Sani angorjati, sau a venit pur si simplu momentul intarcarii? Frunzele de varza pot fi un aliat pretios. Afla cum!
Exista numeroase mituri si remedii populare legate de alaptare. Ele au fost transmise din generatie in generatie si sunt folosite de catre femei, in incercarea de a rezolva prin metode cat mai naturale diverse probleme. Descopera alaturi de noi ce rol joaca frunzele de varza in alaptare.
Se crede, din batrani, ca frunzele de varza ajuta atunci cand sanii sunt angorjati, cand exista o supraproductie de lapte matern sau cand mama incearca sa intarce. Este adevarat? Care este parerea mamelor si care sunt rezultatele cercetarilor? Si daca frunzele de varza chiar au efect, cum trebuie ele folosite?
Frunzele de varza si sanii angorjati
Angorjarea sanilor se petrece in general la cateva zile dupa nastere, cand „vine laptele” in cantitate mare. De obicei, alaptarea la cerere, intr-o pozitie corecta si cu o atasare corecta la san sunt suficiente pentru a regla, in cateva zile, productia de lapte. Unele femei simt uneori nevoia, intre alaptari, sa scoata putin lapte matern, cat sa detensioneze sanii daca au devenit durerosi. De asemenea, consultarea unui consilier in alaptare este o idee foarte inspirata, sfaturile lui fiind intotdeauna de mare ajutor.
Nu exista studii care sa fi demonstrat clar ca frunzele de varza ajuta la remedierea problemei sanilor angorjati. Totusi, unele femei le-au gasit de ajutor. Nu se stie daca ameliorarea situatiei se datoreaza vreunei substante sau combinatii de substante din frunze, sau daca simplul fapt ca ele sunt reci este de ajutor. Un studiu a aratat ca gheata are efecte la fel de bune, desi consultantii in alaptare nu o recomanda, caci poate contribui la infundarea canalelor galactofore.
Frunzele de varza si intarcarea. Frunzele de varza se mai folosesc pentru a reduce lactatia si atunci cand mama are in vedere intarcarea bebelusului. De asemenea, nu exista inca dovezi stiintifice ca frunzele de varza ar avea un efect real in aceasta situatie, dar experienta mamelor care le-au folosit este una pozitiva.
Cum se folosesc frunzele de varza?
In cazul in care decizi sa folosesti frunzele de varza pentru a reduce productia de lapte, iata cum trebuie sa procedezi, pas cu pas:
- Spala bine si usuca frunzele mari de varza verde. Nu folosi varza rosie.
- Indeparteaza primul strat de frunze, care poate fi contaminat cu diverse pesticide sau substante daunatoare.
- Indeparteaza zonele ingrosate ale frunzelor.
- Lasa frunzele in frigider ca sa se raceasca.
- Aseaza frunzele pe un tocator de plastic, eventual pe sau intre doua bucati de tifon si striveste-le cu manerul cutitului.
- Aseaza frunzele in jurul sanului, evitand zona mamelonului. Daca ai in plan sa pleci de acasa si doresti un tratament mai discret, poti plasa frunzele, fara tifon, direct in sutien.
- Frunzele pot fi mentinute timp de 20 de minute, sau pana cand se ofilesc.
- Unele surse recomanda folosirea frunzelor de varza de 2-4 ori pe zi. Altele, sustin ca ar trebui aplicate dupa fiecare alaptare.
- Daca urmaresti doar reducerea angorjarii sanilor, renunta la ele de indata ce ti se pare ca situatia s-a ameliorat, ca sa nu risti o intarcare prematura.
Chiar daca nu exista studii stiintifice care sa fi lamurit problema eficientei acestui remediu, avand in vedere ca este unul perfect natural, care foloseste doar „ingrediente” ieftine, credem ca merita sa ii acorzi o sansa, daca faci parte dintre femeile care au nevoie de el la un moment dat. Desigur, in completarea celorlalte sfaturi date de consultantul in alaptare! Pana la urma, experienta a dovdit ca leacurile din batrani au si ele eficienta lor si sunt cu siguranta mult mai sanatoase.
Tu te-ai confruntat cu problema angorjarii sanilor? Ai apelat la remediul cu frunze de varza? Ti s-a parut eficient?