Esti in al treilea trimestru, in luna a 8-a de sarcina care dureaza de la saptamana 32 la saptamana 36 de sarcina.
Tu ai 36 saptamani de sarcina, copilul tau este in vartsa de 34 saptamani.
Al III trimestru dureaza de la saptamana 28 la saptamana 40, corpul tau se pregateste pentru nastere, copilul continua sa creasca.
TU: Din saptamana 36 de sarcina se recomanda controale medicale saptamanale deoarece nasterea poate avea loc in orice moment. Corpul tau incepe sa se pregateasca de travaliu.
Travaliul este o experienta unica, insa reprezinta un efort imens pentru muschii uterului. Marea majoritate a senzatiilor pe care le vei simti vor veni de la muschii si nervii din jurul uterului. In ultimele saptamani de sarcina copilul coboara in interiorul uterului pregatindu-se de nastere, iar colul uterin sufera mai multe modificari. Din acest motiv, la ultimele controale prenatale este analizat cu atentie colul.
Situatiile care impun declansarea nasterii pot fi legate de probleme ale mamei sau ale fatului. In ceea ce o priveste pe mama, preeclampsia, hipertensiunea arteriala, diabetul sau probleme renale materne sunt cele mai comune situatii. Cand vine vorba despre bebelus, orice semn de suferinta fetala poate impune interventii medicale pentru inductie.
O situatie speciala este reprezentata de gravidele care au depasit termenul. In cazul lor, protocoalele medicale difera de la o tara la alta si de la un spital la altul, cel mai in masura sa evalueze corect situatia fiind insa medicul care monitorizeaza sarcina si care este familiarizat cu evolutia acesteia si a gravidei. Descopera in continuare alaturi de noi care sunt cele 5 metode de declansare a travaliului practicate de catre medici.
Doctorul iti va analiza colul uterin pentru a vedea daca s-a subtiat si daca s-a dilatat, indicii ce-ar putea semnaliza iminenta travaliului. Tot atunci ti se va recomanda o analiza pentru depistarea streptococului de grup B.
Aceasta bacterie este inofensiva in mod obisnuit insa se poate transmite fatului in timpul nasterii. Un procent de 1-2 % din nou-nascuti a caror mame sunt purtatoare de streptococ de grup B sunt infectati si pot prezenta: o infectie a sangelui, meningita, pneumonie. Screeningul secretilor vaginale se face de obicei in saptamanile 35-37 de sarcina. Femeilor purtatoare de streptococ de grup B le sunt prescrise anumite antibiotice permise in sarcina pentru tratatea infectiei.
Pentru a-ti proteja picioarele, care se umfla foarte usor in aceasta perioada, poarta incaltaminte legera, fa miscare , consuma o cantitate adecvata de apa si evita sarea si grasimile. Te-ar putea ajuta sa stai cu picoarele ridicate ori de cate ori ai ocazia.
Desi va fi vorba doar de cateva zile (3-5 zile) de stat in spital dupa nastere, circumstantele speciale din acele momente necesita pregatiri cu ceva timp inainte. Ti-ai pregatit bagajul pentru spital? Cu atat mai mult cu cat nasterea te poate lua prin surprindere dintr-un moment in altul in aceasta perioada.
Te-ar mai putea interesa:
Cum arata nou-nascutul ?
Importanta relaxarii in timpul travaliului
Pericolele nasterii medicalizate excesiv
Voi suporta durerea nasterii?
Etapele nasterii naturale
COPILUL TAU: Bebelusul masoara acum 33 cm din crestet pana la pelvis si in jur de 51 cm din crestet pana la talpi. Cantareste in jur de 2,8 kg.
In saptamana 36 de sarcina majoritatea bebelusilor sunt pozitionati cu capul in jos, pregatindu-se de marea intalnire.
Pozitia bebelusului poate afecta nasterea si poate fi aflata prin palparea abdomenului de catre doctor. Prezentatia transversa sau oblica este atunci cand bebelusul s-a pozitionat pe diagonala si este comuna doar unui procent de 1% dintre bebelusi. Aceasta pozitie face imposibila nasterea naturala, fiind o indicatie clara de operatie cezariana.
Copilul are deja toate simturile dezvoltate. Nou-nascutii vad doar la 15-20 cm distanta, dar cu toate acestea iti va distinge trasaturile fetei. Ochii continua sa se dezvolte in primele satamani dupa nastere.
Vocea ta este prima pe care o va recunoaste. Plamanii s-au dezvoltat complet si continua productia de surfactant, o substanta ce are rolul de a mentine deschise alveolele pulmonare.
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 37 de sarcina
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.