Bebelusul tau se ineaca atunci cand e pus la san, pare agitat, are gaze multe? Poate fi vorba de un reflex de ejectie a laptelui prea puternic.
Reflexul de ejectie cunoscut si sub numele de “letdown” este un proces care se produce astfel: ca raspuns la stimularea mamelonului si a areolei mamare prin suptul copilului creierul secreta oxitocina, aceasta facand muschii sanului sa se contracte. Acest lucru face ca laptele sa ajunga in conductele galactofore si apoi sa tasneasca prin mamelon. Pe scurt, declansarea curgerii laptelui ca urmare a secretiei de oxitocina poarta numele de reflex de ejectie.
Cum ne dam seama de acest reflex de ejectie, care sunt semnele ca are loc?
Unele mame il simt puternic, il constientizeaza ori de cate ori are loc, altele nu il simt sau nu isi dau seama cand se produce decat prin faptul ca bebelusul suge activ, viguros. Semnele pot fi:
- Senzatii de furnicaturi in san sau inspre subrat
- Curgerea celuilalt san in timp ce copilul suge dintr-un san
- Senzatie de umplere a sanilor
- Poate aparea senzatia de sete
- Dureri usoare in san.
Unele mame au, cel putin in primele 3 luni, un reflex de ejectie prea puternic, putand cauza neplaceri in alaptare.
Cum se manifesta reflexul de ejectie prea puternic:
- Bebelusul incepe sa suga cu putere, activ, dar in scurt timp are reflex de gag, tuseste, se ineaca, poate avea si momente de apnee.
- La scurt timp dupa ce incepe sa suga bebelusul pare nemultumit, da drumul sanului, laptele se vede tasnind.
- Bebelusul inghite si mult aer in timp ce suge astfel aparand sughitul, regurgitarile, crampele in abdomen.
- Unii bebelusi strang cu putere mamelonul cu gingiile fiindca astfel reusesc sa reduca fluxul mare de lapte si datorita acestui fapt mama face ragade.
CITEȘTE ȘI: În ce situații scade lactația? Cauze care pot și trebuie să fie evitate
Ce putem face in cazul unui reflex de ejectie foarte puternic?
In primul rand sa ne asiguram ca atasarea la san este corecta. Cu cat este mai bine atasat de san cu atat bebelusul va putea controla mai bine fluxul de lapte
Folositi o pozitie de alaptare care sa incetineasca fluxul de lapte, cum ar fi mama lungita pe spate si copilul deasupra. Sau puteti alapta intr-o pozitie semi-inclinata, ajutandu-va de un scaun cu spatar reglabil sau de perne pe care sa va sprijiniti.
Puteti sa mulgeti putin inainte de a-i da sa suga pentru a lasa excesul de lapte sa se elimine. Atentie insa sa nu mulgeti prea mult si sa suprastimulati sanul caci veti ajunge la supra-productie si neplaceri cauzate de aceasta precum febra laptelui sau mastita.
Ridicati copilul pentru a eructa si in timpul alaptarii, nu doar la final, mai ales cand vedeti ca da semne de disconfort, se agita la san, scoate sunete care indica neplacere.
Hraniti mai des bebelusul pentru a fi sigura ca ajunge si la laptele de final, mai satios, nu doar cel de inceput care vine rapid.
In orice caz, si daca aveti un letdown foarte puternic vestea buna e a acesta tine de obicei doar 3 luni, dupa 3 luni reglandu-se lactatia si stabilizandu-se in functie de cererea sugarului.
In general in primele 3 luni de alaptare sunt mai dificile, aveti nevoie de tampoane de sani, simtiti reflexul de ejectie ori de cate ori auziti planset de copil chiar daca nu este al vostru, simtiti sanii tensionati si asa mai departe. Daca si dupa 3 luni reflexul de ejectie este la fel de puternic si incomodeaza bebelusul continuati sa aplicati tehnicile descrise anterior si veti putea alapta cu succes mult si bine.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE