Controalele medicale in sarcina se recomanda a fi realizate cel putin o data pe luna si cat mai curand de la data conceptiei. Din saptamanile 35-36 de sarcina femeile insarcinate sunt monitorizate saptamanal.
De indata ce ai aflat ca esti insarcinata, programeaza-te la o prima consultatie ginecologica pentru a te asigura ca totul este bine cu tine si bebelusul tau.
Care este scopul controalelor medicale in sarcina?
- In primul rand se evalueaza starea ta generala de sanatate;
- Se monitorizeaza starea copilului;
- Se descopera la timp eventualele complicatii;
- Afli informatii despre nastere.
Cand esti insarcinata se acorda o atentie sporita istoricului tau medical si al familiei tale. De asemenea, istoria medicala a tatalui prezinta importanta.
Vei fi intrebata despre eventualele boli sau tendinte familiale (cazuri de gemeni, tripleti in familia ta), despre alte interventii chirurgicale anterioare, daca au existat, daca ai mai foat insarcinata si ce s-a intamplat, eventualele avorturi.
Tot acum este posibil sa ti se adreseze intrebari menite sa evidentieze stilul tau de viata, situatii si comportamente (fumatul, consumul bauturilor alcoolice, drogurile) care ar putea afecta sarcina intr-un mod negativ, cu scopul de a le inlatura.
Masurarea tensiunii arteriale si controlul greutatii vor fi proceduri de rutina la controalele medicale din timpul sarcinii. Deoarece sarcina este o perioada in care organismul femeii se modifica pentru a se putea adapa la noua situatie, analizele de sange sunt esentiale in aceasta perioada.
Dupa controlul ginecologic, o ecografie si interpretarea analizelor de sange in majoritatea cazurilor pot idenifica sarcinile cu risc. Pe masura ce sarcina avanseaza, vei fi intrebata periodica despre miscarile copilului, cat de dese sunt sau cat de puternice.
Care este frecventa consultatiilor medicale pentru o sarcina cu evolutie normala?
Prima consultatie este recomandat sa aiba loc in prima parte a sarcinii cat mai curand in primul trimestru de sarcina dupa confirmarea celor doua liniute. Ulterior, in cazul unei sarcini cu evolutie normala pana in luna a 6-a de sarcina se recomanda cel putin un consult medical pe luna. Din luna a 7-a de sarcina pana la inceputul lunii a 9-a de sarcina se recomanda un consult o data la 2 saptamani de sarcina iar incepand din saptamana 36 de sarcina, frecventa creste la o data pe saptamana pana la nastere.
Nu in toate cazurile sarcina isi urmeaza cursul firesc
O sarcina cu risc mediu sau ridicat nu inseamna neaparat un deznodamant neasteptat si nedorit, ci doar ca se impun controale minutioase si mai frecvente decat in mod normal, pentru a identifica la timp eventuale devieri si a le combate cat mai devreme. Cele mai multe sarcini cu risc ajung la termen in cele mai bune conditii.
In timp ce sarcinile cu risc mediu pot fi urmarite prin vizite ginecologice mai frecvente sau investigatii mai speciale, sarcinile cu risc crescut pot fi urmarite prin spitalizare pe o perioada scurta, medie sau lunga, atat timp cat va fi necesar, pentru ca mama si fatul sa fie sanatosi.
O sarcina este considerata cu risc in functie de mai multi factori:
Factori de risc general precum: varsta, evolutia sarcinilor anterioare, mediul de lucru, stil de viata.
Factori cu risc obstretic-ginecologic pot fi anomalii ale aparatului genital, tratamente pentru fertilitate anterioare.
Factori de risc declansati in timpul sarcinii actuale: amenintare de avort, placenta praevia, sarcina multipla, boli infectioase, hipertensiune arteriala.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Factorul Rh in sarcina
Ghidul analizelor de sange in sarcina
Alimentatia cand astepti un bebelus
Efectele negative ale fumatului in timpul sarcinii
In ce consta amniocenteza ?
50 de Termeni medicali intalniti in sarcina
Vergeturile, ce faci cu ele ?
Exercitiile fizice in sarcina
Anemia in timpul sarcinii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.