Mă numesc Elena, sunt mamă de 2 copii și vreau să vă spun povestea mea de alăptare a celui de al doilea bebe. Pe primul copil (acum în vârstă de 6 ani) l-am alăptat aproape 3 ani, așa că la a doua sarcină nu m-am preocupat nicio clipă de partea de alăptare. Doar aveam atâta experiență, trecusem prin ragade, sâni angorjați, furia laptelui. De data asta am născut prin cezariană (la primul bebe fusese naștere naturală). Cu toate astea, laptele a venit imediat, bebe mi-a fost adus rapid, dar… surpriză, nu reușea deloc să se atașeze.
Am zis că nu e o problemă, va reuși până la urmă. Bebe a făcut apoi un icter destul de pronunțat și următoarele 3 zile și nopți le-a petrecut la fototerapie. În acest timp, mă mulgeam să mențin lactația și să îi trimit lăptic lui bebe. În aceste 3 zile mi-a fost adus doar de 2 ori să îl pun la sân, dar tot nu reușea să se atașeze. Asistentele îmi spuneau să nu mai insist că fiind icteric adoarme repede de la efort. Deși în contractul semnat cu maternitatea privată era prevăzut și un consultant în alăptare și chiar l-am solicitat, nu a venit nimeni să ne vadă.
Citește pe larg despre: Să înțelegem icterul la nou-născut: cauze, tipuri de icter, fototerapia și posibile complicații
Acasă, am continuat să mă mulg și să îi dau cu biberonul. Cum nu reușeam să scot suficient, mai suplimentam și cu lapte praf. Bebe încă mai avea icter, adormea repede , dar insistam să îl pun și la sân în speranța că va reuși să se atașeze. Ceea ce nu făcea decât să mă frustreze și mai mult. După 3 zile de chin, am sunat la 07Alaptare, iar a doua zi a venit consultantul în alăptare să ne vadă.
Simona ne-a ajutat cu atașarea, cu evaluarea de fren și a realizat că bebe avea maxilarul contractat, cel mai probabil din cauza poziției din burtica. De aceea nu reușea să se atașeze corect. Ne-a sugerat câteva ședințe la osteopat. Citește pe larg despre: Frenul restrictiv poate afecta hrănirea la sân a bebelușului. Intervenția de frenectomie (tăierea frenului lingual)
Nu eram prea încrezătoare că osteopatia e o soluție, dar după prima ședință, cum bebe plângea de foame, am zis să îl pun la sân. Am rămas surprinsă că s-a atașat imediat și chiar a supt activ. Am mai continuat cu lapte muls câteva zile, iar după a doua ședință la osteopat, am rămas pe alăptare exclusivă. Citește pe larg despre: Lasă-ți bebelușul pe mâna vindecatoare a osteopatiei, terapia binefăcătoare bebelușilor. Beneficiile ei în alăptare
Bebe are acum 7 luni jumătate și de 5 luni e alăptat exclusiv. Dacă nu ar fi fost Simona probabil nu am fi reușit să scăpăm așa repede de supliment și de pompat lapte. Consider că orice mămică la început de drum care întâmpină probleme în alăptare, ar trebui să beneficieze de ajutorul unui consultant. Eu una încă apelez la Simona cu diverse întrebări despre medicamente sau proceduri medicale compatibile cu alăptarea.
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Simona Ivanciu, consultant în lactație IBCLC
Contactul dintre mamă și copil este un drept de care trebuie să beneficieze fiecare cuplu mamă-copil. Chiar dacă bebelușul are icter, fie el și pronunțat, se pot găsi soluții, în maternitate, în orice maternitate, pentru ca bebelușul să stea acolo unde îi este locul – în brațele mamei sale. Știu că după naștere numai de “discuțiile” cu personalul medical nu avem nevoie. Dar este important să știi că pentru bebeluș timpul petrecut departe de mama sa este unul pe care îl resimte incredibil de dureros. Bebelușul nu are noțiunea timpului. El nu știe că după câteva ore, după câteva zile, va fi luat în brațe de cineva. El știe doar că nu e ținut în brațe și-atât. Poate sună dur, poate sună dramatic, dar asta este realitatea. Cere să se respecte dreptul tău de a-ți ține copilul în brațe și luptă pentru dreptul lui de a fi ținut în brațe. În orice moment.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE