Biopsia de vilozitati coriale este un test prenatal invaziv, care se recomanda doar in anumite situatii speciale, in care medicul are nevoie de informatii suplimentare legate de starea de sanatate a viitorului bebelus. Afla cand este indicata biopsia de vilozitati corialesi care sunt riscurile ei!
Biopsia de vilozitati coriale este un test care se efectueaza pe un fragment de tesut recoltat din placenta. Proba poate fi prelevata transcervical, prin cervix, sau transabdominal, prin peretele abdomenului.
Vilozitatile coriale contin acelasi material genetic ca si bebelusul, de aceea ele pot fi analizate pentru identificarea unor boli genetice. Testul se realizeaza intre saptamanile 10 si 13 de sarcina mai devreme decat alte teste, cum este amniocenteza. Este un test ale carui rezultate pot oferi un diagnostic de certitudine, totusi implica o serie de riscuri si nu se recomanda a fi efectuat de rutina.
Cand este indicata efectuarea bipsiei de vilozitati coriale?
Acest tip de test ofera informatii importante despre structura genetica a bebelusului si joaca un rol esential in managementul sarcinii, avand in vedere ca poate fi efectuata atat de devreme. Medicul obstetrician iti poate recomanda acest test in urmatoarele situatii:
- In cazul in care dublul test are rezultate ingrijoratoare, sau morfologia din primul trimestru a aratat ca ar exista semne de ingrijorare.
- Daca ai avut o sarcina in care s-au manifestat deja boli cromozomiale.
- Daca ai peste 35 de ani.
- Daca in familia ta sau a tatalui copilului exista antecedente de boli genetice, cum e cazul sindromului Down, a bolii Tay-Sachs sau a fibrozei chistice.
Nu trebuie sa te astepti ca biopsia de vilozitati coriale sa iti ofere garantia ca viitorul bebelus este perfect sanatos. Analiza nu poate detecta, de exemplu, defectele de tub neural. Acestea se diagnosticheaza prin ecografie sau amniocenteza.
Care sunt riscurile biopsiei de vilozitati coriale?
Desi aceasta manopera medicala este destul de sigura, exista o serie de riscuri asociate pe care trebuie sa le cunosti si pe care le vei lua probabil in calcul inainte de a decide daca doresti sau nu sa efectuezi acest test:
Avort spontan. Riscul de avort spontan in cazul biopsiei de vilozitati coriale este similar cu riscul de avort in cazul amniocentezei si e evaluat la aproximativ 7%. In cazul in care, ecografic, se stabileste ca bebelusul este mai mic decat varsta sa gestationala, riscul acesta creste.
Sensibilizare la factorul Rh. In timpul biopsiei de vilozitati coriale, celule din sangele bebelusului ar putea ajunge in sangele mamei. Daca ai Rh negativ si nu ai dezvoltat inca anticorpi anti-Rh, dupa biopsie ti se va administra un ser denumit imunoglobulina anti-Rh, care va bloca formarea anticorpilor anti-Rh, ce traverseaza placenta si distrug hematiile bebelusului.
Infectie. In foarte rare cazuri, biopsia de vilozitati coriale poate declansa o infectie intrauterina.
Unele studii au demonstrat ca, din motive necunoscute, biopsia de vilozitati coriale poate determina aparitia de malformatii la nivelul degetelor bebelusului. Aceste rezultate au fost insa demonstrabile doar in cazul in care manevra a fost efectuate la sarcini mai mici de 10 saptamani.
In ce consta biopsia de vilozitati coriale?
Recoltarea probei poate fi efectuata intr-o clinica sau in spital, insa nu este necesara spitalizarea. In prima faza, medicul va efectua o ecografie care sa indice clar pozitia bebelusului, pentru a evita ranirea lui in timpul recoltarii probelor.
Daca recoltarea se face transabdominal, prin peretele abdomenului, se va realiza intai dezinfectia pielii cu un antiseptic de uz chirurgical. Apoi, medicul va insera un ac lung prin peretele abdomenului, pana in uter. Unele femei spun ca au simtit o intepatura puternica in momentul in care acul trece prin piele, si crampe asemanatoare menstruatiei atunci cand acul trece prin peretele uterin. Medicul va aspira proba de tesut intr-o seringa si apoi va extrage incet acul.
Daca recoltarea se face transcervical, se va incepe de asemenea prin efectuarea unei antisepsii locale, cu un antiseptic special, adecvat pentru interiorul vaginului. Medicul va folosi un speculum vaginal, apoi va introduce prin cervix un tub lung. Cand tubul atinge placenta, se va aspira usor o proba mica de tesut.
Dupa recoltare, medicul va monitriza activitatea cardiaca fetala. O sangerare vaginala redusa este posibila imediat dupa recoltare. De asemenea, este posibil ca medicul sa programeze o ecografie 2-3 zile mai tarziu, pentru a verifica starea bebelusului.
In ziua respectiva, medicul va recomanda sa eviti exercitiile fizice intense si activitatea sexuala. Trebuie sa contactezi medicul imediat in cazul in care faci febra, sangerezi sau pierzi lichid amniotic sau daca ai contractii puternice.
Cand primesc rezultatele?
In functie de analizele care au fost solicitate, rezultatele pot fi disponibile in cateva zile sau in 2 saptamani. Biopsia de vilozitati coriale are o marja de eroare extrem de mica, rezultatele fals pozitive fiind extrem de rare, atat de rare, incat din punct de vedere statistic nu sunt luate in calcul. Totusi, trebuie sa retii ca aceasta analiza nu poate identifica toate defectele congenitale!
Tie ti-a fost recomandata biopsia de vilozitati coriale? Ai facut-o? Cum a fost aceasta experienta?