Alergiile sunt un diagnostic din ce in ce mai frecvent intalnit in cabinetele medicilor de familie si ale pediatrilor, iar imunologia la copii reprezinta un subiect vast si inca incomplet stapanit. Alergiile respiratorii sunt, alaturi de cele cutanate, cele mai frecvent intalnite, iar manifestarea lor este de multe ori sezoniera, cei care sufera de asa ceva recunoscand in unanimitate ca primavara si inceputul verii este perioada cea mai neplacuta.
Pentru ca un tratament conventional ar putea sa nu fie necesar imediat sau ar putea avea o serie de efecte adverse greu de negat, multi parinti aleg, in prima instanta, sa amelioreze starea copiilor lor cu ajutorul homeopatiei. Terapia complementara homeopatica este de cele mai multe ori, suficienta.
Desigur, pentru a alege un specialist bun, e bine sa stii cum actioneaza remediul homeopatic si cum stabileste medicul care dintre remediile pe care le are la dispozitie este cel potrivit pentru tine. Din articolul urmator poti afla mai multe lucruri concrete despre cum poti trata homeopatic simptomele alergiei respiratorii ale micutului tau.
Ce este homeopatia si cum functioneaza ea?
Homeopatia a aparut cu mai mult de 200 de ani in urma, cand un medic german Samuel Hahnemann a constatat ca o substanta in cantitate infinitezimala amelioreaza simptome pe care tot ea le-ar fi putut produce in varianta concentrata. Desigur, cunostintele in acest domeniu au evoluat mult in timp, in prezent specialitatea fiind definita ca un mod de abordare unitar al organismului, care este determinat sa se reechilibreze prin cai informationale asemanatoare bolii.
Prin urmare, modul in care actioneaza homeopatia este simplu: remediul, diluat si dinamizat, transmite organismului informatii asemanatoare celor care au produs boala, pe care acesta le foloseste pentru a declansa mecanisme compensatoare, revenind incet la starea sa de echilibru si, deci, de sanatate.
Cum aleg remediul potrivit pentru mine?
In terapia homeopatica, desi aceasta integreaza si completeaza medicina clasica, nu exista un medicament pentru fiecare boala. Acelasi remediu poate fi folosit pentru multe afectiuni, dupa cum fiecarei afectiuni i se potrivesc mai multe remedii, in functie de substratul care a determinat declansarea bolii. Acesta este motivul pentru care, pentru aceeasi problema, doua persoane diferite pot primi, de la acelasi medic, doua tratamente diferite.
Daca esti la prima ta consultatie, vei avea ocazia sa descoperi ca specialistul nu te intreaba doar despre simptome si analize, ci conduce o discutie mult mai ampla, in care iti va cere cat mai multe detalii despre ce anume agraveaza si ce pare sa amelioreze problema ta, despre personalitatea ta, despre genul de reactii pe care le ai fata de diferite situatii si asa mai departe.
De aceea, te sfatuim sa nu incerci sa te tratezi cu scheme primite de cunostinte caci trebuie sa permitem doar medicilor sa utilizeze metodele terapeutice. In cursul oricarui tratament homeopatic se poate interveni la nevoie cu orice tip de alt tratament. Nu exista incompatibilitate intre tratamentul homeopatic si orice alt tip de tratament. Aplicat corespunzator si in timp util, de cele mai multe ori, tratamentul homeopatic este singurul tratament necesar si suficient pentru vindecarea si stoparea complicatiilor.
Alergiile respiratorii si modul lor de exprimare
Copilul tau trece prin perioade de nas infundat, secretii nazale transparente si apoase, dureri de cap si ochisori inlacrimati? Sau poate ca orice usoara viroza se soldeaza cu tuse prelungita, wheezing si bronsiolite, cu nopti nedormite din cauza tusei iritative. Sau, chiar mai rau decat atat, are deja un diagnostic clar de astm bronsic.
