“Gura lumii” spune ca alaptarea peste 1 an este inutila. “Gura lumii stiintifice” spune ca, dimpotriva, exista beneficii majore pentru alaptarea prelungita! Ce înseamnă alaptare prelungita? In primul rand se cuvin niste explicatii ale sintagmei “alaptare prelungita”: este o conventie pentru a desemna alaptarea dupa varsta de 1 an pentru ca, din pacate, in multe societati occidentale aceasta este considerata “varsta limita” la care alaptarea mai este considerata “normala” de catre o parte a populatiei.
De fapt alaptarea nu are un “termen limita” astfel incat daca depasim acel termen sa devina alaptare “prelungita”. In orice caz acest termen nu ar fi 1 an ci eventual 6 (ani). Dar avand in vedere presiunile care se fac asupra mamelor sa renunte la alaptarea copilului mai mare de 1 an am hotarat sa folosim termenul de “alaptare prelungita” si sa-i enumeram avantajele. Aceasta deoarece exista si mame care desi alapteaza peste 1 an o fac fiindca asa vrea copilul dar ele nu sunt sigure ca exista beneficii.
Alte mame desi stiu ca exista beneficii ale alaptarii prelungite ar vrea sa le prezinte “sistematizat” celor care le descurajeaza sa continue alaptarea, in special membrilor familiei. Iata prin urmare care sunt avantajele alaptarii atat cat doreste copilul si mergerea pe auto-intarcare sau cel putin o intarcare treptata. Iata care sunt cele 7 beneficii ale alaptarii prelungite?
Si dupa varsta de 1 an laptele matern isi pastreaza valoarea nutritiva
Chiar daca copilul mananca bine alimente solide laptele matern contribuie cu multe calorii si ramane cel mai adaptat lapte pentru bebe, mult mai potrivit si mai sanatos decat orice formula sau decat laptele oricarui animal. Avand in vedere ca nici un copil nu este dispus sa renunte la lapte total de la doar 1 an ar fi pacat sa nu-i oferim in continuare lapte “premium” ci un surogat inferior din toate punctele de vedere.
CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să știi despre alăptarea copilului mai mare de 1 an
Laptele matern continua sa ofere anticorpi pe toata durata alaptarii!
Aspectul transimterii de anticorpi este foarte important si nu poate fi “rezolvat” altfel decat prin alaptare. Sistemul imunitar al copilului se definitiveaza in jurul varstei de 6-7 ani prin urmare este firesc ca si dupa 1 an copilul sa se imbolnaveasca iar laptele matern poate fi “mana cereasca” in cazul racelilor, enterocolitelor, varicelei chiar si la copiii de 2-3-4 ani!
Alaptarea scade febra, previne deshidratarea, reface flora intestinala, asigura confort emotional prin urmare atunci cand copilul se imbolnaveste mamele nu pot decat sa fie fericite ca nu au renuntat la alaptare mai devreme.
Alaptarea asigura suport pentru dezoltarea emotionala
Cercetari si studii recente arata o incontestabila legatura intre alaptarea indelungata si dezvoltarea si sanatatea mentala a copiilor precum si preintampinarea tulburarilor de comportament. Desi tendinta este de a se crede ca aceia dintre copiii care au fost alaptati mult sunt “mamosi” si dependenti, realitatea este ca ei dezvolta un ascutit sentiment al propriei valori, capata o mare incredere in sine si vor sti sa isi manifeste independenta.
Dimpotriva, un copil intarcat prea devreme si impotriva vointei sale are inclinatia sa devina mai “lipit de mama”, pentru a compensa pierderea suferita. De asemenea copiii alaptati indelungat nu isi cauta “substitute”, obiecte de atasament gen paturici, jucarii de plus, suzete care daca sunt ratacite prin casa, deteriorate sau pierdute isca o tragedie.
Alaptarea contribuie la dezvoltarea vorbirii copilului
S-a constatat ca suptul sanului dezvolta anumiti muschi faciali mult mai bine decat suptul unei tetine artificiale, maxilarul copilului este astfel antrenat prin suptul la piept incat devine mai puternic si astfel se previne apraxia (intarzieri si tulburari de vorbire).
Acestea sunt avantajele majore pentru copil, dar exista beneficii mari si pentru mama care alapteaza peste 1 an:
Conform studiilor medicale, alaptarea prelungita este asociata cu risc scazut de cancer la san si ovarian.
Alaptarea ajuta la pierderea greutatii acumulate in timpul sarcinii si ajuta ulterior la mentinerea greutatii ideale, desigur daca alaptarea este insotita de o dieta corespunzatoare.
Alaptarea indelungata intarzie reaparitia menstruatiei chiar si pana la 2 ani de la nastere, ceea ce scuteste femeia o buna perioada de neplaceri ca sindromul premenstrual cu toate “splendorile” lui: irascibilitate, pofta exagerata de mancare, sensibilitate exacerbate, balonari, dureri menstruale.
Prin urmare nu luati in seama “gura lumii” si continuati alaptarea atat cat doreste copilul si cat va simtiti confortabil.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE