Cum afectează streptococul de grup B sarcina și cum te poți proteja. Testarea la timp poate preveni complicații și îți asigură sănătatea bebelușului. Toate femeile insarcinate trebuie să discute cu medicul care le urmareste sarcina despre efectarea testului pentru steptococul de grup B chiar daca se afla la prima sarcina sau nu.
Fiecare sarcina este diferita. Testarea pentru infectia cu straptococ de grup B (SGB) se recomanda in jurul saptamanilor 35-37 de sarcina. In cazul in care mama este depistata pozitiv la steptococul de grup B este necesar sa se trateze deoarece exista riscul ca nou-nascutul sa se imbolnaveasca grav si sa apara complicatii la nastere.
Pe toata perioada sarcinii sunt recomandate seturi de analize si investigatii pentru ca medicul sa fie sigur ca totul merge bine in ceea ce va priveste pe tine si pe viitorul bebelus. Finalul sarcinii nu face exceptie, cu atat mai mult cu cat marea intalnire se apropie vertiginos. Una dintre analizele pe care trebuie sa o faci este cea pentru depistarea streptococului de grup B. Afla din acest articol de ce este important sa faci analiza de identificare a streptococului de grup B in timpul sarcinii.
Ce este streptococul de grup B?
Streptococul de grup B (SGP) este o bacterie care se gaseste in intestinul gros la persoanele sanatoase, poate coloniza si poate disparea in mod natural din organism. Deoarece nu produce niciun fel de simptome sau neplaceri, nu ai de unde sa stii daca esti sau nu purtatoare. De fapt, statisticile afirma ca 25% dintre femeile de varsta reproductiva sunt purtatoare de streptococ de grup B. La femeile purtatoare, bacteria colonizeaza nu numai intestinul, ci si vaginul.
Steptococul de grup B in sarcina la nivelul colonului sau vaginului nu reprezinta un pericol pentru gravida, copiii mai mici sau alti membri ai familiei dar aceasta bacterie poate fi transmisa fatului in timpul travaliului si poate fi periculoasa pentru nou nascut.
Streptococul de grup B si sarcina – Cum se depisteaza daca sunt purtatoare?
Stretococul de grup B poate fi identificat chiar de la inceputul sarcinii in secretia vaginala sau in urina. Daca nu s-au facut teste pentru streptococul de grup B de la inceputul sarcinii ele sunt obligatorii la finalul acesteia.
Testarea pentru SGB nu prezinta niciun risc pentru gravida. De obicei, in saptamana 36 pentru sarcinile care se pare ca vor ajunge la termen, sau in saptamana 34 daca bebelusul pare mai grabit, medicul obstetrician te va chema la consultatie si isi va exprima dorinta de a recolta o proba pentru un examen de secretie vaginala. Cu ajutorul unui tampon steril asemanator celor folosite la exsudatul faringian, medicul va preleva o proba de secretie vaginala.
Pentru ca analiza sa fie mai concludenta, probabil va sterge cu tamponul si zona perianala, cea mai probabil contaminata, in cazul in care bacteria exista. Proba va fi trimisa la laborator, iar rezultatul va fi disponibil in 3-5 zile.
De regula, testul pentru identificarea streptococului de grup B nu se efectueaza mai devreme de saptamana 34-36 de sarcina deoarece acest streptococ colonizeaza in mod normal intestinul, asadar recontaminarea este posibila oricand. In plus, prezenta sa nu afecteaza in niciun fel dezvoltarea fetala, singurul pericol aparand la nasterea naturala.
Un test pozitiv SGB semnifica faptul ca gravida este colonizata cu streptococul de grup B si nu infectata. Testul pozitiv SGB nu semnifica o boala cu transmitere sexuala sau ca persoana este certata cu igiena. Acest microb nu se transmite prin sex, alimente sau alte lucruri cu care intram in contact.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Ce trebuie sa fac in timpul sarcinii daca sunt purtatoare de streptococ de grup B?
In cazul in care proba de secretie vaginala recoltata este pozitiva, medicul are doua variante de tratament disponibile. El poate opta sa iti recomande efectuarea unui tratament cu antibiotice – in general peniciline – oral, sau poate decide sa astepte pana la declansarea travaliului pentru a se monta o perfuzie cu antibiotic (acesta are o eficienta maxima daca se administreaza cu minim 4 ore inainte de nastere). Acest protocol ajuta la prevenirea infectiei nou nascutului cu SGB.
Acesta va ajuta la prevenirea infecției nou-născutului cu SGB. Gravida trebuie sa anunte medicul sau asitentele in cazul in care este alergica la peniciline pentru a se folosi un alt antibiotic in schema de tratament.
In cazul administrarii tratamentului oral, examenul secretiei vaginale trebuie refacut la o saptamana dupa ultima doza de antibiotic, pentru a verifica daca efectul a fost cel asteptat. In cazul in care streptococul de grup B este identificat si in urina se trateaza infectia urinara cu antibiotic dar nu mai devreme de intrarea in trimestrul II de sarcina.
In cazul in care nasterea se declanseaza prematur sau travaliul debuteaza dar gravida nu a fost testata pentru steptococul de grup B trebuie sa comunice acest lucru la spital. Daca gravida nu este la prima sarcina si anterior a avut test pozitiv SGB trebuie de asemenea sa anunte.
Citește și despre:
Zgârieturi, julituri, tăieturi? Primul ajutor și prevenirea semnelor inestetice
Scarlatina la copii | Semne, tratament și riscuri
Inflamaţii oro-faringiene | Cum scapam de streptococul de grup A
Bolile copilariei
De ce este important sa afu daca sunt purtatoare de streptococ de grup B si sa primesc tratament?
Streptococul de grup B, desi inofensiv la nivelul intestinului, poate cauza probleme mari odata ajuns in circulatia sangvina. Asadar, existenta lui in vagin, coroborata cu sangerarea si microleziunile uterine aparute la desprinderea placentei, pot, in unele cazuri, sa determine complicatii severe, mergand pana la septicemie.
Pericolul cel mare este insa pentru bebelus. In timpul traversarii canalului vaginal, mai ales daca e vorba de un travaliu de durata, cu ruperea membranelor din primele ore de travaliu, bebelusul se va infecta cu streptococul de grup B. Odata infectat, bebelusul poate manifesta boala in primele ore dupa nastere, sau mai tarziu, dupa cateva saptamani.
Streptococul de grup B in sarcina, cum afecteaza bebelusul?
In cazul instalarii precoce a bolii, aceasta se manifesta in principal prin simptome respiratorii grave, pneumonie, septicemie. Nou-nascutii vor primi tratament antibiotic intravenos. In cazul in care boala se declanseaza mai tarziu, ea poate evolueaza grav cu meningita.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre: NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Tu in ce saptama de sarcina ai facut testul de secretie vaginala pentru streptococul de grup B (SGB) si ce tratament ai primit?