Orice parinte considera ca e de datoria lui sa-i transmita copilului anumite valori. Pe langa valorile universale precum adevarul, binele, fericirea, libertatea, fiecare familie are un anumit set de valori propriu pe care si-ar dori sa-l vada perpetuat de la o generatie la alta.
Poate pentru unii traditia, folclorul este o valoare, pentru altii viata in natura, altii doresc sa insufle copilului ambitie sau politete sau respectul fata de alte vietuitoare … sunt nenumarate valorile pe care oamenii le pretuiesc.
Este firesc ca parintii sa se preocupe de valorile pe care le-ar placea sa le sadeasca in copil, deoarece una dintre cele mai importante functii ale familiei este si aceasta, de a transmite copiilor invataturi, de a se preocupa de latura morala, de educatie.
Insa este foarte important si modul in care se gandesc sa o faca. Sa vedem ce conteaza cel mai mult in demersul de transmitere a valorilor:
Daca un parinte vrea sa-i insufle copilului o anumita valoare, el trebuie sa creada in ea!
Degeaba ar vrea un parinte sa-si vada copilul citind, fiind pasionat de lectura, spre exemplu, daca o face doar pentru “a da bine in societate” ca are un copil cu gust spre cultura si daca parintele de fapt nu pune mare pret pe acest lucru. Copiii simt foarte bine cand suntem autentici si cand nu!
Nu putem avea pretentia ca un copil sa fie inclinat spre lectura sau spre muzica clasica atata vreme cat in casa noastra cu greu se gaseste o carte, daramite o biblioteca, sau cata vreme acordurile ce rasuna din casa noastra sunt oricum altcumva decat clasice;
Sa oferim exemplul propriu!
Orice parinte si-ar dori sa-si vada copilul rabdator, politicos, tolerant, dar copilul este de cele mai multe ori oglinda parintelui iar daca toate aceste calitati nu se reflecta in comportamentul parintelui, degeaba.
Poate sa tina un parinte teorii intregi despre cat de bine e sa fii politicos, daca se baga in fata la un rand, imbrancindu-se, in fata copilului; poate sa-i tina prelegeri despre cat de important e sa vorbim frumos daca tipetele si vorbele urate sunt la ordinea zilei in familie.
De cate ori nu am auzit in parcuri cate un parinte care “facea educatie” exprimandu-se astfel:”vorbeste frumos, mai boule!” Trist, dar adevarat- multi dintre ei nici macar nu observa contradictia!
Sa dam ocazia copilului sa exerseze anumite valori
Degeaba vrem un copil care sa devina un adolescent/adult responsabil, daca nu-i dam ocazia sa-si asume mici responsabilitati, pe masura varstei, desigur.
Daca dorim un copil increzator in sine, curajos in exprimarea opiniei, nu trebuie sa-i retezam elanul de cate ori are o opinie diferita de a noastra, nu trebuie sa-i subminam increderea in el facandu-l sa se simta neajutorat, fara niciun cuvant de spus, neluat in seama.
Daca vrem sa devina un iubitor de sport si/sau animale, nu este suficient sa i le aratam la televizor.
Sa tinem cont si de preferintele copilului!
Copilul se poate ghida spre anumite valori, dar ele nu ar trebui impuse. Sunt parinti care tin cu tot dinadinsul ca valorile familiei sa fie perpetuate si nu accepta ideea ca un copil poate avea o alta ierarhie a valorilor.
Asa se ajunge inclusiv la drame existentiale cand un parinte ii impune copilului o anumita profesie “traditie de familie” in ciuda lipsei de inclinatie a copilului, cand un parinte nu accepta ca al sau copil e mai atras de sport si drumetii decat de stiinta sau invers, ca un copil prefera sa citeasca in loc sa exploreze liber natura cum obisnuia sa faca parintele in copilarie.
Sa nu lasam copiii sa cada prada expoziei de non-valori care se regasesc, din pacate, la nivelul societatii si sa stim sa-i explicam diferenta dintre valoare si non-valoare
Vrand-nevrand tot ceea ce ii aratam noi copilului ca este bine, moral, valoros, este luat in deradere de catre altii, de catre mass-media sau alte medii.
Noi ii explicam cat e de bine sa faci totul prin forte proprii, in mod cinstit, la televior sunt promovate personaje dubioase care au “izbandit” prin furtisaguri, plagiat sau alte metode dubioase.
Depinde mult de noi sa ferim copilul de nonvalori sau si mai bine, sa invete sa le recunoasca, sa faca diferenta intre bine si rau si sa aleaga in cunostinta de cauza.
Tu ce valori vrei sa-i transmiti micutului tau?