Se poate sa fi auzit sau nu de infectia cu citomegalovirus in timpul sarcinii. Daca ai aflat de ea sau poate chiar stii ca tu esti infectata, este important sa cunosti cat mai multe lucruri despre ce inseamna acest lucru pentru tine si bebe. Vestea buna este ca, de cele mai multe ori, in cazul unei infectii cu citomegalovirus nu este cazul sa te ingrijorezi.
Citomegalovirusul este un tip de virus care face parte din familia herpesului. Este infectia care se transmite cel mai des catre copilul nenascut, iar 1% dintre copiii care se nasc vor fi infectati cu citomegalovirus. Cu toate acestea, marea majoritate a bebelusilor care se nasc cu infectie congenitala cu citomegalovirus nu vor avea niciun fel de probleme pe parcursul vietii. Totusi, este mai bine sa previi decat sa tratezi asa ca iti vom oferi cateva sfaturi care sa te protejeze pe tine si pe bebe, in burtica.
Cum sa previi infectia cu citomegalovirus
Daca mamica reuseste sa se protejeze de infectia cu citomegalovirus in timpul sarcinii, va reusi sa-l protejeze si pe bebe. Infectia se transmite prin intermediul contactului cu fluide ale corpului uman: secretii nazale, urina, saliva, sperma, etc. Pentru a reduce riscurile este important sa te speli pe maini cu sapun, pentru minim 15-20 de secunde, dupa ce ai schimbat scutece, i-ai dat de mancare unui copil, ai sters la nas un copil sau dupa ce ai pus mana pe jucariile celor mici.
De asemenea, nu manca si nu bea dupa alte persoane si nu folosi tacamuri cu care a mancat o alta persoana. Ai grija sa nu ai contact cu saliva copiiilor mici, atunci cand va pupati cu drag si nu imparti periuta de dinti cu nimeni. De asemenea, nu uita sa speli suprafetele care ar putea avea contact cu mancarea sau pe care au stat jucariile copiilor sau servetele folosite.
Sunt infectata cu citomegalovirus – ce inseamna asta?
Depinde mult de momentul in care s-a produs infectia. Cel putin jumatate dintre femeile care raman insarcinata au fost infectate cu citomegalovirus inainte de a fi gravide. Dar majoritatea nu stiu acest lucru pentru ca, de cele mai multe ori, infectia nu se manifesta prin simptome fizice. Ca multi virusi din familia herpesului si citomegalovirusul este latent in corp si nu provoaca simptome decat atunci cand sistemul imunitar al persoanei purtatoare este slabit.
Daca ai fost infectata cu citomegalovirus cu cel putin sase luni inainte de a ramane insarcinata, atunci sansele sunt foarte mici de a-i transmite ceva lui bebe. Poti sa stai linistita si sa te bucuri de sarcina ta.
Intre 1 si 4% dintre femeile care nu au avut citmegalovirus sunt infectate in timpul sarcinii. Acestea au o sansa mult mai mare de a transmite infectia bebelusului din burtica (in jur de jumatate dintre femeile care sunt infectate in timpul sarcinii vor transmite infectia bebelusului). Dar nu e cazul sa iti faci griji. Si daca se intampla asta, sansele ca infectia sa aiba consecinte negative sunt destul de mici.
Cand infectia cu citomegalovirus ii este transmisa lui bebe
Daca bebe a fost infectat cu citomegalovirus, cel mai probabil acesta nu este un motiv de ingrijorare, desi riscurile sunt mai mari. Intre 85 si 90% dintre bebelusii care se nasc cu aceasta infecte (citomegalovirus congenital), nu vor manifesta nici un fel de simptome. Asta inseamna ca tu nu ai niciun motiv sa iti faci griji.
Din pacate, intre 10 si 15% dintre bebelusii care iau infectia de la mama (prin placenta) vor suferi din cauza unor probleme de sanatate destul de serioase. Majoritatea acestor bebelusi nu vor supravietui, iar cei care reusesc sa treaca peste momentele critice vor avea probleme grave de sanatate, cum ar fi pierderea auzului, probleme de vedere, probleme neurologice si o dezvoltare intarziata. Virusul se mai poate transmite de la mama la bebelus in timpul nasterii, prin intermediul sangelui, sau in timpul alaptarii, dar majoritatea bebelusilor care sunt infectati in acest fel nu vor suferi din cauza unor probleme de sanatate. Citeste mai multe aici despre infectiile grave in sarcina
Cea mai mare problema este ca nu ai cum sa-ti dai seama daca ai fost infectata cu virusul. Pentru a afla este important sa te testezi facand analize de sange in fiecare trimestru de sarcina, ca sa te asiguri ca vei avea un bebe sanatos. Daca nu vrei sa-ti faci nici un fel de griji, este bine sa te testezi si inainte de a ramane insarcinata. In cazul in care esti insarcinata si analizele au aratat ca ai o infectie recenta cu citomegalovirus, vei fi nevoita sa mai faci o ecografie pentru a verifica posibilele anomalii provocate de infectie. Indiferent daca ai fost sau nu infectata inainte de a ramane insarcinata, este indicat sa fii mult mai grijulie si sa te speli des pe maini, mai ales daca petreci timp alaturi de copilasi mai mici.
Tu ai facut analiza pentru citomegalovirus in sarcina? Stiai de aceasta infectie inainte de a ramane insarcinata?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.