A avea grijă de familie este o responsabilitate imensă ce presupune, printre altele, atât protecția celor dragi cât și alegerea celor mai bune decizii privind sănătatea și starea lor de bine. Și deși nu sunt multe studii legate de rolul exact pe care proaspeții tătici îl joacă în alăptare, este clar că ei contribuie în mod esențial la succesul alăptării. Tocmai de aceea este nevoie ca, înainte de naștere, ambii părinți să se informeze corect legat de alăptare și apoi, împreună, să decidă cum își doresc să își hrănească puiul. Având încă de dinaintea venirii pe lume a celui mic o imagine clară asupra alăptării, va fi mai ușor în momentul apariției dificultăților, să fie găsite resurse pentru depășirea lor.
Cum pot ajuta tăticii în alăptare
Unii tați simt că nu prea au ce să facă atunci când mama stă mai tot timpul cu copilul la sân. Dar este important ca și tatăl să participe la îngrijirea copilului, mai ales că sunt atât de multe situații în care poate fi implicat. În primul rand este important ca tăticii să ajute la limitarea numărului de musafiri și timpului de vizită al acestora. Mama are nevoie de odihnă iar bebelușul de liniște. În al doilea rând, un tată se poate ocupa de tot ce ar trebui făcut prin casă dar și de pregătirea mesei. Proaspetele mămici uită să mănânce, deși organismul lor consumă energie suplimentară pentru a produce lapte, așa că este nevoie ca partenerul de viață să se ocupe de hrănirea mamei. Îi poți face masaj, o poți îmbrățișa cât timp alăptează și o poți încuraja atunci când sunt momente mai dificile.
Legat de conectarea cu bebe sunt foarte multe momentele în care poți ajuta. Îi poți face baie și îl poți schimba. Atât de haine cât și de scutec. Îl poți ține în brațe că să doarmă, după ce a fost alăptat, îi poți cânta și vorbi, îl poți liniști dacă plânge. Bebelușii au nevoie de mult contact piele pe piele nu doar cu mama ci și cu tatăl. Sigur vei găsi timp pentru îmbrățișări și mângâieri cu puiul tău. Când îl vezi că începe să dea primele semne de foame – scoate limbuța, caută sânul cu capul sau plescăie – du-l în brațele mamei pentru a fi pus la sân. Citește și despre: Este divin să îți poți alăpta puiul, laptele matern este aur pentru bebe și alăptarea este terapie pentru mamă
Cum poate ajuta tatăl când alăptarea nu merge bine
Alăptarea are nevoie de timp și de învățare. Deși este un lucru normal, natural, se întâmplă să nu meargă totul perfect de la început și multe mame au nevoie de ajutor. Dacă mămică are răni sau disconfort la fiecare masă și aveți și multe necunoscute legate de hrănirea bebelușului, nu ezita să chemați un consultant certificat în lactație care să ajute cu atașarea la sân și cu informații corecte legate de alăptare. Foarte des mamele se îngrijorează că bebelușii nu mănâncă foarte bine. Spune-i partenerei tale cât ești de mândru de ea și, ca să o asiguri că cel mic primește lapte matern suficient, urmăriți împreună indicatorii alăptării.
Totul merge bine dacă bebelușul se aude și se vede înghițind activ, se trezește singur pentru a cere de mâncare după o oră, o oră și jumătate până la maxim 3 ore, pare satisfăcut și mulțumit după masă, sânii mamei sunt mai moi după masă, iar în 24 de ore, are 3-4 scaune și udă 6 scutece de pipi, din a 6-a zi de viață. Este important să o susții în a alăpta exclusiv dacă mama își dorește acest lucru. Nu îi propune să îi oferi un biberon de înlocuitor al laptelui matern, în ideea de a o lăsa să se odihnească sau când o vezi că nu este un moment ușor pentru ea. Orice biberon primit de nou născut poate sabota complet alăptarea. Are nevoie de susținerea ta în orice clipă, așa că fii prezent lângă ea, chiar dacă iți este greu să nu oferi soluții rapide. Când nu știi exact ce are nevoie, recunoaște-i asta și intreab-o ce anume își dorește.
Ce e important să știe tatăl despre alăptare
Laptele matern este ușor de digerat, așa că bebelușul poate părea că cere foarte des la sân. Și este perfect normal să fie alăptat ori de cate ori cere. Este de asemenea normal ca mămica, bombardată de furtuna hormonală și de grijile noului rol căruia trebuie să îi facă față, să se simtă obosită, presată, încărcată. Nu înseamnă că vrea musai o soluție pentru o situație anume, ci are nevoie să fie auzită și ținută în brațe atunci când plânge. Citește și despre: Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor
Deși vei primi multe sfaturi din stânga și din dreapta despre cum ar trebui hrănit și îngrijit bebelușul, este important să vezi ce este corect și ce anume vi se potrivește vouă. Alăptarea, ca orice lucru complet nou, necesită un pic de timp de învățare, ceea ce poate aduce și un pic de frustrare, pentru că bebelușul are nevoie să fie hrănit acum, nu după ce se mai perfecționează tehnicile. Și s-ar putea să încasezi tu bobârnacele situației acesteia. Deși greu, încearcă să nu le iei personal. Mămica doar pe tine te are și doar în tine are încredere. Nu înseamnă că nu te mai iubește, ci doar că este copleșită și are nevoie de un umăr puternic care să o sprijine.
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE