Diabetul gestational este un tip de diabet care se instaleaza sau este recunoscut pentru prima data in timpul sarcinii si afecteaza modul in care celulele utilizeaza glucoza – zaharul din sange. Diabetul gestational afecteaza aproximativ 2-3% din sarcini si determina cresterea glicemiei, care poate pune probleme pentru mama si sanatatea bebelusului.
Diabetul gestational, ca orice tip de diabet, se instaleaza atunci cand organismul are dificultati in producerea si utilizarea insulinei. Insulina este responsabila de utilizarea glucozei (zaharul din sange) ca sursa de energie. Atunci cand nivelul de insulina este scazut, nivelul de glucoza din sange poate creste dramatic.
Cand o gravida sufera dinaintea sarcinii de diabet zaharat poate fi nevoie de ajustarea dozelor de insulina pe toata perioada sarcinii. Diabetul gestational nu este provocat de diminuarea sintezei de insulina ci este mai degraba o consecinta a modificarilor normale ale metabolismului glucozei necesar pentru dezvoltarea copilului.
Pentru multe femei insarcinate diabetul gestational se instaleaza fara semne sau simptome vizibile. Dupa nastere cele mai multe paciente revin la o toleranta normala la glucoza. Un procent de 60%, insa, au un risc crescut de a devini diabetice in urmatorii 16 ani. Este foarte important sa se depisteze aceasta conditie in timpul sarcinii.
Care sunt factorii de risc pentru diabetul gestational?
Orice femeie insarcinata poate dezvolta diabet getational insa anumite femei au un risc mai crescut daca:
- Au antecedente familiale sau personale
- Au varsta mai mare de 25 de ani
- O sarcina anterioara cu un bebelus ce a avut la nastere o greutate de peste 4.100 kg
- Femeile supraponderale au un risc mai mare dar si femeile insarcinate care iau in greutate prea mult sau brusc in timpul sarcinii
- Lipsa activitatii fizice
- Apartenenta la o etnie cu risc ridicat
- Hipertensiune arteriala si/sau istoric de afectiuni cardiovasculare
- Valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor
- Au fost depistate cu sindromul ovarelor polichistice
Riscurile la care sunt supusi bebelusii a caror mame sufera de diabet in timpul sarcinii pot fi:
- Macrosomia – in bebelus cu o greutate exagerat de mare la nastere care poate face nasterea naturala imposibila.
- Hipoglicemia – bebelusii a caror mame au suferit de diabet gestational pot suferi de hipoglicemie (nivel scazut al zaharului din sange) la scurt timp dupa nastere, deoarece productia proprie de insulina este foarte mare. In aceste cazuri bebelusul poate primi intravenos solutie cu glucoza pentru restabilirea glicemiei. Exista un risc si mare mare ca episoadele severe de hipoglicemie sa provoace convulsii.
- Icterul neo-natal
- Intarzierea dezvoltarii pulmonare
- Posibile malformatii congenitale
- Un risc crescut ca bebelusul sa dezvolte diabetul de tip 2. Copiii a caror mame au suferit de diabet gestational au un risc mai mare de a dezvolta obezitate si diabet de tip 2 mai tarziu in viata.
Diabetul gestational netratat poate duce la moartea unui copil, fie inainte sau la scurt timp dupa nastere. Detectarea precoce si tratamentul adecvat al diabetului gestational pot contribui la prevenirea complicatiilor.
Ce este testul de toleranta la glucoza si in ce saptamana de sarcina se face?
Testul de screening al nivelurilor sanguine de glucoza pentru diabetul gestational se poate efectua de la inceputul sarcinii dar este recomandat ca test de rutina din saptamanile 24-28 de sarcina. Daca acest test indica niveluri ridicate ale glucozei in sange se va programa un test de toleranta la glucoza.
Testul de toleranta la glucoza este un test care permite diagnosticarea sigura a diabetului gestational. Testul de toleranta la glucoza se efectueaza dimineata iar in timpul lui nu este permis sa manance, sa bea, sa fumeze sau sa mestece guma. Gravida va bea o solutie de glucoza siropoasa pe stomacul gol.
Se recolteaza probe de sange si inainte administrarii solutiei cu glucoza. Se recomanda ca in ultimele 72 de ore pacienta sa aiba dieta sa normala, obisnuita. Ultima masa trebuie sa fie cu cel putin 8 ore inaintea efectuarii testului de toleranta la glucoza. Sunt permise doar cantitati mici de apa.
Apoi se va trece la masurarea glicemiei la 60, la 120 si 180 de minute de la administrarea glucozei. Limitele valorilor normale ale testului de toleranta la glocoza poate sa difere de la un laborator la altul . De regula, o valoare a glicemiei mai mica de 130-140 miligrame pe decilitru (mg / dl), sau 7.2 – 7.8 milimoli pe litru (mmol / L), este de obicei considerata normala pentru un test de toleranta la glucoza.
In schimb, daca nivelul glicemiei la una din probe este mai mare decat in mod normal, inseamna ca exista un risc mai mare pentru a dezvolta diabet gestational iar medicul care urmareste evolutia sarcinii poate propune efectuarea unui nou test pentru un diagnostic de certitudine.
Veti fi rugata sa mancati in timpul noptii pentru determinarea glicemiei. Apoi, veti bea o alta solutie dulce – acesta contine o concentratie mai mare de glucoza – si nivelul glicemiei va fi verificat pe o perioada de trei ore. Daca cel putin doua din cele 3 determinari ale glicemiei prezinta valori crescute veti fi diagnosticata cu diabet gestational.
Studiile au aratat ca pentru 80-90% din pacientele cu forma usoara de diabet gestational este suficient sa se instituie modificari ale dietei si practicarea exercitiilor fizice regulat. In alte cazuri sunt necesare injectiile cu insulina.
Cand sarcina se apropie de termen, travaliul poate fi indus artificial daca se suspecteaza o crestere prea mare in greutate a bebelusului sau daca diabetul gestational a afectat circulatia placentare. Dupa nastere nivelurile sanguine ale glucozei revin la normal in majoritatea cazurilor . Se recomanda pacientelor cu diabet gestational o reevaluare la 6-12 saptamani dupa nastere.
Ai o intrebare legata despre sarcina sau despre cum va fi nasterea? Comunitatea Clubul Bebelusilor te poate ajuta in sectiunea intrebari si raspunsuri.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.