Nasul infundat este unul dintre cele mai deranjante simptome de raceala dar poate fi si consecinta factorilor de mediu. Cand ai nasul infundat nu te poti odihni, ai gura permanent uscata, gatul iritat, mancatul devine dificil iar pofta de mancare dispare din cauza ca nu putem percepe mirosul mancarurilor. Nu e de mirare ca bebe e agitat si nu ii convine mai nimic cand are nasucul infundat. Iata ce poti face ca sa ameliorezi problema nasului infundat!
Ser fiziologic sau apa de mare
Apa de mare si serul fiziologic sunt produse care nu trebuie sa lipseasca dintr-o casa in care creste un bebelus. Sunt extrem de eficiente deoarece umezesc mucoasa nazala iritata si ajuta la „spalarea” microbilor care o colonizeaza si care produc simptomele de rinita. Foarte important este ca apa de mare si solutia salina sa fie usor incalzite inainte de administrare. Temperatura corpului este ideala. In cazul in care sunt administrate la temperatura camerei, favorizeaza mentinerea congestiei nazale.
Umidificatorul este de ajutor si previne uscarea nasucului
Mentinerea umiditatii la limita superioara in camera de somn ajuta de asemenea la mentinerea cailor respiratorii deschise si curate. Umiditatea optima pentru dormitor este intre 45 si 55%, cu limita superioara la 60%, mai ales in cazul copiilor. O umiditate de 60% este cea mai potrivita pentru o incapere in care doarme o persona cu nasul infundat. Este bine sa iti cumperi un higrometru cu care sa monitorizezi umiditatea.
Atentie! Umiditatea crescuta asociata cu o temperatura care depaseste 22 de grade este mediul perfect pentru dezvoltarea mucegaiurilor, de aceea iti recomandam sa aerisesti des, sa nu faci foarte cald in camera si sa verifici periodic colturile camerei si zonele de dupa dulapuri, pe unde aerul circula mai greu. Mucegaiul poate fi el insusi o cauza a nasului infundat.
Temperatura este un alt factor important care te poate ajuta sa respiri mai usor sau care poate agrava simptomul de nas infundat. In mod normal in camera trebuie sa fie intre 18 si 22 de grade. In cazul in care discutam despre dormitor si despre nasucuri infundate, o temperatura intre 18 si 20 de grade este mai potrivita.
Culcarea pe plan inclinat il ajuta pe copil sa respire mai bine.
Este indicat sa ridici patul sau salteaua cu totul, nu sa apelezi la perne.
CITEȘTE ȘI: Cum aspirăm corect secrețiile nazale ale bebelușului?
Inhalatiile
Alt leac de pe vremea bunicii, inhalatiile sunt extrem de eficiente in tratarea afectiunilor respiratorii. Poti opta pentru inhalatii facute cu apa cu sare (mare, grunjoasa). Sau poti alege un ceai de musetel in care fierbi o mana de coji de ceapa si/sau coji verzi de nuca. Pentru copiii mai mari poti adauga in apa fierbinte cateva picaturi de inhalant sau uleiuri esentiale de eucalipt, menta, rozmarin pentru eliberarea cailor nazale.
Citește și despre:
Tusea la copii | Tipuri de tuse și tratament
Copilul strănută? Curge nasul? Iată meniul antirăceală!
VACCINUL GRIPAL NAZAL (fără înțepătură)
Copilul nu mai scăpa de nasul înfundat
Mucii la copii: transparenți, albi, galbeni, verzi
Ce informații ne oferă recoltarea exsudatul nazal și cel faringian
Aerosolii
Sunt o varianta mai simpla a inhalatiilor, mai potrivita pentru copiii mici, care nu pot fi tinuti cu capul sub prosop, deasupra oalei cu apa fierbinte. Aerosolii facuti cu simplu ser fiziologic ajuta de asemenea la mentinerea normala a umiditatii cailor nazale.
Aromaterapia.
In camera in care petreci majoritatea timpului ziua, sau in dormitor seara, poti folosi un vas de aromaterapie in care sa pui cateva picaturi de ulei esential sau de inhalant.
Colargolul poate fi un remediu foarte eficient pentru nasul infundat cu secretii deoarece usuca mucoasa. La farmacie gasesti colargol solutie 1%; daca discutam de bebelusi cu varsta mai mica de un an, medicul ORL recomanda diluarea pana la concentratia de 0,5% pentru a fi mai putin agresiv cu nasucul micutului. Dupa varsta de un an poti folosi solutia asa cum o cumperi de la farmacie.
Ceaiul de cimbru este un alt remediu extrem de eficient pentru orice afectiune a aparatului respirator. O cana de ceai de cimbru pe zi pentru copiii mai mari de 2 ani, baut caldut, in 2 reprize, poate face minuni. La copiii mai mici cantitatea de ceai oferita este mai mica.
Exista numeroase produse pentru desfundarea nasului in farmacie. Te sfatuim sa le utilizezi doar conform prospectului si sa nu le administrezi la alta categorie de varsta decat dupa consultarea medicului pediatru, orl-istului sau a medicului de familie.
Ceapa taiata/strivita
Este un remediu popular pe care insa multe mamici l-au gasit extrem de eficient atat pentru copii cat si pentru ele insele. Se alege o ceapa mare sau mijlocie, se taie in 4 si se aseaza pe o farfurie pe noptiera sau in apropierea pernei. Uleiurile volatile care se evapora toata noaptea par sa amelioreze simptomele.
CITEȘTE ȘI: Nasul înfundat la copii – Ce ne ajută să-l desfundăm?
Tu ce remedii eficiente cunosti pentru desfundarea nasucurilor infundate?