Toleranta nu ar trebui sa fie doar un cuvant “la moda”, folosit fara a-i intelege sensurile, pentru “a da bine” in ochii celorlalti. Toleranta ar trebui practicata, fiind o atitudine de deschidere, intelegere, respect si acceptare a diferentelor care exista intre oameni.
Nu este usor sa ai o asemenea atitudine avand in vedere prejudecatile carora continuam sa le fim sclavi de multe ori, dar trebuie sa lucram in acest sens si sa oferim si copiilor nostri un bun exemplu. Adoptand si invatand de mici un comportament tolerant, macar ei, cei din noua generatie, vor reusi sa nu se lase incorsetati de clisee si atitudini discriminatorii care inca circula libere in societate, din pacate.
Ce inseamna “a fi intolerant”?
De multe ori in atitudinea noastra de zi cu zi dam dovada de intoleranta inclusiv in fata copiilor nostri, fara macar sa constientizam acest lucru. Daca am fi intrebati cu privire asupra acestui fapt am spune cu convingere ca nu suntem intoleranti , ca practicam toleranta si chiar am fi siguri pe raspunsul nostru. Insa de multe ori cadem in capcane si aratam opusul unei atitudini tolerante atunci cand:
- Facem remarci critice sau dispretuitoare la adresa unei persoane supraponderale,batrane, de alta rasa, imbracata intr-un mod diferit etc.
- Ne ferim privirile cand vedem un copil cu sindrom Down, autism, deficiente fizice vizibile si chiar le sugeram copiilor nostri sa nu se joace cu ei ca “sunt bolnavi”. La fel daca nu ne ferim privirea in schimb ne uitam fix ca la o ciudatenie a naturii si eventual scoatem exclamatii de mirare/ compatimire.
- Folosim stereotipuri care ni se par banale, precum “nu intelege ca e blonda”, “asa-s tinerii, nepoliticosi”, “toti tiganii fura”
- Facem glume la adresa unei categorii (femei, negri, evrei, muncitori)
Probabil ca multi dintre noi ne-am regasit macar cateva semne ale intolerantei. Pentru a fi un bun exemplu pentru copil trebuie sa ne schimbam si noi, in primul rand.
Cum il invatam pe copil toleranta?
Cum spuneam, un prim pas ar fi sa fim un exemplu: sa privim diferentele dintre oameni cu intelegere, sa fim atenti la ceea ce vorbim in preajma copiilor, inclusiv la acele mici glume de care spuneam anterior, care ni se pot parea amuzante dar care le vor transmite mesajul gresit ca e bine sa radem de anumite categorii de oameni sau de ceea ce este diferit. Trebuie sa acordam atentie si limbajului si sa ne cenzuram tendinta de a folosi nume dispretuitoare sau argotice la adresa unei categorii, copiii putandu-le prelua si folosi in context mai putin familiar, unde ar putea jigni sau rani sentimentele altora.
Raspunde-i copilului cu onestitate si respect atunci cand te intreaba despre anumite diferente observate. Copiii au simt al observatiei dezvoltat si pot pune intrebari care ti s-ar putea parea incomode, de genul “de ce are X doar mama?”(sau in contextual zilelor noastre de ce are doua mame sau doi tati, trebuie sa fim pregatiti pentru orice), “de ce are colegul Y o infatisare diferita/ alta culoare a pielii etc”. Putem sa le explicam ca intre oameni exista diferente dar cel mai important lucru e ca toti suntem oameni, avem aceleasi drepturi si meritam acelasi respect; ca unii oameni fac anumite alegeri si ca atata vreme cat nu ne afecteaza pe noi intr-un mod negativ noi nu avem de ce sa judecam acele alegeri.
Cauta carti/dvd-uri, jucarii care sa-i puna pe copii in legatura cu diversitatea si care sa-i invete sa respecte diferentele dintre oameni. Iar atunci cand intamplator dati de o emisiune care promoveaza clisee sau incurajeaza intoleranta, atrageti-i atentia copilului asupra prejudecatilor si explicate-le pe intelesul lor de ce sunt nocive.
Dati-i copilului posibilitatea sa interactioneze cu copii cat mai diversi, nu evitati in mod deliberat gradinitele sau scolile in care sunt integrati copii cu diverse dizabilitati; de asemenea la locul de joaca nu interziceti copilului sa se joace cu altul doar fiindca pare sarac/ este de alta rasa/ are vreo deficient fizica sau intelectuala (din pacate aceste atitudini regretabile sunt inca intalnite si in in zilele noastre!).
Calatoriti pe cat puteti cu copilul, dati-i ocazia sa vada alte popoare, alte obiceiuri, vorbiti-le despre traditii, si despre cele ale familiei dar si despre altele, diferite. Largiti orizonturile copilului atat la propriu, cat si la figurat.
Incurajaza-ti copilul sa fie sigur pe el, sa aiba incredere in sine. Cu cat un copil este mai increzator in sine insusi si se va simti mai bine in pielea lui cu atat va fi mai predispus sa-i inteleaga pe altii si sa accepte diferentele dintre indivizi. Studiile au aratat ca cei care nu-i respecta ape altii in general nu au nici stima de sine, nu sunt increzatori in ei insisi, nu se accepta si de aceea va fi cu atat mai putin probabil sa-i accepte pe altii.
A fi tolerant – Concluzii:
Sa nu uitam totusi sa-i facem pe copii sa inteleaga ca a fi tolerant nu inseamna a accepta comportamente inadecvate ca fenomenul de “bully-ing”, minciuna, furtul. Toleranta inseamna a-i respecta pe ceilalti, a invata de la ei, a pretui deosebirile si a descoperi asemanarile. Toleranta inseamna a-l accepta pe celalalt asa cum este, ca individ unic si diferit, dar nu inseamna a accepta un comportament indezirabil. A fi tolerant inseamna de asemenea a te gandi mereu sa-i tratezi pe ceilalti asa cum ti-ar placea si tie sa fii tratat.
Te-ar mai putea interesa:
Cum invata copilul politetea?
Folosim sau nu sistemul de recompense?
Frica de straini la copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.