Streptococul beta-hemolitic de grup A a reprezentat mereu o mare problema pentru copiii aflati in colectivitate. Nu numai ca faringita streptococica este extrem de dureroasa si de neplacuta, cauzand simptome intense si greu de suportat, dar infectia poate avea complicatii diverse, de la cele mai benigne precum scarlatina, care necesita tratament corect si repaos pana la suprainfectii renale, cardiace si articulare care il vor chinui pe copil pentru tot restul vietii.
Avand in vedere aceste informatii, devine clar de ce este nevoie ca infectia sa fie tratata prompt si complet, iar starea copilului monitorizata si evaluata periodic pentru a verifica daca ASLO este in scadere sau daca s-a produs o noua infectie. Ce ne facem insa cu purtatorii asimptomatici?
In prezent, in gradinite si scoli s-a facut un „experiment” prin eliminarea obligativitatii realizarii exudatelor faringiene la inceputul anului. Motivatia acestei decizii a fost tratamentul inutil cu antibiotic al copiilor in ale caror exudate erau identificate tulpini de Streptococcus aureus si care erau asimptomatici. Din pacate, rezultatul initiativei este o epidemie de scarlatina intalnita in mai multe orase mari, Directia de Sanatate Publica impunand acum efectuarea exudatelor pentru intrarea in colectivitate a copiilor in aceste zone.
Parintii copiilor care sunt purtatori de stafilococ care nu manifesta simptome nu inteleg de ce ar trebui sa le administreze micutilor lor antibiotice. Pe de alta parte, parintii copiilor care se reinfecteaza constant ar vrea sa gaseasca o solutie alternativa, care sa rezolve problema definitiv. Iar homeopatia detine o rezolvare eficienta.
Pot trata homeopatic doar starea de purtator sanatos, sau si faza acuta a bolii?
Avand in vedere severitatea simptomelor streptocociei faringiene si riscul de complicatii, adesea in cazul infectiei acute se apeleaza mai degraba la solutia antibioticului, a carui administrare pare justificata.
Totusi, medicii homeopati cu experienta au obtinut vindecari rapide si sigure cu o combinatie de doua remedii. Este vorba despre Sulphur si Streptococcinum, administrate initial la 10, 20 si 30 de minute in perioada cand copilul este treaz, in primele 2-3 zile. Administrarea s-a continuat de 4 ori pe zi dupa ce testul repetat a avut rezultat negativ, timp de 3-4 zile.
Durata totala a tratamentului a fost de obicei de 7 zile, cu posibilitatea de a fi extinsa pana la 10 zile daca este necesar. Rezultatele extrem de bune obtinute au facut ca acest tratament sa fie considerat standardizabil ca tratament homeopatic pentru faringita streptococica. Pacientii tratati astfel au fost monitorizati pentru o perioada mai lunga de timp, dar nici unul dintre ei nu a manifestat nici una dintre complicatiile posibil asociate bolii.
Principala dificultate legata de acest tratament este modul de administrare, la intervale de timp atat de scurte. Daca la repetarea testului rapid, dupa primele 3 zile de tratament, rezultatul este din nou pozitiv, trebuie verificat cu maxima atentie modul si constanta administrarii remediilor.
In cazul in care este imposibila mentinerea tratamentului la 10-20 de minute, inseamna ca e cazul sa renunti si sa te orientezi catre tratamentul antibiotic clasic.
Acest tratament poate fi aplicat cu succes si in cazul purtatorilor sanatosi, demonstrandu-se ca este eficient in eradicarea infectiei.
Ce este Streptococcinum?
Acest remediu a fost folosit pentru prima oara in secolul 19 si este preparat dintr-un lizat de S. Pyogenes. Abia in anul 1995 remediul a fost dovedit eficient si standardizat conform regulilor homeopatiei moderne. Folosit in prezent pentru infectiile acute si cronice cu streptococ de grup A, el manifesta o afinitate deosebita pentru amigdale, articulatii, piele si mucoase, rinichi, intestin si inima.
El este folosit in prezent cu succes atat in cazul infectiilor recurente, cat si in cazul complicatiilor streptococice, cele mai bune rezultate fiind obtinute in tratamentul reumatismului, bronsitei cronice, scarlatinei si nefritei post-scarlatina.
Ca stare psihica, pacientii care au nevoie de acest remediu sunt nostalgici, par sa planga fara motiv, au stari de spirit aleatorii si trec repede de la o extrema la alta, parand sa simta ca timpul trece prea lent si ca nu se vor face bine prea curand.
Sunt necesare si alte remedii asociate acestei scheme de tratament?
Pentru eradicarea infectiei streptococice, fie ea acuta sau cronica, studiile au demonstrat ca aceasta schema de tratament, particularizata de catre medicul homeopat in functie de diverse caracteristici ale pacientului, este suficienta.
Totusi, pentru ameliorarea simptomelor si pentru a-i induce micutului o stare generala mai buna, specialistul iti poate recomanda asocierea altor remedii care trateaza eficient orice infectie faringiana, ajutand la reducerea inflamatiei si a durerii, scazand febra si asa mai departe.
Dintre cele mai intrebuintate remedii pentru aceasta situatie enumeram Belladonna, Capsicum, Mercurius si nu numai.
Este necesara repetarea exudatului sau a testului rapid de identificare a antigenului streptococic?
Da. Protocolul de tratament impune monitorizarea atenta a evolutiei pacientului atat din punct de vedere clinic, cat si prin repetarea testelor de laborator. Ca si in cazul tratamentului cu antibiotic, de altfel, este imperios necesar sa ne asiguram ca infectia este complet eradicata, pentru a preveni instalarea complicatiilor, care nu sunt tocmai de ignorat.
Tu stiai ca exista alternativa homeopatica de tratare a infectiei streptococice acute la copii? Ai testat-o in familia ta?
Citește și despre:
Zgârieturi, julituri, tăieturi? Primul ajutor și prevenirea semnelor inestetice
Testarea pentru infecția cu streptococ de grup B (SGB) în sarcină
Scarlatina la copii | Semne, tratament și riscuri
Bolile copilariei
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.