentru iritaţia din zona gâtului la bebeluși?
Cele mai multe iritaţii localizate în zona gâtului la bebeluși sunt absolut inofensive şi în general dispar de la sine în câteva zile. E posibil, însă, ca bebeluşul să fie mai agitat în această perioadă, şi atunci de ce să nu încerci să îi alini disconfortul, grăbind vindecarea?
Foloseşte haine uşoare care lasă pielea să respire.
Bebeluşii ar trebui îmbrăcaţi doar în materiale naturale, fibre care permit umezelii să se evapore şi generează un contact plăcut cu pielea. Bumbacul este, probabil, cea mai avantajoasă alegere. Dacă discutăm despre nişte zile călduroase sau cu o temperatură conformabilă în casă, nou-născutul şi bebeluşul pot să stea îmbrăcaţi doar în scutec şi o bluziţă uşoară sau un tricou. Ai grijă cu ce speli hainele celui mic. Nu folosi niciodată detergenţi puternici sau înălbitori. CITEȘTE ȘI: Pielea cu dermatită atopică la bebeluși
Aplică creme adecvate.
Nu te hazarda la cine ştie ce tratamente medicamentoase, în general nu ar trebui să aplici nimic pe pielea bebeluşului fără să ceri părerea pediatrului/dermatologului. Poţi aplica însă crema sau uleiul folosite la masajul de după baie. Dacă vrei să încerci cu ceva nou, apelează numai la produse cu licenţă din gama celor dermatocosmetice destinate bebeluşilor şi efectuează un test de alergie în prealabil. Testul de alergie este foarte simplu: aplici o cantitate mică de cremă într-o zonă cu piele fină, pe care bebeluşul nu ajunge să o bage în gură, cum e zona cotului, şi urmăreşti să nu apară roşeaţă sau mâncărime locală.
Amidon de porumb.
Există studii publicate în Jurnalul de Dermatologie Pediatrică ce demonstrează că amidonul de porumb nu este un factor favorizant pentru dezvoltarea sporilor de Candida odată aplicat pe piele, în schimb pare să fie foarte eficient în a proteja împotriva frecării. Poţi încerca să presari un pic de pudra pe piele, dar e obligatoriu să te consulţi cu medicul în prealabil. În orice caz, aplicarea trebuie să se facă foarte atent, pentru ca nu vrei ca bebeluşul să inhaleze pudra fină.
Ovăz.
Ovăzul coloidal este un remediu testat, inclus în numeroase produse de îngrijire personală. Printre efectele sale benefice, cel de calmare a pielii iritate şi uscate este cel mai spectaculos. Poţi adăuga fulgi fini de ovăz la baia bebeluşului sau poţi cumpăra un extract de ovăz pentru a-i alina pielea.
Comprese răcoroase.
În cazul în care zona pare să fie foarte inflamată, poţi apela la ajutorul unei comprese cu apă rece pentru a o calma. Evident te vei ghida după reacţiile celui mic şi nu vei pune pe el comprese cu apă rece ca gheaţa, ci doar la temperatura corpului, lăsând-o să se răcească treptat. Dacă bebeluşul protestează poţi renunţa la ideea de compresă şi să te limitezi la a-l şterge frecvent cu un scutecel de bumbac curat și ud.
Ai grijă la igiena locală.
Dacă respecţi programul de baie al copilului şi îl ştergi frecvent de lapte, salivă sau transpiraţie, pielea curată va avea şansa de a se vindeca mai repede şi mai uşor.
Foloseşte apă fiartă şi răcită.
Atunci când cureţi zonele de piele iritată, e preferabil să foloseşti apă fiartă şi răcită, mai degrabă decât apă de la chiuvetă. Astfel te asiguri ca nu aplici pe pielea deja sensibilizată bacterii cu potenţial periculos.
Masaj cu ulei de cocos.
Uleiul de cocos aplicat în zonă va hidrata pielea, va reduce frecarea din zonă şi va ţine umezeala la distanţă, contribuind la vindecarea rapidă şi la ameliorarea simptomelor. În plus, se pare că el are şi proprietăţi antimicrobiene. CITEȘTE ȘI: Masajul bebelușului – Beneficii și tehnici de realizare
Iritaţia de pe gâtul bebeluşului – Este cazul să sun medicul?
Atunci când bebeluşul e mic iar tu eşti pentru prima oară părinte există o mare probabilitate să intri în panică pentru aproape orice. În general, acest tip de iritaţii se vindecă repede şi de la sine, dar se poate întâmpla să fie nevoie să contactezi medicul. Sună imediat dacă bebeluşul face febră, dacă iritaţia pare să supureze, dacă leziunile se agravează. De asemenea trebuie să soliciţi ajutor de specialitate dacă apar vezicule cu puroi sau cu lichid, dacă micuţul se scarpină foarte tare sau dacă plânge întruna. Dacă observi pe pielea bebeluşului puncte sau pete roşii care nu dispar atunci când le apeşi, contactează medicul imediat sau prezintă-te la spital; aceste leziuni se numesc peteşii şi apar şi în unele boli grave.
Cum poţi să previi apariţia iritaţiei pe gâtul bebeluşului?
Cel mai important este să stabileşti nişte practici corecte de igienă şi să le respecţi în fiecare zi.
Alege întotdeauna materiale potrivite pentru îmbrăcămintea copilului. Evită materialele aspre, ţesute, lâna, păturile; ele nu sunt potrivite pentru bebeluşi, mai ales pentru cei cu pielea sensibilă.
Aminteşte-ţi să usuci frecvent zona gâtului bebelușului după baie şi după fiecare masă.
Încearcă să laşi liberă zona gâtului, astfel încât transpiraţia să se evapore rapid.
Mediul de viaţă al bebeluşului trebuie să fie răcoros, aerisit frecvent, evită căldura excesivă, căci ea este un factor favorizant important. Dacă nu poţi evita tricotajele, ai grijă să pui mereu un bodz de bumbac pe dedesubt şi alege haine decoltate în zona gâtului.
CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului – Când nu ieșim afară
Voi v-ați confruntat cu iritaţia de pe gâtul bebeluşului? Ce anume v-a ajutat la o vindecare rapidă?