Gripă, răceală și covid 19 sunt cauzate de virusuri. Unele persoane cred că răcim de la frig, acesta nu este un adevăr. Răcim din cauză că am contractat un virus. Virusurile sunt agenți infecțioși. Acestea provoacă boli în aproape toate tipurile de organisme. Sunt paraziți care se reproduc în interiorul unui anumit organism, numit gazdă. Uneori, un virus poate declanșa o furtună de simptome în organismul gazdă care îi pot fi fatale acestuia. Există însă și infecții virale care nu dau nicio reacție vizibilă. Un virus poate avea, de asemenea, un efect asupra unui tip de organism, dar un efect diferit asupra altui tip. Virusurile variază ca complexitate. Acestea constau din material genetic, ARN sau ADN, înconjurat de un strat de proteine, lipide (grăsimi) sau glicoproteină. Virușii nu se pot reproduce fără o gazdă, deci sunt clasificați ca paraziți. In cazul aparției unor simptome cum facem diferența între gripă, răceală și covid 19
INFOGRAFIC: Tabelul simptomelor. Asemănări și deosebiri între răceală, gripă și COVID-19
INFO Clubulbebelușilor:
- Virusurile sunt organisme vii care nu se pot replica fără o celulă gazdă.
- Sunt considerați cea mai abundentă entitate biologică de pe planetă.
- Nu există nici un remediu pentru un virus, dar vaccinarea le poate împiedica răspândirea.
Răceala. Răceala obișnuită este o infecție virală a sistemului respirator superior (nas, gât, sinusuri, trompele lui Eustachio, trahee, laringe și bronhii). Rinovirusurile provoacă aproximativ 30% -50% dintre răceli. Cu toate acestea, peste 200 de viruși diferiți pot provoca răceala obișnuită. Răceala este contagioasă, se poate răspândi de la persoană la persoană și are o perioadă de incubație de aproximativ 1-7 zile. Durata unei răceli este de aproximativ 7-10 zile. Cu toate acestea, în funcție de tulpina virală, o răceală poate dura până la 2 săptămâni. Răceala este o boală ușoară a căilor respiratorii superioare, care se manifestă, de regulă, cu nas înfundat sau secreții nazale abundente, fără febră. Medicii pun diagnosticul de răceală folosind observația clinică și istoricul medical. Nu sunt necesare teste.
CITEȘTE ȘI: Copilul strănută? Curge nasul? Iată meniul antirăceală!
Gripa este o infecție virală a sistemului respirator superior și/sau a sistemului respirator inferior. Virusurile gripali cauzează gripa. Aceste virusuri provoacă simptome mai grave în sistemul respirator decât virusurile care cauzează răceală. Gripa este contagioasă, se poate răspândi de la persoană la persoană și are o perioadă de incubație de aproximativ 1-4 zile. Durata gripei variază de la aproximativ 5 zile la 2 săptămâni, în funcție de gravitatea infecției. Gripa poate deveni o boală gravă, potențial fatală (pneumonie) la unele persoane. Caracteristicile gripei includ febră moderată până la mare, dureri de cap moderate până la severe, tuse, oboseală și dureri musculare. Gripa severă poate avea simptome care se dezvoltă rapid și necesită îngrijire medicală spitalizată. Medicii diagnostichează gripa pe baza simptomelor clinice și prin teste de laborator ușor disponibile.
CITEȘTE ȘI: Gripa NU este o simplă răceală | Diferența dintre cele două este vitală!
Noul coronavirus (responsabil de boala denumită COVID-19) este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om, înainte ca focarul să fie raportat în Wuhan, China, în decembrie 2019. 2019-nCoV provine din aceeași familie de viruși precum coronavirusurile SARS și MERS (Sindromul Respirator Acut Sever), dar nu este același virus. Se crede că provine de la animalele infectate dintr-o piață de fructe de mare. Acum se răspândește rapid de la persoană la persoană în întreaga lume. Are o perioadă de incubație cuprinsă între 2-14 zile. În comparație cu gripa sau răceala, răspândirea comunitară a noului coronavirus se poate produce chiar dacă persoana infectată nu prezintă simptome în timpul perioadei de incubație. Este posibil ca persoanele infectate să nu fie conștiente de faptul că au virusul, ținând cont că nu prezintă niciun fel de simptome. Principalele simptome ale COVID-19 sunt febră (de obicei crescută), tuse moderată până la severă și dificultăți de respirație. Alte simptome și semne pot include dureri în gât, diaree, dureri corporale și nas înfundat sau secreții nazale. Datele despre acest nou virus arată că vizează persoanele cu vârsta peste 60 de ani și care prezintă boli cronice grave, cum ar fi bolile de inimă, bolile pulmonare și diabetul, dar date recente din Italia sugerează că persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 60 de ani pot contracta virusul în egală măsură. Aproximativ 80% se recuperează fără tratament specific, în timp ce aproximativ 20% pot necesita un anumit suport respirator (oxigen și/ sau ventilație artificială).
CITEȘTE ȘI: VACCINUL GRIPAL NAZAL (fără înțepătură) pentru prima oară în România!
Clubulbebelusilor.ro: Domnule doctor, ca să facem vaccinul antigripal trebuie să fim sănătoși. O persoană infectată cu noul coronavirus, fără să prezinte simptome, poate face vaccin antigripal? Sau trebuie făcut întâi testul COVID și doar dacă e negativ poate face vaccinul antigripal?
Conf. Dr. Mihai Craiu: Nu este cazul. Faceți o presupunere similară celei din povestea cu drobul de sare. Nu se face test COVID anterior vaccinării antigripale. Testele PCR de COVID (din nas) nu decelează decât ARN-ul SARS-CoV2 din secrețiile nazale. Nu depistează fragmente antigenice (proteine din anvelopa virusului gripal) injectate intramuscular. Pe site-ul SVC, domnul doctor Mihai Craiu răspunde și la întrebarea:
Fan activ: Vă rog să ne sfătuiți în privința vaccinului antigripal în contextul unei infecții COVID și pentru care avem, unii, momentan, teste pozitive încă, alții negative.
Conf. Dr. Mihai Craiu: Da, vă puteți vaccina atunci când nu mai există pe hemogramă leucopenie (n.red.: scădere patologică a numărului globulelor albe din sânge cauzată de virusuri) cu limfopenie (n.red.: scăderea sub procentele normale a numărului limfocitelor din sânge). Cu vaccin inactivat. Adică injectabil. Nu e posibil cu vaccin viu-atenuat (adică nazal) în acest scenariu. Între timp, spălăm corect mâinile, purtăm mască, păstrăm distanța mai ales față de cei care nu o poartă, aerisim încăperile. Și ne vaccinăm antigripal.