De la 1 noiembrie 2019 veți putea găsi pe piață vaccinul gripal care se administrează prin pulverizare în nări. Medicii îl recomandă copiilor, cei care se tem cel mai mult de înțepături, dar trebuie să știi că are câteva atenționări importante.
Vaccinul FLUENZ tetravalent, cu administrare prin pulverizare în nas, adică fără înțepătură, este un vaccin ce conține un virus viu atenuat, spre deosebire de cel injectabil, care conține un virus inactiv, adică mort.
Conform prospectului acestui vaccin, trebuie menționat faptul că există posibilitatea de transmitere a acestui virus la persoanele imunocompromise. Persoanele cărora li se administrează vaccinul trebuie să evite, pe cât posibil, contactul apropiat cu persoane imunocompromise sever (de exemplu, persoane cărora li se face un transplant de măduvă osoasă și care necesită izolare) timp de 1-2 săptămâni după vaccinare.
Vaccinul se prezintă sub forma unui dispozitiv asemănător unui spray nazal, de 0,2 ml, prevăzut cu un vârf aplicator și un dispozitiv de divizare a dozei. Jumătate din cantitate se pulverizează în prima nară, cealaltă jumătate, în a doua nară. Asta doar ca să știi cum se administrează, pentru că administrarea trebuie făcută de către o persoană specializată, medic sau asistentă medicală, la cabinetul medical.
Se numește tetravalent pentru că conține 4 tulpini de virus – două de tip A și două de tip B. Dispozitivele care au ajuns și la noi în țară au exact același conținut precum celelalte vaccinuri de acest tip care se comercializează în restul Europei.
Vaccinul gripal nazal – Cui i se potrivește și cui NU
Conform prospectului, vaccinul gripal FLUENZ tetravalent este recomandat copiilor care au împlinit vârsta de 2 ani, până la cei care au împlinit 18 ani. Copiii sub 9 ani, care primesc pentru prima data vaccinul, trebuie să primească și o a doua doză, dar nu mai devreme de 4 săptămâni de la administrarea primei doze.
Ca în cazul tuturor vaccinurilor, dincolo de verificarea de către un cadru medical a stării de sănătate a pacientului înainte de administrarea vaccinului, întotdeauna trebuie să fie disponibil un tratament medical adecvat și să existe o supraveghere corespunzătoare pentru a se putea interveni în cazul apariției unei reacții anafilactice determinate de administrarea FLUENZ. De aceea, administrarea acestuia se face de către un cadru medical, într-un cabinet medical.
FLUENZ nu trebuie administrat la copii și adolescenți cu astm bronșic sever sau wheezing activ ori recurent, deoarece administrarea vaccinului la aceste persoane nu a fost studiată în mod adecvat în studii clinice.
Asta spune prospectul, iar doctorul Mihai Craiu, pe care Clubul Bebelusilor l-a întrebat, a declarat că vaccinul este, într-adevăr, nerecomandat copiilor mai mici de doi ani, celor cu wheezing recurent sau astm, precum și celor care au imunitatea compromisă.
FLUENZ nu trebuie administrat la sugari și copii cu vârsta sub 12 luni, precum și celor cu vârste între 12 și 23 de luni. Într-un studiu clinic, după vaccinare a fost observată creșterea numărului de spitalizări la sugari și copii cu vârsta sub 12 luni. Într-un studiu clinic, după vaccinare a fost observată o frecvență crescută a wheezing-ului la sugari și copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 23 de luni.
FLUENZ nu este recomandat în cazul în care există o imunodeficiență clinică datorată unor afecțiuni sau terapiei imunosupresive, cum sunt: leucemii acute și cronice, limfom, infecție simptomatică cu HIV, deficiențe ale imunității celulare și doze mari de corticosteroizi.
FLUENZ nu este recomandat femeilor gravide și nici celor care alăptează, spune prospectul vaccinului, adăugând că nu există suficiente studii în aceste situații.
Citește și despre:
Tusea la copii | Tipuri de tuse și tratament
Copilul strănută? Curge nasul? Iată meniul antirăceală!
Copilul nu mai scăpa de nasul înfundat
Soluții pentru năsuc înfundat la bebeluși
Mucii la copii: transparenți, albi, galbeni, verzi
Ce informații ne oferă recoltarea exsudatul nazal și cel faringian
Vaccinul gripal nazal – Ce trebuie să știi la administrare
FLUENZ se pulverizează în ambele nări de către un cadru medical, la cabinet, având grijă, ca în prealabil, nasul copilului să fie bine curățat pentru a evita ca nările să fie obstrucționate. Deci se suflă bine nasul înainte și se administrează mai întâi într-o nară și apoi în cealaltă.
Doctorii ne dau asigurări că nu contează dacă pacientul strănută după ce i se pulverizează în nas vaccinul, pentru că absorbția este foarte rapidă. Iar imunitatea este de lungă durată.
Întrebări frecvente despre vaccinul gripal nazal
Copilul meu este alergic la ouă. Ce trebuie să fac?
Majoritatea copiilor cu alergie la ouă pot primi vaccinul Fluenz Tetra. Doar cei care au avut cea mai severă formă de reacție alergică – o reacție anafilactică – nu îl pot primi. Discută detaliile despre orice alergie cu asistenta sau cu medicul pentru ca aceștia să poată decide care este cel mai bun vaccin.
Fluenz Tetra conține virusuri vii. Aceasta înseamnă că fiul/fiica mea va face gripă?
Nu. Fluenz Tetra conține virusuri care au fost atenuate pentru a preveni cauzarea gripei, dar care îți ajută copilul să își formeze sistemul imunitar în același mod ca și o infecție naturală (dar fără simptomele neplăcute). Din acest motiv, vaccinul Fluenz Tetra viu este mai eficient decât vaccinurile injectate, în mod deosebit la copiii mici.
Copilul meu va fi protejat pe viață dacă i s-a administrat Fluenz Tetra?
Nu. Virusul se poate modifica în fiecare an și trebuie făcut un vaccin nou pentru a se potrivi cu acesta. Prin urmare, vaccinul de anul viitor poate conține virusuri diferite față de vaccinul de anul acesta. Acesta este motivul pentru care vaccinul se administrează în fiecare an.
Vor apărea efecte secundare în urma administrării Fluenz Tetra?
Fluenz Tetra este un vaccin foarte sigur. Cele mai comune efecte secundare care apar în urma administrării spray-ului nazal sunt nasul înfundat sau rinoreea.
Surse:
https://www.publichealth.hscni.net/sites/default/files/preschool_fluenz_leaflet_2016_ROMANIAN.pdf