Sarcina este o perioada aparte din viata unei femei cand corpul ei trebuie sa se adapteze la noua si marea schimbare ce are loc in cele 40 de saptamani de sarcina. Pentru a controla daca aceasta adaptare are loc corect, fara dezechilibre care pot avea repercursiuni asupra sanatatii mamei si bebelusului si pentru a le scoate in evidenta cat mai devreme se recomanda analize de sange periodic, in fiecare trimestru de sarcina.
Atunci cand testele de rutina evidentiaza unele dereglari medicul care urmareste evolutia sarcinii va recomanda analize mai amanuntite. Parametrii normali ai sangelui si urinei variaza in timpul sarcinii. Unele valori considerate bune pot fi pe parcursul sarcinii indicatori de patologie si invers.
Grupa sanguina si Factorul Rh in sarcina
Examenul pentru identificarea grupei sanguine si a factorului Rh se face la inceputul sarcinii. Grupele de sange sunt A,B, AB si 0. Rh-ul poate fi pozitiv sau negativ.
Daca factorul Rh este pozitiv nu este necesar sa se faca si alte analize de sange. In schimb daca factorul Rh este negativ sunt necesare si alte analize pentru identificarea eventualei prezente a anticorpilor antiRh in sangele mamei. Citeste mai mult despre incompatibiulitatea de Rh.
Examenul hematologic sau hemoleucograma in timpul sarcinii
Hemoleucograma ofera informatii pretioase despre numarul si volumul globulelor rosii, numarul si raportul dintre diversele tipuri de celule albe. De asemenea ofera informatii despre dozarea hemoglobinei, hematocritului si numarul de trombocite.
Hemograma este o analiza de rutina in sarcina si in acelasi timp una fundamentala si se va repeta de mai multe ori in timpul sarcinii deoarece ofera informatii despre functionarea diverselor organe si aparate. Nivelului hemoglobinei din sange evidentiaza prezenta anemiei, frecventa prezenta in randul femeilor insarcinate.
Masurarea glicemiei in timpul sarcinii
Glicemia masoara concentratia gluzozei (zaharul din sange). Masurarea glicemiei este un test de rutina in timpul sarcinii si serveste la evidentierea unor dezechilibre, inainte de a deveni simptomatice si sa evolueze in afectiuni precum diabetul getational sau toleranta alterata la glucoza. Pentru depistarea diabetului gestational se foloseste testul de toleranta la glucoza.
Creatinina in timpul sarcinii
Nivelul creatininei din sange poate fin un indicator al felului in care functioneaza rinichii in timpul sarcinii. Daca ar fi sa definim creatinina putem spune ce este un produs refuzat de organism si care calatoreste prin sange fiind filtrat si apoi eliminat de rinichi. Astfel, atunci cand se inregistreaza o valoare crescuta a creatininei in sange acest lucru indica o incapacitate a rinichilor de a se adapta la sarcina.
Transaminazele in timpul sarcinii (TGO si TGP)
Valorile transaminazelor din sange indica starea de sanatate si functionare a ficatului. Functia ficatului este foarte importanta in timpul sarcinii deoarece mici dereglari ale acestuia pot avea o influenta la nivel general (se poate produce icterul de staza).
Masurarea valorilor fierului (sideremia) in timpul sarcinii
Fierul prezent in globulele rosii are importantul rol de transportare a oxigenului. Sideremia este o valoare care ofera informatii privitoare la cantitatea de fier disponibil pentru diverse tesuturi si organe.
Citeste mai multe despre lipsa de fier ce are ca rezultat anemia in timpul sarcinii.
Analizele de sange pentru bolile infectioase in timpul sarcinii
Inca de la inceputul sarcinii se recomanda analize pentru bolile infectioase:
- VDRL si TPHA (sifilis). Sifilisul este o boala destul de raspindita dar care descoperita la inceputul sarcinii poate fi tratata cu usurinta fara a produce prejudicii copilului.
