Cand vine vorba de sanatatea ta si a micutului pe care il vei aduce pe lume, nici un efort nu este prea mare. In timpul sarcinii trebuie sa iti faci nenumarate analize pentru a preveni si trata orice mica infectie sau problema care ar putea avea consecinte nefaste asupra sanatatii bebelusului.
Daca se identifica o infectie cu ureaplasma si mycoplasma in sarcina, nu trebuie sa te ingrijorezi. Discuta cu doctorul tau pentru a gasi cea mai buna metoda de tratament. Clubul Bebelusilor ti-a pregatit cateva informatii pe care trebuie sa le stii despre infectia cu ureaplasma si mycoplasma pentru a te trata in cunostinta de cauza.
Mycoplasmele sunt un grup de bacterii, incadrate in familia Mycoplasmataceae care cuprinde 69 de specii de Mycoplasma. Dintre acestea, majoritatea sunt saprofite, fiind parte obisnuita a mucoaselor oro-faringiana, vaginala si uretrala. Exista, insa, 2 specii patogene de Mycoplasma si 2 specii pagogene de Ureaplasma.
Aceste bacterii polimorfe, micro – aerofile (dezvoltarea lor este incetinita la aer) nu sunt sensibile la majoritatea antibioticelor uzuale. Cauzeaza uretrite (infectii ale cailor urinare), genitale si, mai rar, infectii neonatale.
Ureaplasma nu se transmite exclusiv prin contact sexual!
Putem contacta bacteria prin aerosoli, iar bebelusul poate capta ureaplasma prin contactul cu secretiile vaginale ale mamei. In conditiile in care intre 60 – 80 % din populatia activa sexual prezinta aceste bacterii la nivelul mucoaselor genitale, acestea devin patogene in anumite conditii:
- Scaderea imunitatii ca urmare a stresului;
- Malnutritia;
- Medicamentele imunosupresoare;
- Anticonceptionalele;
- Hiperestrogenie;
La femeile insarcinate:
- Factor de stres care actioneaza asupra viitoarei mame sau asupra fatului;
- Infectie sistemica in sange;
- Un col uterin scurtat care permite contact intre membranele fetale si flora vaginala.
- Existenta unui dezechilibru la nivelul florei vaginale poate duce la aparitia unei inflamatii care se poate propaga la uter. Infamatia poate stimula, astfel, contractii uternie si, ca urmare, nastere prematura.
Consecinte infectiei cu ureaplasma
Afectiunile usoare generate de ureaplasma sunt vulvitele, vaginitele, uretritele ce se manifesta prin secretii anormale, puruit, iritatii, senzatia de arsura la urinare. Acestea evolueaza cronic cu anexite, salpingite, abces pelvin, iar prostatite la barbati. Cele mai grave consecinte ale infectiei cu ureaplasma sunt infertilitatea si litiaza renala la ambel sexe. Metabolizand ureea, ureaplasma duce la formarea de calculi la nivel renal si vezical.
Prezenta acestor bacterii in timpul sarcinii poate deveni periculoasa atat pentru mama, cat si pentru fat. In timpul sarcinii, 82% dintre pacientele infectate cu ureaplasma manifesta sangerari vaginale. Ea poate fi cauza bolii inflamatorii pelvine si este responsabila de avorturi spontane (rar), nasteri premature, nou – nascuti cu greutate mica, corioamniotita (infectia membranelor), ruperea prematura de membrane, endometrita postpartum. Pe de alta parte, ureaplasma poate trece transplacentar si poate genera septicemia, meningita, pneumonie.
Infectia cu Mycoplasma
Mycoplasma provoaca probleme de fertilitate, creand infectii ale tractului urinar si ale aparatului reproducator atat ale femeilor, cat si ale barbatilior.
Micoplasmoza urogenitala (provocata de mycoplasma) prezinta simptome similare cu gonoreea sau tricomoniaza, boli cu transmitere sexuala. Atunci cand nu provoaca infertilitate prin infundarea trompelor uterine si blocarea caii de acces a spermatozoizilor catre ovul, mycoplasma pune in pericol sarcina, putand provoca nastere prematura, pierderea lichidului amniotic, pneumonie in cazul mamei sau meningita in cazul copilului.
Aceste bacterii lipsite de perete celular sunt sensibilite la temperatura, uscaciune, raze ultraviolete si antiseptice uzuale, colonizand mucoasele si provocand boli inflamatorii la nivelul tractului respirator, al articulatiilor si al aparatului urogenital.
In cazul femeilor, mycoplasma afecteaza uretra, vaginul, cervixul, uterul si trompele uterine, cauzand inflamatii ale membranei intrauterine si impiedicand, astfel, instalarea ovulului in endometru.
Pe de alta parte, in cazul barbatilor, mycoplasma colonizeaza uretra, veziculele seminale, testiculele, prostata si vezica, si determina disfunctii sexuale.
Simptome ale infectiei cu mycoplasma
Perioada de incubare in cadul infectiei cu mycoplasma dureaza intre 3 zile si 5 saptamani. Simtomele variaza de la dureri ale abdomenului inferior si in timpul actului sexual, pana la mancarimi, arsuri, secretii anormale si disfunctii urinare, in cazul femeii. In cazul barbatilor, li se adauga durerile testiculare si durerile localizate intre anus si scrut, dar si scurgerile anormale de la nivelul prostatei.
Cu toate acestea, in 40% dintre cazuri simptomele sunt inexistente, diagnosicul punandu-se dupa analize ale urinei, secretiilor vaginale si ale lichidului seminal.
Tratamentul infectiilor cu mycoplasma si ureaplasma
Aceste infectii se trateaza prin antibioterapie cu tetraciclina sau clindamicina administrate oral, deoarece bacteriile sunt rezistente la penicilina. In cazul unei sarcini, tratamentul este cu atat mai dificil. Discutati cu medicul pentru a gasi cea mai buna solutie pentru tratarea si indepartarea acestor bacterii din organism. Este de preferat ca aceste infectii sa fie descoperite si tratate inainte de sarcina.