Exista o serie de analize obligatorii in primul trimestru de sarcina, care se efectueaza pentru detectarea unor boli infectioase a caror evolutie activa poate afecta grav sarcina si dezvoltarea fatului. Afla care sunt aceste boli si ce semnificatie au rezultatele acestor analize.
Infectii in sarcina – Care sunt bolile infectioase pentru care ti se va face dozarea de anticorpi IgM si IgG?
Dozarea de anticorpi se face pentru cateva boli produse de bacterii, de virusuri sau de paraziti, care pentru adultul sanatos nu au aproape nici o semnificatie clinica, ba chiar pot trece neobservate, dar al caror efect asupra sarcinii poate fi absolut nefast. Aceste boli sunt rubeola, citomegalovirusul, toxoplasmoza, infectia cu Herpes simplex, Hepatita A si B.
In ce constau aceste analize?
Analizele care se efectueaza sunt denumite teste serologice. Ele urmaresc identificarea in sange a anticorpilor specifici pentru aceste boli. In momentul in care corpul tau intra in contact cu un agent patogen, el produce anticorpi specifici, care ii ofera imunitate in cazul unei reinfectari ulterioare. Prin urmare, cautand acesti anticorpi specifici in organismul viitoarei mame, medicul poate spune daca ea sufera de o infectie in faza acuta, daca este deja imunizata impotriva bolii respective, sau daca nu a intrat niciodata in contact cu patogenul respectiv.
In organismul uman exista 5 tipuri de imunoglobuline, insa medicul tau obstetrician este interesat de doar 2 dintre ele. Este vorba despre imunoglobulinele G si M.
Imunoglobulina G (IgG) este cel mai abundent tip de imunoglobulina si ofera protectie impotriva infectiilor virale si bacteriene. Ea se regaseste in toate fluidele corporale.
Imunoglobulina M (IgM) se regaseste predominant in limfa si in sange. Acesta este primul tip de anticorp pe care il secreta organismul in cazul in care intra in contact pentru prima oara cu un nou agent infectios.
Dozare anticorpi IgM si IgG pentru infectii in timpul sarcinii – Cum se interpreteaza rezultatul testelor serologice?
Rezultatele analizelor serologice se interpreteaza tinand cont atat de valoarea IgG cat si de valoarea IgM. Iata situatiile care se pot ivi:
IgM negativ, IgG negativ – mama nu a intrat in contact cu agentul patogen respectiv pana in prezent, asadar nu este imunizata.
IgM negativ, IgG pozitiv – mama a trecut prin boala respectiva cu ceva timp in urma, este vindecata si imunizata impotriva ei.
IgM pozitiv, IgG negativ – mama este in prezent bolnava, infectia este una recenta.
IgM pozitiv, IgG pozitiv – mama a trecut de faza acuta a bolii, este in curs de vindecare.
Dozarea de anticorpi impotriva rubeolei
In cazul in care analizele indica o cantitate de IgG>10 UI/ml se considera ca viitoarea mamica este imunizata impotriva rubeolei. Totusi, daca IgG are valori intre 10-20 UI/ml, exista riscul unei reinfectari materne.
Dozarea de anticorpi impotriva citomegalovirusului (CMV)
Citomegalovirusul (CMV) produce la adult simptome asemanatoare unei gripe prelungite. Totusi, daca infectia se produce in timpul sarcinii, exista un risc de peste 40% ca bebelusul sa fie grav afectat. Pentru a-ti evalua statusul imunologic, medicul obstetrician iti va recomanda sa faci un test de dozare a anticorpilor impotriva citomegalovirusului. In faza acuta sunt prezenti doar IgM, si pe parcurs cantitatea de IgM scade treptat si creste cantitatea de IgG. Totusi, in acest caz particular, IgM pot persista pana la 9-12 luni dupa infectia acuta. Prin urmare, medicul va lua in calcul mai degraba valoarea IgG.
Dozarea de anticorpi impotriva toxoplasmozei
Ca si in cazul citomegalovirusului, in cazul toxoplasmozei IgM poate persista pana la cativa ani dupa infectia primara. Prezenta IgG indica o infectie in anetecedentele viitoarei mamici, dar nu ofera nici un fel de informatii despre cand s-a produs aceasta. Daca IgG este pozitiv iar IgM este negativ, se considera ca mamica a fost infectata cu Toxoplasma cu mai mult de 1 an in urma si ca nu se impune nici o masura.
Daca si IgG si IgM sunt negative, se considera ca pacienta nu a intrat in contact cu parazitul. Se recomanda retestarea gravidei intre 18 si 20 de saptamani de sarcina si apoi cand sarcina ajunge la termen.
Daca IgG este negativ dar IgM este pozitiv, aceasta poate indica fie o infectie acuta, fie un test fals pozitiv.
Daca si IgG si IgM sunt pozitive, cel mai adesea este vorba despre o infectie cronica ce s-a petrecut cu mai putin de 12 luni in urma. Insa acesta poate fi rezultatul si in cazul unei infectii acute aflate in faza de debut.
Dozarea de anticorpi impotriva Herpes simplex
Exista 2 tulpini de Herpes simplex, 1 si 2. Prezenta IgM indica o infectie activa, recenta. Totusi, in prima faza a infectiei, IgM nu este detectabila. Nici detectia IgG nu este considerata metoda standard de diagnosticare a infectiei active. Se recomanda mai degraba recoltarea unei probe dintr-o leziune orala, dermica sau genitala, si efectuarea unui PCR, care este mult mai specific. Cea mai periculoasa situatie pentru viitorul bebelus este cand mamica contacteaza pentru prima oara virusul herpex simplex in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina.
Dozarea de anticorpi impotriva hepatitei A
Prezenta IgM indica o infectie recenta sau in plina evolutie. IgM sunt prezenti in sange cu 5-10 zile inainte de instalarea simptomelor si dispar intr-un interval de 6 luni. Prezenta IgG indica faptul ca mamica este imuna la hepatita A, fie pentru ca a fost vaccinata, fie pentru ca a trecut prin boala. IgG poate fi negativ dupa vaccinare, astfel incat nu poate fi considerata un indicator serios pentru evaluarea imunitatii dobandite postvaccinare.
Dozarea de anticorpi impotriva hepatitei B
Prezenta IgM indica o infectie acuta sau recenta cu virusul hepatitei B. IgM dispar din sange in maxim 6 luni de la infectie.
Tu ai efectuat aceste analize la inceputul sarcinii?
A fost necesar sa le repeti pe parcursul sarcinii?
Pe care dintre ele si de ce?