- Se vor face analize la HBsAg(hepatitaB), HCV (hepatita C) si HIV (SIDA) deoarece riscul de transmitere a acestor boli in sarcina este foarte mare.
- Toxoplasma, cytomegalovirus, herpes simplex, rubeola, listeria sunt boli cu risc scazut si uneori asimptomatice la adulti dar care prezinta risc crescut daca sunt contactate pentru prima data in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru de sarcina cand pot produce malformatii grave. La inceputul sarcinii se efectueaza aceste analize pentru a se afla daca mama are imunitate (anticorpi) la aceste boli. Daca in urma analizelor reiese ca mama a avut aceste boli nu este neaparat necesar sa se mai repete, dar acest aspect este stabilit de medicul obstretician. Citeste mai multe despre infectiile grave in timpul sarcinii.
Controlul coagularii sangelui in timpul sarcinii (activitate protrombina, timp quick, APTT)
Factorii de coagulare se vor urmari constant deoarece sarcina aduce modificari procesului de coagulare a sangelui. Un echilibru instabil al factorilor de coagulare trebuie tinut sub control in eventualitatea unor pierderi mari de sange care se vor produce in momentul nasterii. In cazuri speciale medicul obstretician va face recomandare pentru dozarea factorului V Leiden din sange.
Analiza TSH in timpul sarcinii
TSH-ul diagnosticheaza eventualele disfunctii tiroidiene. In functie de valorile obtinute se va administra un tratament adecvat pentru dezvoltarea normala a fatului.
Analizele urinei in timpul sarcinii
In timpul sarcinii se vor efectua anumite teste ale urinei: sumarul de urina si urocultura in urma carora se pot obtine informatii despre starea organismului in general si a aparatului urinar in particular.
Sumarul de urina este un test de rutina in timpul sarcinii, util pentru a verifica daca in urina sunt prezente proteine (albumina) sau glucoza. Prezenta excesiva a albumiei in urina poate sugera o functionalitate renala neeficienta, in timp ce cantitatea mare de gluzoza in urina poate sugera aparitia diabetului gestational.
Prezenta unor cantitati mari de proteine in a doua jumatate a sarcinii impreuna cu valori mari ale tensiunii arteriale pot indica preeclamsia o complicatie in timpul sarcinii. Urocultura se va efectua periodic si este cu atat mai mult necesara atunci cand se suspecteaza o infectie urinara in timpul sarcinii deoarece permite sa se verifice daca exista sau nu bacterii in urina.
Recoltarea urinei se face dimineata dupa o igiena adecvata a organelor sexuale externe. Recoltarea pentru urocultura necesita o atentie speciala. Se va folosi un recipient steril si se va recolta urina dupa ce se elimina primul get direct in acest recipient.
Analize ale secretiilor vaginale in timpul sarcinii
Analiza secretiilor vaginale in timpul sarcinii se efectueaza de la inceputul sarcinii cat mai devreme pentru a permite identificarea unei posibile infectii care ar putea afecta sarcina.
Examenul secretiei vaginale poate evidential infectia cu Chlamydia, Mycoplasma hominis sau Streptococul de grup B care pot fi tratate cu antibiotice sigure in timpul sarcinii. In cazul in care rezultatul la secretiile vaginale este pozitiv, in timpul travaliului se va administra tratament cu antibiotic pentru a se reduce riscul de transmitere a infectiei la copil.
Testele de screening pentru afectiuni cromozomiale
Testele de screening pentru afectiuni cromozomiale sunt analize de sange total inofensive, fara caracter invaziv. Aceste teste nu ofera insa un diagnostic sigur in proportie de 100% ci doar prezinta nivelul de risc a doua patologii: trisomia 18 (sindromul Edword) si trisomia 21 (sindromul Down).
Daca procentul de risc evidentiat de aceste teste este ridicat se recomanda efectuarea unei amniocenteze. Citeste mai multe informati despre dublul si triplul test sau cand se efectueaza amniocenteza
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.