Infectiile tractului respirator superior sunt cele mai frecvente afectiuni intalnite la micuti. Desi in esenta ele nu sunt grave, au potentialul de a se complica, iar disconfortul pe care il produc nu face decat sa ingreuneze tratamentul, caci este dificil sa ii explici unui copil suparat, care are dureri, care refuza sa manance sau sa se hidrateze corespunzator, de ce este atat de important sa respecte niste reguli de igiena pentru ca starea lui sa se amelioreze mai rapid.
Din fericire, o covarsitoare majoritate a acestor infectii sunt de natura virala. Din pacate, simptomele pe care le produc sunt atat de suparatoare incat parintii apeleaza la tot felul de tratamente simptomatice clasice pentru a ameliora starea generala a micutilor.
Tot din nefericire, Romania este campioana europeana la administrarea de antibiotic fara analize, fara sa fie necesar si adesea ca auto-medicatie. Unul dintre motive este acela ca parintii nu stiu ca o faringita la copil se poate trata mult mai repede, mai natural, lipsit de efecte adverse si cu rezultate superioare pentru sistemul imunitar, cu ajutorul remediilor homeopatice.
Ii pot administra remedii homeopatice copilului meu?
Desigur. Aceste tratamente sunt standardizate si testate si sunt absolut sigure pentru toate categoriile de varsta sau starile fiziologice.
Daca te ingrijoreaza faptul ca i se ofera acelasi tratament, in concentratie si doza egale cu cele primite de adult, trebuie sa stii ca in homeopatie aceasta nu este o problema, iar remediul este particularizat tinand cont de alte criterii decat cele de varsta sau greutate.
Daca te intrebi cum vei reusi sa ii administrezi copilului tratamentul, sa stii ca cei mai multi dintre micuti colaboreaza foarte bine, dupa varsta de 3 ani, atunci cand vine vorba despre « bilutele » atat de simpatice, care mai si au un gust placut, dulceag.
Iar daca discutam despre copii mai mici, remediile pot fi dizolvate intr-o cantitate mica de apa si oferite astfel, fara ca eficienta lor sa fie diminuata.
Ce remedii sunt eficiente in cazul faringitei?
Exista mai multe scheme de tratament, pe care doar medicul homeopat le poate stabili, in functie de particularitatile clinice, si nu numai, pe care le manifesta copilul tau.
Daca va fi prima ta consultatie, vei ramane probabil uimita de cat de multe detalii ti se vor cere in legatura cu copilul tau, de la aspecte care tin de felul in care s-a nascut, de evolutia sa pana la varsta pe care o are, pana la detalii legate de firea sa.
Daca medicul are deja aceste informatii in fisa micului pacient, vei fi probabil intrebata in legatura cu debutul bolii, evenimente importante petrecute in acea perioada, emotii intense traite de copilul tau si asa mai departe. Toate aceste informatii il ajuta pe medic sa aleaga cea mai eficienta schema de tratament pentru micut.
Tinand cont de toate acestea, cele mai frecvent utilizate combinatii includ:
Belladonna este in general cel mai eficient remediu la debutul unei faringite. El este util intr-o gama larga de boli inflamatorii in care se manifesta semnele cardinale ale inflamatiei, roseata si caldura, in arii bine localizate.
De asemenea, Belladonna este primul remediu homeopatic recomandat si in caz de febra mare, o caracteristica a faringitei copiilor. Adesea ochii pacientului sunt rosii, gura si gatul foarte uscate si de multe ori amigdalele sunt mult umflate.
Pielea este rosie si fierbinte, efectiv radiind caldura. Cele mai multe afectiuni care trebuie tratate cu Belladonna au un debut brusc, iar dupa aplicarea tratamentului dispar la fel de brusc. Simptomele sunt adesea mai grave dupa ora 15 sau dupa miezul noptii.
Mercurius este un alt remediu frecvent folosit in cazul durerilor de gat. In opozitie cu caldura uscata caracteristica pentru Belladonna el se foloseste asociat cu frisoane si umezeala, transpiratie. Adesea, este recomandat pacientilor care transpira abundent, au ganglionii mult mariti, hipersaliveaza si au secretii cu miros urat.
Limba poate fi usor edematiata si cu neregularitati pe margine. Halena are o tenta de putred. Pe gingii sau pe limba pot aparea ulceratii. Amigdalele sunt mult marite in volum. Durerea de gat este arzatoare, iar copiii mai mari spun adesea ca au senzatia unei umflaturi in gat.
De cele mai multe ori, in afectiunile tratabile cu Mercurius exista o cantitate mare de secretii nazale si faringiene, de culoare verde si cu miros neplacut.
Lac Caninum, cunoscut si ca Laptele Cainelui, este un alt remediu extrem de potent. Caracteristic, el este recomandat pentru durerea de gat care pare sa penduleze din dreapta in stanga si invers. Gatul e foarte sensibil la atingere, inghititul facandu-l si mai dureros.
Durerea este insotita de o senzatie de arsura care se extinde si la urechi. Gatul si limba par sa fie intepenite.
Capsicum este recomandat frecvent copiilor supraponderali, care obosesc usor si sunt foarte sensibili la suprasolicitarea fizica. Cei care beneficiaza cel mai mult de pe urma acestui remediu sunt cei care adora rutina, carora de exemplu li se face repede dor de casa cand sunt plecati in vacanta.
Acesti pacienti fac adesea infectii purulente recurente, durerea si uscaciunea gatului par sa se extinda catre urechi. Desi le este sete, consumul de apa genereaza frisoane.
Kalium Muriaticum este recomandat atunci cand pe amigdale exista depozite albicioase sau cenusii, cand acestea sunt umflate si inflamate sau cand apar ulcere la acest nivel.
Hepar Sulphur este un remediu special pentru situatiile in care durerea este una intepatoare si ascutita. De obicei se recomanda cand exista depozite purulente pe amigdale.
Durerea se extinde care urechi si se amelioreaza cand copilul bea lichide calde, dar se agraveaza cand se consuma rece, in timpul miscarilor sau la lumina puternica.
Aceste remedii se asociaza desigur cu masuri igieno-dietetice menite sa mentina starea de hidratare optima si sa previna suprainfectarea leziunilor. In cazul copiilor mici si foarte mici, este imperativa monitorizarea atenta a starii generale de catre medic.
Tu ai un medic homeopat pentru copilul tau? Care dintre aceste remedii au fost testate de voi, si cu ce rezultate?