Toate acestea sunt simptome ale unei hiperactivitati pe care o manifesta aparatul respirator al micutului tau, fata de factori din mediu care nu le cauzeaza nici o neplacere altor oameni. Cele mai comune manifestari ale alergiei respiratorii sunt rinita si tusea si le vom aborda pe fiecare in parte.
Rinita
Rinita este o inflamatie a cailor nazale in cazul alergiilor, ea este produsa de un factor denumit alergen, printre cei mai comuni fiind praful, acarienii, polenul sau epiteliile de caine sau pisica. Aceasta mucoasa nazala inflamata este un mediu ideal pentru grefarea unor alte microorganisme, care pot determina complicatii concretizate in faringite, otite, laringite, traheite, bronsite si chiar pneumonii.
Pe de alta parte, interventia homeopatica prompta este de multe ori suficienta pentru a stopa simptomele si a opri o eventuala agravare. Remediile homeopatice sunt utilizate de specialistii din intreaga lume, trateaza « curat » si complet, nu provoaca reactii adverse cunoscute sau efecte secundare, uscaciunea mucoasei nazale fiind cel mai frecvent intalnit si, de asemenea, un important factor predispozant pentru grefarea florei bacteriene.
Tusea
Tusea este o reactie de aparare a organismului. Contrar unei credinte bine inradacinate, tusea nu reprezinta o boala ci este doar un simptom. La copii, tusea poate aparea in rinita, traheita, amigdalita, bronsita, pneumonie, astm si asa mai departe.
Descrierea tipului de tuse cu acuratete este esentiala pentru stabiliea unui tratament corect, caci homeopatia considera ca tusea uscata, iritativa, trebuie ajutata sa se calmeze, in timp ce tusea plina, expectoranta, trebuie ajutata si respectata. De asemenea, alegerea remediului tine cont de starea clinica a pacientului, de alte simptome asociate, de aparitia sau disparitia febrei si asa mai departe.
Cele mai frecvent recomandate remedii pentru tusea seaca sunt Drosera, Spongia tosta, Bryonia, Rumex crispus si Sticta pulmonaria.
Din contra, cand te confrunti cu problema tusei productive, iti pot fi de ajutor Ipeca, Antimonium tartaricum, Coccus cacti sau Pulsatilla.
Specialistul dvs. in sanatate va tine de asemenea cont de alte caracteristici ale tusei: daca se agraveaza noaptea, probabil ca recomandarea va fi pentru Drosera. O tuse chinuitoare se poate linisti cu Pryonia, in timp ce o tuse persistenta pana la declansarea vomei va fi calmata cu Ipeca.
Alegerea remediului depinde de asemenea de zona afectata. De exemplu, afectiunile cailor respiratorii superioare pot fi tratate cu Rumex sau Pulsatilla (nasul si faringele), cu Spongia tosta sau Caccus cacti (laringita). Pe trahee actioneaza cu efect maxim Bryonia, Drosera si Sticta. Bronhiile beneficiaza de efectul vindecator al Ipeca sau Pulsatilla, bronsiolitele se trateaza eficient cu Antimonium tartaricum, iar afectiunile pleurale, mai rare la copii, cu Bryonia.
Este evident, prin urmare, ca e important sa obtii parerea unui specialist care sa cunoasca in detaliu toate aceste elemente si sa fie capabil sa recomande remediul sau asocierea de remedii potrivita. Avand in vedere ca tusea este atat de comuna in randul copiilor, exista si siropuri standardizate, homeopatice, care contin o combinatie de remedii si pe care unii parinti le gasesc foarte eficiente in cazul copiilor lor.
Asadar, recomandarea noastra este ca data viitoare cand copilul manifesta simptome de ordin alergic, sa apelezi si la sfaturile competente ale unui medic cu competenta in homeopatie priceput. Suntem siguri ca vei avea o surpriza placuta!
Tu ai testat remediile homeopatice pentru calmarea alergiilor respiratorii ale copilului tau? In cazul vostru, ce a functionat?